Αφιέρωμα |25 χρόνια Simpsons. Όλα εκείνα που θα ήθελες να ξέρεις [video]

Ήταν 17 Δεκεμβρίου του 1989 όταν ο Χόμερ, η Μάρτζ, ο Μπάρτ, η Λίζα και η Μάγκι βγήκαν για πρώτη φορά στο γυαλί της τηλεόρασης των ΗΠΑ.Οι Simpsons είναι η πλέον επιτυχημένη και μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων στην ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης.Πατέρας, εμπνευστής και δημιουργός της σειράς είναι ο σπουδαίος σύγχρονος καρτουνίστας Ματ Γκρέινιγκ (υπεύθυνος και για τα "Futurama" και
"Life in Hell"), γεννημένος στο Πόρτλαντ του Όρεγκον το 1954.
Η μεσοαστική και μοναδική στο είδος της οικογένεια, που ζει στο Σπρίνγκφιλντ των ΗΠΑ (φανταστική πόλη) έκανε στην πραγματικότητα για πρώτη φορά το ντεμπούτο της στη μικρή οθόνη στις 19 Απριλίου 1987, ως ένθετο στο εβδομαδιαίο "The Tracey Ullman Show", που παρουσίαζε στο δίκτυο Fox η γνωστή τραγουδίστρια της ποπ Τρέισι Ούλμαν.
Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που μόλις δύο χρόνια αργότερα τα επεισόδια των Simpsons αυτονομήθηκαν και απέκτησαν τη μορφή της ημίωρης εκπομπής στο ίδιο κανάλι, σε ώρα μεγάλης ακροαματικότητας. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε τελικά στις 17 Δεκεμβρίου 1989.Ως guest καλεσμένοι έχουν εμφανισθεί λαμπερά ονόματα της pop κουλτούρας και της επιστήμης.
Ανάμεσα τους έχουν περάσει παίζοντας τον εαυτό τους οι

Sting, Meryl Streep, U2, Steve Martin, Mel Gibson, Ben Stiller, Reese Witherspoon, Hugh Hefner, Dennis Rodman, Metallica, Larry King, "Liz" Taylor, Michael Jackson, 50 Cent, Andre Agassi, Magic Johnson, και ο φυσικός Stephen Hawking.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το πρώτο επεισόδιο, το news247.gr ετοιμάσε ένα βίντεο δικής του παραγωγής με ορισμένα από τα αγαπημένα "cameo" στους Simpsons.

Στο παρακάτω βίντεο εμφανίζονται οι

Michael Jackson (με την κανονική του φωνή) Bill Gates Banksy Mark Zuckerberg Julian Paul Assange Buzz Aldrin Stephen Hawking (με την κανονική του φωνή επίσης) Οι Ramones H κούκλα του Σατανά Ο Justin Bieber Μετά την εμφάνιση του Michael Jackson παρατίθεται ένα αφιέρωμα των συντελεστών των Simpsons, σαν φόρος τιμής στις εμβληματικότερες ταινίες τρόμου των τελευταίων 100 χρόνων.
Προφανώς, σε ότι αφορά τον Banksy, δεν μιλάμε για μια κανονική εμφάνιση μιας και ουδείς γνωρίζει το πρόσωπο ή την ταυτότητα του, αλλά το απόσπασμα αποτελεί αναφορά στον μεγάλο street artist.
Πρόσφατα οι τηλεθεατές της σειράς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σε ένα guest ρόλο την Lady GaGa. Η οποία εμφανίστηκε κάπως έτσι:
Οι Simpsons και η Ελλάδα Οι Simpsons δεν "δίστασαν" να εκφέρουν γνώμη ακόμα και για το Κυπριακό, εξοργίζοντας του Τούρκους. Ο Χόμερ τα βάζει με μια ομάδα Τούρκων, οι οποίοι απήγαγαν τα δύο παιδιά του σ' ένα επεισόδιο της σειράς του 2005. Ο πατέρας κίτρινης οικογένειας εξοργίζεται και τους αποκαλεί "Cyprus-splitting jerks", κάτι σαν "άθλιοι, που διχοτομήσατε την Κύπρο".

Τα σχόλια σε βάρος των Τούρκων συνεχίζονται και από τη γυναίκα του, τη Μαρτζ: "Και η Κωνσταντινούπολη τώρα λέγεται Ιστανμπούλ!".

Η σειρά έχει αποσπάσει 25 βραβεία Έμμυ, 22 βραβεία Άνι (Annie awards) κι ένα βραβείο Πιμπόντυ (Peaboy award). Σύμφωνα με το περιοδικό Time (τεύχος 31 Δεκεμβρίου 1999) οι Σίμσον είναι η καλύτερη σειρά του 20ού αιώνα. Στις 14 Ιανουαρίου 2000, η οικογένεια Σίμσον απέκτησε το δικό της αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.
Χαρακτηριστικές εκφράσεις όπως το "D'Oh!" του Χόμερ έχουν αποκτήσει δικό τους λήμμα στο λεξικό.
Η επίδραση των Simpsons στην αμερικάνικη αλλά και στην παγκόσμια κουλτούρα είναι τεράστια. Τα σενάρια, εκτός από το ευφυές χιούμορ έχουν πολλές δόσεις σάτιρας της αμερικάνικης και γενικά της σύγχρονης κοινωνίας, ασκώντας πολυεπίπεδη κριτική.
Θέματα όπως η ομοφοβία, ο αλκοολισμός, ο εθνικισμός μέχρι και η συμπεριφορά του προέδρου Μπους και του Ομπάμα, έχουν περάσει από επεισόδια της σειράς.

Διάδοχοι της σειράς μπορούν να θεωρηθούν το South Park, το Family Guy και φυσικά το Futurama του Ματτ Γκρέινινγκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα