DC Comics Vs Marvel Studios | Ποιος θα κερδίσει;

Τα δύο μεγάλα franchise στο χώρο των comics επιχείρησαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα μια επαναπροσέγγιση στο κοινό των κόμιξ. Στην περίπτωση της DC, το κοινό, που αν και αρχικά είχε ενθουσιαστεί από κινηματογραφικές παραγωγές όπως το ― θρυλικό πλεον ― Batman (1989) απογοητεύτηκαν πλήρως και «εγκατέλειψαν το πλοίο» όταν αντίκρισαν παραγωγές τύπου Batman & Robin (1997). Η Marvel
από την άλλη, καθώς τα πρώτα χρόνια δεν είχε κάποιο κινηματογραφικό κολοσσό πίσω της (η DC έχει πολύ στενές σχέσεις με την Warner Bros) δεν είχε πολλές αρνητικές παραγωγές για να της χρεωθούν, αντίθετα το πρώτο μεγάλο blockbuster της, ο Blade έτυχε εξαιρετικής αναγνώρισης από το κινηματογραφικό κοινό και ενέπνευσε άλλες δύο συνέχειες.
H Marvel έκανε την αντεπίθεσή της το 2000 με τους X-Men (η επιτυχία της οποίας οδήγησε σε άλλες δύο συνέχειες), Spiderman ( με εξαιρετικό δεύτερο και παντελώς αδιάφορο τρίτο μέρος), και Fantastic Four (με αδιάφορη επίσης συνέχεια). Αυτό που άλλαξε άρδην την ιστορία των ταινιών του είδους και ανέτρεψε τις ισορροπίες ήταν η ταινία Batman Begins δια χειρός Christopher Nolan.
Η απεικόνιση ενός ήρωα φθαρτού, σκοτεινού, που μπορούσε να νικηθεί, μακριά από τα κλισέ των κόμιξ, με εχθρούς σε καμία περίπτωση υπερφυσικούς, αλλά ανθρώπινους και αμφιλεγόμενους δημιούργησε μια νέα οπτική σε αυτού του είδους ταινίες. Η συνέχεια της The Dark Knight απέσπασε από την Ακαδημία το Oscar ΄Β Ανδρικού ρόλου για την εξαιρετική ερμηνεία του εκλιπόντος Heath Ledger ενώ το The Dark Knight Rises που έκλεισε την εξαιρετική τριλογία του ταλαντούχου σκηνοθέτη αποτελεί την ένατη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία όλων των εποχών με πάνω από 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια εισπράξεων. Στο ενδιάμεσο η προσπάθεια επαναφοράς του Superman με το ομώνυμο “Superman Returns” ήταν αποτυχία, ενώ αργότερα η προσπάθεια να ζωντανέψει ο Green Lantern μάλλον δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς.
Και εκεί που η DC φαινόταν να έχει προβλήματα να παρουσιάσει στο κοινό και άλλους ήρωες πέραν του Batman, η Marvel αξιοποίησε στο έπακρο το νέο ρεύμα στο είδος που είχε δημιουργηθεί και το απογείωσε με την κυκλοφορία της ταινίας Iron Man, την πρώτη της περίφημης “Phase One”. Πριν αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτή να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες ταινίες της Marvel με ήρωες των κόμιξ αποκλείστηκαν από το νέο σύμπαν που δημιουργήθηκε με το Iron Man καθώς μόνο οι ταινίες που βγήκαν από το 2008 και μετά ήταν στον αποκλειστικό έλεγχο της Marvel χωρίς την εμπλοκή άλλων Studio.
H Phase One λοιπόν φιλοδοξούσε, και εν πολλοίς πέτυχε πανηγυρικά, να φέρει στην οθόνη έναν-έναν αρχικά, και στη συνέχεια όλους μαζί τα μέλη των περίφημων Avengers. Όλες οι ταινίες της περιείχαν στο τέλος teaserάκια για το τί επέρχεται (Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, Thor, Captain America) και αποτέλεσαν εισπρακτικές επιτυχίες. Η ολοκλήρωση της «Πρώτης Φάσης» έγινε με τους Avengers, την τρίτη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά παραγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου(1,5 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Phase Two της Marvel , που ξεκίνησε με το Iron Man 3 θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με το Thor: The Dark World ( 8 Νοεμβρίου), Captain America: The Winter Soldier (4 Απριλίου 2014), Guardians of the Galaxy (1 Αυγούστου 2014) και θα ολοκληρωθεί με το sequel των Avengers με τίτλο HYPERLINK "http://www.imdb.com/title/tt2395427/?ref_=sr_1" Age of Ultron (1 Μαΐου 2015). Από τη Phase 3 το μόνο που έχει γίνει γνωστό ως τώρα είναι η κυκλοφορία της ταινίας Ant-Man (31 Ιουλίου 2015).Θα περίμενε κανείς με τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο της Marvel Studios η DC Comics/Warner Bros να έχει περιοριστεί σε δευτερεύοντα ρόλο, η πρώτη μεγάλη εταιρεία κόμιξ αποφάσισε να αντεπιτεθεί θεαματικά. Αρχικά με ένα reboot του Superman, το Man of Steel άφησε καλές εντυπώσεις και οι φήμες για μια ταινία –αντίπαλο δέος των Avengers πλήθυναν. Η ανακοίνωση στο San Diego Comicon 2013 για επικείμενη ταινία Superman vs Batman το 2015 (ως sequel του Man of Steel) αν και προκάλεσε ρίγη ανυπομονησίας σε όλους τους φαν των υπερηρώων, γρήγορα ξεσήκωσε διαμαρτυρίες καθώς στο ρόλο του Σκοτεινού Ιππότη θα ενσαρκώσει ο Ben Affleck, αντικαθιστώντας τον υπερεπιτυχημένο και αγαπημένο παιδί των φανς και κριτικών Christian Bale. Να σημειωθεί ότι οι φήμες εντείνονται ότι στο κοντινό μέλλον προετοιμάζεται ταινία με ολόκληρη την Justice League..! Μένει λοιπόν να δούμε αν αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κολοσσών των κόμιξ και του κινηματογράφου θα ωφελήσει πάνω από όλα το κινηματογραφικό κοινό. Και όσο και αν στενοχωριόμαστε που η Marvel Studios στερεί από τους Avengers το πνευματώδες χιούμορ του Amazing Spiderman (για κάποιο λόγο είναι εκτός των Phases ως τώρα), και η DC/Warner από το απανταχού ανδρικό κοινό το brasilian εσώρουχο με τα αστέρια της αμερικανικής σημαίας της Wonder Woman ( αν και τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί με μαύρο κολαν δυστυχώς...), αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις επόμενες κινήσεις των Studio. Άλλωστε σε τέτοιες διαμάχες, κερδισμένο είναι μόνο το κοινό...! Μιχάλης Μαρκόνης fb.com/michaelmpoe
mail: michalismark13 [@] hotmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα