Τουρκικές προκλήσεις: Τι κρύβεται πίσω από τις νέες προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν

07:00 3/9/2022 - Πηγή: Emea.gr

Μετά από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι το καθεστώς της Άγκυρας προσπαθεί να δημιουργήσει και πάλι ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικοί κύκλοι δεν θεωρούν τυχαία την αύξηση της έντασης λίγα 24ωρα μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλική εταιρεία

ΕΝΙ και η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσαν στις 22 Αυγούστου ότι το γεωτρύπανο εντόπισε στον στόχο Cronos – 1 και στο τεμάχιο 6 περισσότερα από 2,5 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου, γεγονός που αποτελεί σημαντική ανακάλυψη.

Μάλιστα και οι άλλες εταιρείες, όπως η Αμερικανική ExxonMobil, που πραγματοποιούν γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ έχουν ανακοινώσει ότι έχουν εντοπίσει φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με επιστήμονες είναι πλέον θέμα χρόνου να εντοπιστούν και άλλες σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έναρξη μια νέας εποχής για την Κύπρο και την δυναμική (οικονομική και γεωπολιτική) που θα αποκτήσει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει με δημόσιες δηλώσεις του ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Να σημειωθεί, ότι στα κοιτάσματα της Κρήτης θα δραστηριοποιηθεί η Αμερικανική ExxonMobil, με ότι σημαίνει αυτό για τις όποιες αντιδράσεις της Τουρκίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govnews.gr εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα