Το μακροοικονομικό σενάριο για το ΧΑ έχει ισχυρή βάση

08:20 24/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ήπια προσγείωση είναι το βασικό σενάριο στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης κι αυτά που ακούγονται για μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής και αύξησης των επιτοκίων, απλώς δεν έχουν καμία βάση. Είναι πιθανό μάλιστα να στοχεύουν να καταλαγιάσουν το αμερικανικό bull market για να δώσουν μία ευκαιρία στη Fed να μειώσει τα επιτόκια, πράγμα που έτσι κι αλλιώς θα γίνει στο δεύτερο

εξάμηνο.

Αλλά για την ώρα, το βασικό σενάριο είναι αυτό της μείωσης των επιτοκίων, λόγω ήπιας επιβράδυνσης που ασφαλώς είναι ξεκάθαρη στην Ευρώπη, ενώ δε διαφαίνεται ακόμα στις ΗΠΑ. Ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός, που είναι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, έδωσε ήδη ενδείξεις ότι «μαλακώνει» και στις ΗΠΑ. Αυτά που βλέπουμε μέλλεται να αποδειχθούν διακυμάνσεις, γιατί υπάρχει ένδειξη ρωγμών στον σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού.

Μεταφορικά, ως εικόνα, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όταν σπάει, ένα «σκληρό»- δομικό στοιχείο, η πτώση έχει ξεκινήσει και δεν αντιστρέφεται. Όχι χωρίς συνταρακτικές εξελίξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση που θα προειδοποιούσαν άλλωστε, πριν ακόμα μετρηθούν τα αποτελέσματα. Και τέτοιο πράγμα, δεν υπάρχει.

Το φαινόμενο της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού μετά από μείωση επιτοκίων το έχουμε ξαναζήσει ιστορικά στη δεκαετία του ’70. Δεν ήταν ένα βραχυχρόνιο φαινόμενο. Δεν συνέβη μέσα σε έξι μήνες και κυρίως οι οικονομίες δεν είχαν εναλλακτικές λύσεις από τα επιτόκια για να παλέψουν ένα μονοπώλιο στην ενέργεια που ήταν το Αραβικό πετρέλαιο, ενώ σήμερα τα κοιτάσματα στις θάλασσες της Νότιας Αμερικής είναι τερατώδη και οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου διεθνώς.

Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη είναι οριακά θετική και ο πληθωρισμός μειώνεται. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,4% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, από 2,6% τον Ιανουάριο και 6,9% τον αντίστοιχο μήνα το 2023. Ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε 3% το Μάρτιο, από 3,1% τον Ιανουάριο και 5,7% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Η αγορά προεξοφλεί συνεπώς μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο και συνολικά τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, 0,75%. Για την ελληνική οικονομία οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι πολύ καλό νέο και θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με τις φθηνές χρηματοδοτήσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ καθώς και τις συγκρατημένες αυξήσεις των αμοιβών που έρχονται μετά την αποκλιμάκωση του πληθωριστικού χτυπήματος, θα δημιουργηθούν πολύ θετικές προοπτικές φέτος για την οικονομία και τις επιχειρήσεις και μία βάση για ακόμα καλύτερη πορεία του χρόνου.

Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται για την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα μπορεί και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από το μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Το «μακρο» σενάριο του ΧΑ είναι ισχυρό.

Keywords
Αναζητήσεις
to-makrooikonomiko-senario-gia-to-cha-echei-ischyri-vasi.htm
Τυχαία Θέματα