Keep calm and...volunteer!

Εθελοντισμός…μια λέξη που όλοι μας –λίγο πολύ- γνωρίζουμε τη σημασία της και τη συμβολή της στην εξέλιξη του πολιτισμού. Ωστόσο, παρά τα όσα διδαχθήκαμε στην έκθεση του Λυκείου, το ποσοστό των Ελλήνων εθελοντών δεν ξεπερνά το 1-2 % του γενικού πληθυσμού, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εθελοντική πράξη δεν αποτελεί πρώτη σκέψη κατά νου αλλά μάλλον μπορεί εύκολα να προσομοιαστεί με μια καταχωνιασμένη αποθηκούλα στην άκρη του μυαλού μας.
Καιρός λοιπόν να βρεθούν τα κατάλληλα κίνητρα για την εδραίωση του εθελοντισμού όχι όμως ως μια εποχιακή τάση, αλλά ως μια πράξη βαθύτατα ανθρωπιστική, μια σύγχρονη
στάση ζωής από όλους προς όλους και γιατί όχι, μπορεί να αποτελέσει το «οξυγόνο» της νεοελληνικής κοινωνίας η οποία για την ώρα ασφυκτιά . Πέρα λοιπόν από την ηθική και πνευματική ικανοποίηση που προσφέρει το εθελοντικό έργο απαιτώντας συνήθως ελάχιστες ώρες τη βδομάδα από το χρόνο μας, παράλληλα μπορεί να διευρύνει τον κοινωνικό μας κύκλο. Τέλος, εν μέσω οικονομικής κρίσης ,όπου η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας έχει μετατραπεί σε αληθινό Γολγοθά για τους περισσότερους, τη λύση μπορεί να δώσει η εθελοντική εργασία η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αξιολόγηση ενός βιογραφικού και έχει τη δυνατότητα να σε κάνει να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε δεκάδες άλλους υποψηφίους.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις επομένως ότι ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι δύσκολο, πολύπλοκο, χρονοβόρο κι ακριβό . Αντιθέτως, μπορεί να είναι μια απλούστατη κίνηση, μια ώρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου, μια βόλτα, μια επίσκεψη, ένας καφές… δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από αυτό που ήδη διαθέτεις και το αποτέλεσμα θα είναι μια εμπειρία ζωής. Δικαιολογίες τέλος λοιπόν… ώρα να γίνεις το παράδειγμα προς μίμηση!
Με μία απλή αναζήτηση στον ιντερνετικό χώρο βρήκαμε ενδεικτικά κάποιους ιστότοπους που προσφέρουν ποικίλες μορφές εθελοντικής δραστηριότητας και είναι οι εξής : http://volunteer4greece.gr : Εδώ θα βρεις αγγελίες που ζητάνε εθελοντές σε πολλούς εργασιακούς τομείς, ενώ παράλληλα υπάρχει αναλυτική λίστα με όλους τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) όπου θα μπορούσες να συνδράμεις εθελοντικά. http://www.ethelontismos.gr: Ίσως να έχει τύχει να βρεθείς σε δημόσιο χώρο, όπου το αποκαλούμενο φιλί της ζωής να μοιάζει επιτακτική ανάγκη σα βγαλμένο από ταινία με τη μόνη διαφορά ότι δεν υπήρξε κάποιος να το δώσει. Αν θες λοιπόν την επόμενη φορά να μην καθίσεις άπραγος μπροστά σε κάθε είδους έκτακτη ανάγκη, τότε αξίζει ένα κλικ εδώ. http://www.glovo.com.gr: Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα από Έλληνες φοιτητές δημιουργούς παρακαλώ, οι οποίοι αποτελώντας ήδη το παράδειγμα, δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να εγγραφούν ως εθελοντές και να συμμετέχουν σε κάθε είδους διοργανώσεις ανάλογα με την τοποθεσία, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους, συνδυάζοντας έτσι εργασία και απόλαυση για έναν ανιδιοτελή σκοπό. http://www.elix.org.gr/: Στον ιστότοπο αυτό υπάρχει ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για τη συμμετοχή σε κατασκηνώσεις εργασίας(working camps) οι οποίες διεξάγονται σε τοπικές κοινότητες σε κάθε γωνιά του κόσμου και λίστα προγραμμάτων για εθελοντική εργασία για κάθε γούστο και ενδιαφέρον. Antonia M. fb.com/antoniamalli
mail: antoniamalli [@] hotmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα