Στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ για το νέο δεκαετές ομόλογο του δημοσίου

13:34 29/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με το πρώτο δεκαετές ομόλογο της χρονιάς ετοιμάζεται να βγει πιθανότατα αύριο Τρίτη το ελληνικό δημόσιο για να εκμεταλλευθεί και το καλό κλίμα που έχουν φέρει οι απανωτές αναβαθμίσεις και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Με το spread έναντι του γερμανικού bund κοντά στις 100 μονάδες βάσης και την απόδοση πολύ κοντά στην φθηνότερη ενός έτους, ο ΟΔΔΗΧ θα ήθελε να εκμεταλλευθεί το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι συνολικά

θετικό, ακόμα περισσότερο όμως για την ελληνική οικονομία, ώστε να δανεισθεί το δημόσιο με το μικρότερο δυνατόν κόστος.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί σε διεθνείς δείκτες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Έτσι, αναμένεται να επωφεληθούν από πρόσθετες εισροές από παθητικά funds που ακολουθούν αυτούς τους δείκτες και μπορούν τώρα να τοποθετηθούν σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους μετά την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε τη σχετική «εντολή» στις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale να ξεκινήσουν τη διαδικασία της έκδοσης. Ο ΟΔΔΗΧ θέλει να υπάρχει και η επιλογή των ελληνικών ομολόγων για τους επενδυτές σε αυτή τη φάση όπου τα κεφάλαια επιχειρούν να τοποθετηθούν πριν η ΕΚΤ ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς η όρεξη των διαχειρτσών έχει αυξηθεί και απορροφούν μεγάλες εκδόσεις.

Το ελληνικό δημόσιο προγραμματίζει και πάλι μικρό δανεισμό φέτος, με ένα πρόγραμμα περίπου 10 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι με το νέο δεκαετές θα αντλήσει περί τα 3-4 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται πιθανή έκδοση πράσινου ομολόγου.

Keywords
Αναζητήσεις
stis-agores-o-oddich-gia-to-neo-dekaetes-omologo-tou-dimosiou.htm
Τυχαία Θέματα