Αλλεπάλληλες διεθνείς αναγνωρίσεις και βραβεύσεις για το ΑΠΘ

Τα συγχαρητήρια τους προς την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, που κατέκτησε την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό «Trading Agent Competition» απηύθυναν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

Οι επιτυχίες της ερευνητικής ομάδας, που αποτελείται από τους: Περικλή Μήτκα, επικεφαλής, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γρηγόρη Αθανασιάδη, φοιτητή (ΤΗΜΜΥ), Κυριάκο Χατζηδημητρίου, υποψήφιο Διδάκτορα ΤΗΜΜΥ, Λάμπρο Σταυρογιάννη, απόφοιτο
ΤΗΜΜΥ- υποψήφιο Διδάκτορα του Southampton University και Ανδρέα Συμεωνίδη, Λέκτορα του ΤΗΜΜΥ, «δεν είναι τυχαίες, γιατί έχουμε δημιουργήσει μια παράδοση πια σε αυτήν την περιοχή, όπως και με άλλες εφαρμογές» εξήγησε ο κ. Μήτκας.

Τη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι την κατάκτηση της πρώτης θέσης περιέγραψε αναλυτικά στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, ο επικεφαλής της ερευνητικής Ομάδας, Καθηγητής Περικλής Μήτκας. «Είναι πράκτορες λογισμικού, οι οποίοι σε αυτόν τον διαγωνισμό καθορίζουν τις διαφημίσεις που εμφανίζονται σε διάφορα portals στο διαδίκτυο. Δηλαδή, χειρίζονται τις δημοπρασίες που γίνονται στο background, για να αποφασίσουν ποιος θα διαφημιστεί, για πόσο χρόνο και πώς θα πληρωθεί αυτή η διαφήμιση. Γιατί είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, την οποία δεν τη χειρίζονται πια άνθρωποι. Τη διαδικασία χειρίζονται μηχανές, τη χειρίζεται το λογισμικό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική, πιο αποτελεσματική γίνεται. Εκεί, ο δικός μας ο πράκτορας, ο “mertacor” βγήκε πρώτος μεταξύ 17 συμμετεχόντων. Επειδή πρόκειται για ερευνητικό αντικείμενο, συμμετέχουν συνήθως ερευνητικές ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια που ασχολούνται με τέτοιου είδους θέματα. Υπήρχαν προκριματικά, ημιτελικά και στον τελικό διαγωνίστηκαν 8 ομάδες, γιατί τόσες μπορούν να διαγωνίζονται παράλληλα και όποια πετύχει το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα είναι ο νικητής».

Την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή διεθνή διάκριση εξέφρασε προς τα μέλη της ομάδας ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.
«Οι διεθνείς αναγνωρίσεις και οι βραβεύσεις του πανεπιστημίου μας είναι η καλύτερη επιβεβαίωση ότι όλοι αυτοί που λένε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καλά ή ότι είναι δεύτερης κατηγορίας, τα λένε ή διότι δεν γνωρίζουν ή διότι έχουν σκοπιμότητες άλλες. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για μια ακόμη φορά λαμβάνει μια πρώτη διεθνή διάκριση με την ίδια ομάδα και πέρυσι πάλι -το 2010 συγκεκριμένα- είχαμε πάρει το πρώτο βραβείο, την πρώτη διάκριση. Αυτές οι διακρίσεις έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την ένταξη 3 σχολών μας στις διακόσιες καλύτερες σχολές του κόσμου σύμφωνα με την πιο έγκυρη και πιο μεγάλη λίστα αξιολόγησης, την QS, η οποία πρόσφατα δημοσιεύθηκε. Συγκεκριμένα, είναι τμήματα του Πολυτεχνείου και του Παιδαγωγικού, που εντάσσονται στα 200 καλύτερα του κόσμου. Αυτές οι διεθνείς αναγνωρίσεις, στην αξιολόγηση των οποίων δε συμμετέχουμε καθόλου εμείς και άρα έχουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, επιβεβαιώνουν το γ
Keywords
Τυχαία Θέματα