Τάσος Γιαννίτσης: «Χρειάζεται μία νέα κουλτούρα διακυβέρνησης»

18:02 6/11/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στην ενότητα «προνοιακή κουλτούρα και ασύμμετρες απειλές» του συνεδρίου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, σε μία διεξοδική συζήτηση με τη δημοσιογράφο, Φώφη Γιωτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση, το πρωτεύον θέμα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών

των απειλών και των επιπτώσεών τους στην κοινωνία.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι όταν γίνεται λόγος για ασύμμετρες απειλές, εννοείται ένα σύνολο ζητημάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, το ασφαλιστικό, τα γεωπολιτικά, το ενεργειακό, το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο θέμα απουσιάζει από τη συλλογική μνήμη των ανθρώπινων κοινωνιών, δεν αντιμετωπίζεται με μεμονωμένες δράσεις και λειτουργεί σωρευτικά και εκθετικά. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτές τις παραμέτρους, ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι το εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η επένδυση σε έργα.

«Πλέον, οι απειλές έχουν γίνει πραγματικότητα και είναι απαραίτητο να εξεταστεί για ποιους είναι ασύμμετρες και σε ποιον βαθμό» σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι χρειάζεται μία νέα κουλτούρα διακυβέρνησης, με κύριο χαρακτηριστικό την προνοητικότητα για την κάλυψη των αναγκών του μέλλοντος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται, πρέπει να είναι ουσιαστικές και να μην αφορούν μόνο μικρές, επιμέρους αλλαγές.

Επίσης, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, υπογράμμισε ότι η λέξη «κλειδί» είναι η παραγωγικότητα, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ανάπτυξη δεξιοτήτων και αναγκαία μία μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γιαννίτσης ανέδειξε τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.

Keywords
Αναζητήσεις
tasos-giannitsis-chreiazetai-mia-nea-koultoura-diakyvernisis.htm
Τυχαία Θέματα