To ΑΠΘ ζητά λύση στα οικονομικά από τον πολιτικό κόσμο

Συνάντηση με τους υποψήφιους βουλευτές των πολιτικών φορέων της Α΄ και Β΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης είχαν σήμερα οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το καθεστώς των εργολαβικών υπαλλήλων, αλλά και τα προβλήματα μισθοδοσίας τους, εξαιτίας των δραματικών περικοπών της κρατικής επιχορήγησης προς το ΑΠΘ.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε την ανάγκη για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των πολιτικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, με στόχο την επίλυση του κοινωνικού προβλήματος της διακοπής των εργολαβικών συμβάσεων λόγω οικονομικών προβλημάτων, που επαπειλείται το καλοκαίρι. Η ιδιαιτερότητα του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι διοικητικές και άλλες υπηρεσίες (φύλαξη, καθαριότητα, πρασίνου, τεχνικό προσωπικό) του πανεπιστημίου στελεχώθηκαν αποκλειστικά από εργολαβικούς υπαλλήλους, καθώς καμία οργανική θέση δεν έχει προβλεφθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1987 μέχρι και σήμερα. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι φέτος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο χρηματοδοτήθηκε με το 50% της άλλοτε χρηματοδότησής του (26,5 εκατομμύρια ευρώ για φέτος), με αποτέλεσμα τα χρήματα για τις εργολαβικές υπηρεσίες να επαρκούν για 4 ακόμη μήνες.
«Είμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος, διατυπώνοντας το αίτημα για τη θεσμική αποκατάσταση των εργολαβικών υπηρεσιών του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο αυτό, πρόταση για τη θεραπεία του προβλήματος επεξεργάστηκε ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος, στην οποία προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων των 800 εργολαβικών υπαλλήλων με την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΑΠΘ, τη λειτουργία της οποίας επιβλέπει πλήρως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, με την υιοθέτηση της αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος των εργολαβικών υπαλλήλων επιτυγχάνεται μείωση της δαπάνης κατά 5 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας δηλαδή υπέρ του πανεπιστημίου το 30% της συνολικής δαπάνης ετησίως. Το αίτημα αυτό έχει κατ’ επανάληψη υποβληθεί και έχει απορριφθεί από πρόσφατες κυβερνήσεις. Στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου, επιβεβλημένη θεωρείται η ικανοποίηση αιτήματος για έκτακτη επιχορήγηση προς το ΑΠΘ, προκειμένου να μπορέσει να διασφαλιστεί η λειτουργία του μέχρι το τέλος του έτους.Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές: Γιώργος Ορφανός (ΝΔ), Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Γαβριήλ Αβραμίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Χρυσούλα Γιαταγάνα (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Σταυρούλα Ξουλίδου (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ), Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ), Λευτέρης Κωνσταντινίδης (ΛΑΟΣ) και εκπρόσωπος της υποψήφιας βουλευτού, Έλενας Ράπτη. Παρόντες, επίσης ήταν ο Γ. Γραμματέας ΥΜΑ-Θ, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο Γραμματέας του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαργιαννόπουλος και εκπρόσωπ
Keywords
Τυχαία Θέματα