Το πετρέλαιο, η μάχη του FTSE, ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ, η ΕΥΔΑΠ, η Quest η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τα πλεονεκτήματα του ΧΑ

08:14 22/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το αμερικανικό αργό έχει προηγηθεί στην υποχώρηση των τιμών, μετά την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, υποχωρώντας κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι. Το brent έχει υποχωρήσει λιγότερο, αλλά κάτω από τα 87 δολάρια. Η κίνηση πάντως είναι διορθωτική και αναιρεί ξεκάθαρα την προηγούμενη ανοδική.

Μαζί με αυτά αναιρούνται τουλάχιστον μέχρι στιγμής και τα σενάρια περί καθυστέρησης στην πρώτη μείωση επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ που παραμένει δρομολογημένη για τον Ιούνιο. Να  σημειωθεί μάλιστα ότι τον Ιούνιο θα συμπληρωθούν 9

μήνες από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων άρα διάστημα αρκετό και με το παραπάνω για τη διάχυση των επιβαρυντικών επιπτώσεων από αυτή την τελευταία αύξηση. Με άλλα λόγια… πολλά τα επιχειρήματα που συλλέγουν τα περιστέρια της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ έχουμε φθάσει στις 22 Απριλίου, ο μήνας δεν ήταν αρκετά καλός, αλλά είμαστε πια στην τελική ευθεία για τις μετοχές που θέλουν να ανέλθουν ή να παραμείνουν στο δείκτη FTSE και ήδη οι κινήσεις επισπεύδονται από ορισμένους.

Μεγάλος κερδισμένος ασφαλώς είναι ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ήδη από τον προηγούμενο μήνα. Όχι ότι έκανε κάποια υπερβολική άνοδο η μετοχή, από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου κερδίζει δύο ευρώ κι έχει σκαρφαλώσει στα 11,5 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να έχει φθάσει στα 768 εκατ. ευρώ. Η εταιρία έχει κάνει επίσης και καλές επιχειρηματικές κινήσεις τις οποίες επικοινώνησε κατάλληλα κι έχει έτσι κατακτήσει μία σταθερότητα πάνω από τα 11 ευρώ.

Μόλις ξυπνάει στο μεταξύ η ΕΥΔΑΠ και το επιθετικό ανοδικό κλείσιμο την Παρασκευή στο καμπανάκι συνηγορεί προς αυτό. Ωστόσο, μπορεί και το ξύπνημα να ήρθε αργά. Έχει μεν τρία διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα, πολύ αξιοπρεπή και διόλου προκλητικά, αλλά η κεφαλαιοποίηση είναι στα 605 εκατ. ευρώ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ που είπαμε πριν και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επίσης με φουλ ρευστό στο ταμείο που αποτελεί παράγοντα είδησης και 882 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, μοιάζει να προηγούνται σε αυτή την άτυπη κούρσα..

Με κεφαλαιοποίηση στα 568 εκατ. ευρώ η QUEST είναι χαμηλότερα από όλες τις παραπάνω εταιρίες. Το χειρότερο είναι ότι η μετοχή ενώ είχε κάνει μία καλή προσπάθεια από το τέλος Φεβρουαρίου, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου κορύφωσε το ράλι στα 6,13 ευρώ κι έχει βρεθεί στα 5,30 ευρώ. Και το πρόβλημα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η μέση τιμή του μήνα κι όχι η τελευταία τιμή του.

Με 659 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης η Autohellas δεν έχει αποφύγει εντελώς το ρίσκο, λόγω της προηγούμενης σχετικής αστάθειας που έδειξε μεταξύ 4 και 16 Απριλίου όταν από τα 13,90 ευρώ έφθασε μέχρι τα 12,84 ευρώ. Αλλά είναι ήδη σε rebound στα 13,56 ευρώ και το δικό της V είναι καλύτερο από της Quest –  ούτε συζήτηση για αυτό.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχει θέσει υποψηφιότητα για προαγωγή στο μεγάλο δείκτη FTSE έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 800 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχει προγραμματίσει για αύριο ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Και το ΔΑΑ έρχεται με κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ. Θα χτίζεται και margin πάνω του, ενώ θα μπει και στο pool για τις δανεικές μετοχές.

Γρήγορα-γρήγορα μάζεψε ο ΟΤΕ 350.000 μετοχές του μεταξύ 15 και 19 Απριλίου και πλησιάζει ήδη το ποσοστό των ιδίων μετοχών στο 1%. Έχει συγκεντρώσει 3.846.311 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,92%. Αρέσει ή όχι στην αγορά ο ΟΤΕ έχει αρχίσει και επιδεικνύει πολύ καλή συμπεριφορά. Φαίνεται ότι οι βιαστικές πωλήσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Τεχνικά, το ΧΑ έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του ΧΑ  είναι ότι οι Έλληνες επενδυτές έχουν τώρα μεγάλη ρευστότητα, μετά τις πωλήσεις που έκαναν το προηγούμενο διάστημα. Αυτό ισχύει κυρίως για τους ιδιώτες, αλλά εν μέρει και για κάποιους θεσμικούς. Ένα άλλο πλεονέκτημα του ΧΑ είναι ότι αυτοί δεν έχουν χαρτιά τώρα.

Με ότι αυτό συνεπάγεται…

Keywords
Αναζητήσεις
to-petrelaio-i-machi-tou-ftse-o-sarantis-i-evdap-i-quest-i-intrakat-kai-ta-pleonektimata-tou-cha.htm
Τυχαία Θέματα