Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν!

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εποχή των εικόνων, πρόκειται για μια ακατάπαυστη έκρηξη εικόνων και πληροφοριών η οποία είναι ανά πάσα στιγμή στη καθημερινότητά μας. Τα τελευταία χρόνια όμως, παρατηρείται αύξηση των «ηχητικών» εκπομπών, τα γνωστά σε όλους μας σχεδόν, «podcasts».  Ιστορικά ντοκιμαντέρ, συζητήσεις, αφιερώματα είναι διαθέσιμα απλά και μόνο με ένα- δύο κλικ.

Το 2014 ήταν η χρονιά κατά την οποία άρχισαν να εισάγονται τα αφηγηματικά podcasts, αρχικά αυτά τα οποία αφορούσαν εγκλήματα

βασισμένα σε αληθινά γεγονότα, τα λεγόμενα true crimes. Το πιο γνωστό podcast, από τα πρώτα μάλιστα, ήταν το The Joe Rogan Experience, μια εκπομπή που προσέλκυσε περίπου 11 εκατομμύρια ακροατές -ανά επεισόδιο!-.  Η εκπομπή με την πάροδο του χρόνου έγινε κάτι σαν κοινωνικό φαινόμενο, αφού καθιέρωσε τα μεγάλα σε διάρκεια επεισόδια, με κάποια να κρατάνε από δύο έως τέσσερις ώρες.

Η λέξη podcast είναι προϊόν, μια μίξη μεταξύ δύο λέξεων iPod και Broadcast. Ο όρος αυτός επινοήθηκε από όσους άκουγαν  τις εκπομπές μέσω  Apple’s iPod. Έτσι, και «κόλλησε» η λέξη για να περιγράψει την νέα τάση αυτή, της ψυχαγωγίας, τη νέα- τότε- μέθοδο δημιουργίας και αναπαραγωγής περιεχομένου.

  Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να συνοδεύσει τη μέρα οποιουδήποτε ακροατή, ανεξαρτήτως ηλικίας, προτιμήσεων, ενδιαφερόντων κλπ. Μπορείς να ακούσεις πραγματικά, τα πάντα, από μία συνέντευξη, μια συζήτηση, μια μαρτυρία, θέατρο, κωμωδίες, βιβλία ακόμη και μαθήματα ξένων γλωσσών με υπότιτλους. Μπορεί οι εκπομπές να είναι αυτοτελείς αλλά και να διακόπτονται, όπως ακριβώς και με τις ιντερνετικές-τηλεοπτικές σειρές. Η βασική διαφορά με το ραδιόφωνο είναι το – ασύγχρονο της υπόθεσης- δηλαδή μπορείς να επιλέξεις να ακούσεις την εκπομπή και  να διακόψεις σύμφωνα με την όρεξή σου και το χρόνο σου. Θα επιχειρούσα να το χαρακτηρίσω και ως μια νέα μορφή προσωπικού blog, αφού ο καθένας μπορεί να μοιραστεί τα ενδιαφέροντά του, τους προβληματισμούς τις σκέψεις του χωρίς λογοκρισία συμμετέχοντας σε ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας που το βρίσκεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Με την διάχυση των podcasts ίσως επιστρέφει, με κάποιον τρόπο, η επάνοδος του προφορικού λόγου, σε σχέση με τις ασταμάτητες εικόνες και «memes». Ο προφορικός λόγος έχει πάντοτε… ‘’τον πρώτο λόγο’’ όσον αφορά την άμεση και ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων μεταξύ τους.

 Μία μίνι ιστορική αναδρομή στα podcasts:1993: Το πρώτο ασύγχρονο ραδιόφωνο: Internet Talk Radio1996: Το πρώτο audio show με δυνατότητα κατεβάσματος, πρόδρομος των podcast2003: το πρώτο podcast κάνει την εμφάνισή του2004: ο όρος podcast χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από δημοσιογράφο της εφημερίδας Guardian2005: η λέξη podcast είναι πια επίσημη λέξη. Το New Oxford American Dictionary την επιλέγει ως λέξη της χρονιάς2013: η Apple ανακοινώνει ότι μόνο στα Apple podcast υπάρχουν πλέον 1 δισεκατομμύριο συνδρομητές
Keywords
Αναζητήσεις
ta-podcasts-irthan-gia-na-meinoun.htm
Τυχαία Θέματα