Τα αθάνατα κύτταρα της Henrietta Lacks που έσωσαν εκατομμύρια ζωές

20:22 1/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η οικογένεια της Henrietta Lacks, της Αφροαμερικανίδας -που πέθανε πριν από σχεδόν 72 χρόνια, αλλά τα «αθάνατα» κύτταρά της έφεραν επανάσταση στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη- κατέληξε σε συμφωνία με την Thermo Fisher, με την οποία παύουν οι δικαστικές διεκδικήσεις της εναντίον αυτής της εταιρείας βιοτεχνολογίας.

«Οι αντίδικοι είναι ικανοποιημένοι επειδή βρήκαν έναν τρόπο να επιλύσουν το θέμα εξωδικαστικά», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι Μπεν Κραμπ και Κρις Σίγκερ,

εξ ονόματος των απογόνων της Lacks. «Οι όροι της συμφωνίας θα παραμείνουν εμπιστευτικοί», διευκρίνισαν.

Η οικογένεια είχε προσφύγει στα δικαστήρια του Μέριλαντ εναντίον της εταιρείας αυτής πριν από περίπου δύο χρόνια.

«Η συμβολή της στη σύγχρονη ιατρική άλλαξε τον κόσμο και έσωσε πολλές ζωές» έγραψε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Μπεν Κραμπ, ένας γνωστός δικηγόρος που αναλαμβάνει συνήθως υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων και είχε εκπροσωπήσει και την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.

Το 1951 η Henrietta Lacks, μητέρα πέντε παιδιών, πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικία μόλις 31 ετών, στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Οι γιατροί, στην προσπάθειά τους να τη σώσουν, συνέλεξαν κύτταρα του όγκου και τα έστειλαν σε έναν ερευνητή, χωρίς εκείνη να γνωρίζει το παραμικρό.

Ο ερευνητής διαπίστωσε γρήγορα ότι τα αποκαλούμενα κύτταρα HeLa (από τα αρχικά γράμματα του ονόματός της) είχαν πρωτοφανείς ιδιότητες: μπορούσαν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και πολλαπλασιάζονταν επ’ άπειρον, δηλαδή ήταν “αθάνατα”. Χάρη σε αυτά τα κύτταρα εργαστήρια απ’ όλον τον κόσμο κατάφεραν να παρασκευάσουν εμβόλια (όπως αυτό της πολιομυελίτιδας) και να προτείνουν θεραπείες για τον καρκίνο, το Πάρκινσον, την λευχαιμία, καθώς και τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Χαρακτηριστικά τα κύτταρά της αντί να πεθαίνουν, διπλασιάζονταν κάθε 20 με 24 ώρες! Τα ίδια κύτταρα χρησιμοποιήθηκαν σε τεχνικές κλωνοποίησης!

Για όλα αυτά η οικογένεια της Henrietta Lacks δεν γνώριζε τίποτα μέχρι τη δεκαετία του 1970. Οι απόγονοί της αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε χάρη στη δουλειά της Ρεμπέκα Σκλουτ, η οποία το 2010 κυκλοφόρησε το μπεστ-σέλερ βιβλίο «Η αθάνατη ζωή της Henrietta Lacks».

«Εδώ και 70 χρόνια χρησιμοποιούν τα κύτταρά της και η οικογένεια Lacks δεν αποζημιώθηκε ποτέ για αυτήν την κλοπή», είπε η εγγονή της, η Kimberley Lacks, το 2021, όταν η οικογένεια ανακοίνωσε ότι θα στρεφόταν εναντίον των εργαστηρίων Thermo Fisher Scientific, γιατί αποκόμισαν όφελος εμπορευόμενοι τα κύτταρα.

Το Κονγκρέσο μέσω τριών Αντιπροσώπων του, πρότεινε να της δοθεί μετά θάνατον, το χρυσό μετάλλιο του Κονγκρέσου.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-athanata-kyttara-tis-henrietta-lacks-pou-esosan-ekatommyria-zoes.htm
Τυχαία Θέματα