Θύμα της «ποδοσφαιροποίησης» της πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ και με την «βούλα» της Metron Analysis

08:25 15/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση ανάδειξης νέου προέδρου στον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα κληθεί να θέσει εκ νέου το κόμμα σε κυβερνητική τροχιά, αντικειμενικά, δεν επιτρέπονται τα «χτυπήματα»… κυρίως, «κάτω από την ζώνη». Κάθε πολιτικός αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του και τους όρους δίκαιης διαχείρισης των εντυπώσεων, θα έπρεπε να αποτυπώνει τα δέοντα με διακριτικότητα και στοχασμό. Πολλώ δε μάλλον τα ίδια τα κόμματα.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα

αλλάζουν και το νομοτελειακό ίδιο κάθε εκλογικής αναμέτρησης καταρρίπτεται από τα ίδια του τα στελέχη. Ενώ κανένας πολιτικός φορέας αυτού του τόπου δεν παρενέβη κατά οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία, σε επίπεδο στελεχών και μάλιστα πρωτοκλασάτων, το fair play πάει «περίπατο».

Σχεδόν καθημερινά, γινόμαστε αυτήκοοι ή και αυτόπτες μάρτυρες «χαριστικών» βολών, στα φαβορί της αναμέτρησης. Ακόμη και οι ψυχραιμότεροι, σχεδόν «συρόμενοι» εγκαταλείπουν το μέτρο. Μόλις χτες, ο πρώην υπουργός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε να εκφράσει την ενόχλησή του για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, για την ηγεσία του κόμματος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αφού παραδέχτηκε πως ναι μεν η υποψηφιότητα Κασσελάκη είναι σύννομη με το καταστατικό και τα προβλεπόμενα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «Σε καμία χώρα δεν διεκδικεί κάποιος την ηγεσία ενός κόμματος, όταν είναι μέλος σε αυτό μόλις έναν μήνα».

«Δεν είμαστε ιδιοκτήτες στην Αριστερά, είμαστε υπηρέτες και μάλιστα πολλά χρόνια» σχολίασε ο πρωτοκλασάτος της Κουμουνδούρου κληθείς να σχολιάσει την δημόσια συγνώμη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, για το «Μακρονησιακό» ατόπημα Κασσελάκη.

«Η Μακρόνησος είχε θύματα και θύτες, δεν είναι μόνο ο διχασμός που προκάλεσε» διευκρίνισε ο κ.Σκουρλέτης, και με τη δέουσα αυτοσυγκράτηση πρόσθεσε «Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι χάριν μιας επικοινωνιακής λογικής μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο μίξερ και να βγάζουμε έναν επικοινωνιακό πελτέ. Υφέρπει ο κίνδυνος για πολλή επικοινωνία και λιγότερη ουσία».

Η ενόχλησις «ενδημεί» και… ποδοσφαιροποείται

Η Μακρόνησος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος και αρχαιολογικός χώρος. Οποιαδήποτε επαγγελματική βιντεοσκόπηση χρειάζεται τις άδειες των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Πόσο μάλλον για προεκλογικό βίντεο όποιου είδους.
Δεν γνωρίζω να δόθηκε άδεια για το βίντεο

— Δέσποινα Κουτσούμπα (@dkutsumba) September 12, 2023


Πέραν κάποιων, όπως ως άνω, καταγγελτικών ανακοινώσεων Αρχαιολόγων και κατόπιν (για άλλο βίντεο) Δικαστικών και Εισαγγελέων, που αποδεικνύουν ότι η αναμέτρηση ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί… το κόμμα οδεύει στις κάλπες ολοκληρωτικά διχασμένο, με το κερασάκι στην «τούρτα» της εκ των έσω πολυμέτωπης αμφισβήτησης των φαβορί, να το βάζει η γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis.

Ο κ. Κασσελάκης, προηγείται με μεγάλη διαφορά , μεταξύ των συνυποψηφίων του, ως κάποιος που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος και να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προηγείται σε ποσοστό 39% μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι «μάλλον» θα πάνε να ψηφίσουν στην εκλογή της Κυριακής, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου καταγράφεται στο 31%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι καταγράφονται σε χαμηλά ποσοστά – στο 13% ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο 3% ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης εξασφαλίζει ένα μικρό προβάδισμα και ενόψει του δευτέρου γύρου, με 45% έναντι 44%.

Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , πάλι προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 41%, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 35%, και ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.

ουδέποτε μέχρι τώρα, εσωτερική αναμέτρηση στελεχών κόμματος για την ανάδειξη προέδρου, δεν είχε τόσο «οπαδικά» και «πολεμικά» χαρακτηριστικά

Οπαδοί και πολέμιοι κάθε υποψηφιότητας λαμβάνουν θέση και αναλαμβάνουν να αναδείξουν το απόλυτο φαβορί. Βέβαια, η ποδοσφαιρική κουλτούρα στην ελληνική πολιτική σκηνή προϋπήρχε, και ως καθρέφτης μιας κοινωνίας που «έχει χάσει προ πολλού την μπάλα» οδεύει στις οργανωμένες κάλπες σχεδόν πάντοτε διχασμένη.

Απλά, ουδέποτε μέχρι τώρα, εσωτερική αναμέτρηση στελεχών κόμματος για την ανάδειξη προέδρου, δεν είχε τόσο «οπαδικά» και «πολεμικά» χαρακτηριστικά, όσο η έσχατη της Κουμουνδούρου. Ούτε επίσης, τα χαρακτηριστικά υποψηφίου προέδρου δεν προσιδίαζαν τόσο με αυτά αρχηγού ομάδας, κατά το «οι μεγάλες ομάδες έχουν ιδιοκτήτες μεγάλους επιχειρηματίες»… αν και στην προκειμένη το μέγιστο φαντάζει έλασσον.

Keywords
Αναζητήσεις
thyma-tis-podosfairopoiisis-tis-politikis-o-syriza-kai-me-tin-voula-tis-metron-analysis.htm
Τυχαία Θέματα