Στρατηγική συμφωνία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων μεταξύ Novavax και Sanofi

17:12 10/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Novavax έκλεισε την Παρασκευή συμφωνία αδειοδότησης ύψους έως και 1,2 δισ. δολαρίων με τη Sanofi για το εμβόλιο COVID-19 με αντάλλαγμα ένα μερίδιο που αποτιμά την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας στο διπλάσιο της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής της. Σύμφωνα με το Reuters, η μετοχή της υπερδιπλασιάστηκε στα 9,29 δολάρια μετά τη συμφωνία, καθώς η εταιρεία

αφαίρεσε επίσης μια προειδοποιητική ειδοποίηση από τον περασμένο Φεβρουάριο που δημιουργούσε αμφιβολίες για την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Η Sanofi θα αποκτήσει μερίδιο 4,9% στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έναντι 70 εκατ. δολαρίων. Αυτό αποτιμά τη Novavax σε περίπου 1,4 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσια από την κεφαλαιοποίησή της, που ήταν περίπου 628 εκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, αλλά απέχει πολύ από το μέγιστο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Η συμφωνία δίνει επίσης στη Novavax το δικαίωμα σε μια προκαταβολή μετρητών ύψους 500 εκατ. δολαρίων και σε μελλοντικές πληρωμές που εξαρτώνται από ορισμένα ορόσημα, καθώς και σε δικαιώματα.

Η εισροή μετρητών είναι πιθανό να ενισχύσει τον ισολογισμό του κατασκευαστή εμβολίων, οι μετοχές του οποίου έχασαν πάνω από το 98% της αξίας τους από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, καθώς αγωνιζόταν να διαθέσει εγκαίρως το εμβόλιό του στην αγορά.

Η Sanofi θα αποκτήσει άδεια συν-πώλησης του εμβολίου της Novavax στις περισσότερες χώρες και θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο COVID μαζί με τα δικά της εμβόλια γρίπης για την ανάπτυξη ενός συνδυασμένου εμβολίου.

Για τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία, η συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της δικαιόχρησης του εμβολίου κατά της γρίπης, καθώς εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna αναπτύσσουν αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμένων εμβολίων που θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τα εμβόλια COVID-19.

«Η αίσθησή μας είναι ότι η οπτική γωνία εδώ είναι πραγματικά η επιλογή να παρέχει ένα μελλοντικό εμβόλιο συνδυασμού γρίπης (συν) COVID, καθώς η Sanofi επιδιώκει να χτίσει την τάφρο γύρω από το εμβόλιο γρίπης υψηλής δόσης», ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays σε ερευνητικό σημείωμα.

Ξεχωριστά, η Novavax μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του 2024, εξαιρουμένων των συνεισφορών από τη συμφωνία με τη Sanofi, σε 400 έως 600 εκατ. δολάρια από 800 έως 1 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Ανέφερε επίσης καθαρές ζημίες που περιορίστηκαν στα 148 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο από 294 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Keywords
Αναζητήσεις
stratigiki-symfonia-ypsous-12-dis-dolarion-metaxy-novavax-kai-sanofi.htm
Τυχαία Θέματα