Τέλης Μυστακίδης: Ο billionaire των ελληνικών τραπεζών

13:32 11/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Για τους φίλους του είναι ο «Τέλης» και για τα – όχι και τόσο αγαπητά σε εκείνον- media, ο «Βασιλιάς του Χαλκού». Ο λόγος φυσικά για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, το χαμηλό προφίλ του οποίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σταθερά ανοδική πορεία του στον χώρο του επιχειρείν. Οι γνώσεις του- μιλά έξι γλώσσες- σε συνδυασμό με τη δυναμική προσωπικότητά του και την ικανότητά του να «κλείνει» συμφωνίες, ήταν τα απαραίτητα εφόδια στο να διανύσει χιλιόμετρα στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων.

Ο καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη

και γεννηθείς το 1962 στη Ρώμη επιχειρηματίας, είναι γιος βιολόγου με σπουδές στο London School of Economics. Γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον στελεχών της Cargill, τα οποία του πρόσφεραν εργασία στον κλάδο των έγχρωμων μετάλλων, την οποία και αποδέχτηκε, παραμένοντας εκεί μια εξαετία, μέχρι το 1993 όποτε και μεταπήδησε στην Marc Rich & Co. Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτέλεσε και το… πεπρωμένο του Αριστοτέλη Μυστακίδη, καθώς μετά την εξαγορά της μετονομάστηκε σε Glencore και τον έκανε, ουσιαστικά, δισεκατομμυριούχο, μετά τη δημόσια εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2011. Επτά χρόνια αργότερα, ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της Glencore, για λόγους που δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί, ωστόσο εξακολουθεί να κατέχει ένα ποσοστό μετοχών της εταιρείας στο όριο, περίπου, του 3%.

Οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του πολυσχιδούς επιχειρηματία ήδη από το 2013, όποτε και είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ αργότερα έγινε εκ των βασικών μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς. Το 2023 μπήκε δυναμικά για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, καθώς είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται στα 3,7 δισ. δολάρια, δηλαδή 100 εκατ. δολάρια περισσότερα από το 2022 και τον ίδιο να εισέρχεται στη λίστα των «κροίσων» ανά την υφήλιο. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο άλλοτε «Mr.Glencore» είδε το όνομά του στη λίστα του Forbes. Ειδικότερα, το 2011 ο ελβετικός πολυεθνικός κολοσσός εισήλθε στο Χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα μία θέση στου δισεκατομμυριούχους του πλανήτη ανήκε δικαιωματικά στον Αριστοτέλη Μυστακίδη.

Δεδομένου πως ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας πρέπει να διατηρεί και να πολλαπλασιάζει τις επιχειρηματικές του επαφές, ο Μυστακίδης φροντίζει να το τηρεί και μάλιστα είναι αρκετά «θερμός» στο να ανοίγει νέα μέτωπα και να βλέπει το καθετί ως καλή επενδυτική ευκαιρία. Άλλωστε, η πολυτελής εξοχική κατοικία του στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής ενδείκνυται για επιχειρηματικές συζητήσεις και συμφωνίες με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Keywords
Αναζητήσεις
telis-mystakidis-o-billionaire-ton-ellinikon-trapezon.htm
Τυχαία Θέματα