Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές για 400 εκατ. ευρώ

13:31 5/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Εντολή στις Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, JP Morgan και UBS Investment Bank ως Joint Bookrunners έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς για να «τρέξουν» τη διαδικασία έκδοσης νέου senior preferred ομολόγου. Στόχος είναι η άντληση 400

εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος θα έχει διάρκεια 5 έτη με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 4 έτη, δηλαδή θα είναι τύπου 5NC4, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση B1 και B+ από τις Moody’s και S&P αντίστοιχα, με την έκδοση να γίνεται στα πλαίσια της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Η τράπεζα ακολουθεί ανάλογη κίνηση από την Alpha Bank η οποία προχώρησε σε έκδοση νέου senior preferred τίτλου λίγο πριν τις εκλογές και στόχο έχει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα γύρω από την Ελλάδα όπου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται πλέον θέμα χρόνου.

Παράλληλα, η έκδοση έρχεται έπειτα και από την παρουσίαση των αναβαθμισμένων στόχων της τράπεζας για το 2023, όπου προσδοκά καθαρές νέες εκταμιεύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στην απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, αυτή τοποθετείται στο 12% (από 10% πριν), με το δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να κινείσαι κάτω του 40% και τον δείκτη NPE διαμορφώνεται σε περίπου 5%. Στόχος της τράπεζας είναι και η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 17,3%.

Η έκδοση αναμένεται στο εγγύς μέλλον ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά.

Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, «το 2022 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6,8% στο τέλος του 2022 από 12,7% το προηγούμενο έτος. Η πορεία μας καταδεικνύει την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση, κυρίως από επιχειρήσεις. Τα δάνεια ανήλθαν στα 38,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ το 2022, στα 28,6 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο».

Αναφερόμενος στην πορεία της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε ότι σε όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις, επιτυγχάνοντας σημαντικούς στόχους – ορόσημα, που έθεσαν τις βάσεις για την επόμενη ημέρα.

«Το 2022 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6,8% στο τέλος του 2022 από 12,7% το προηγούμενο έτος. Η πορεία μας καταδεικνύει την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση, κυρίως από επιχειρήσεις. Τα δάνεια ανήλθαν στα 38,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ το 2022, στα 28,6 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο», είπε ο κ. Μεγάλου.

Και συνέχισε:

«Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώθηκε, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%, δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR ) στο 62% και δείκτη σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) στο 137% τον Δεκέμβριο 2022, ενώ η τράπεζα αποπλήρωσε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση TLTRO 9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022. Οι οικονομικές επιδόσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη του ομίλου Πειραιώς παρουσίασαν απτή βελτίωση το 2022 σε όλους τους τομείς. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 715 εκατ. ευρώ, 41% υψηλότερα σε ετήσια βάση, λόγω των ανθεκτικών καθαρών εσόδων από τόκους, του ιστορικού υψηλού των καθαρών εσόδων από προμήθειες, της συνεχιζόμενης εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους και της σημαντικής μείωσης του εξόδου προβλέψεων για δάνεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα