Στα σκαριά η δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας και του embedded banking

15:25 11/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε εκτενώς στην πράσινη μετάβαση τονίζοντας ότι η προτεραιοποίηση των πράσινων έργων είναι δεδομένη στις αποφάσεις των τραπεζών για χρηματοδότηση υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες «πρέπει να

δώσουν κίνητρα και αντικίνητρα» στις επιχειρήσεις ώστε αυτές να προχωρούν στις σωστές επιλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το ενιαίο ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε κάθε εταιρεία που θέλει να δανειστεί χρήματα και θα χορηγεί ένα κοινό ενεργειακό πιστοποιητικό στις εταιρείες. Επίσης ανέφερε ότι στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει την χρηματοδότηση στις παραγωγικές μονάδες που εκπέμπουν τους περισσότερους ρύπους ενώ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα για μείωση των ρύπων που παράγει και η ίδια η τράπεζα.

Παράλληλα, προανήγγειλε εξελίξεις στον τομέα της διαμεσολάβησης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας από την πλευρά των τραπεζών μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι προχωρά και το embedded banking που παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από διαφορετικά κανάλια όπως οι πλατφόρμες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Θεόδωρος Τζούρος, Chief of Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, προανήγγειλε τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές δράσεις θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Τόνισε ότι η ψηφιακή τράπεζα θα ονομαστεί «snappy» και θα απευθύνεται σε ένα κοινό, κυρίως νέων ανθρώπων, που δεν εξυπηρετείται από τα παραδοσιακά κανάλια της τράπεζας. Ανέφερε ότι σήμερα το 98% των συναλλαγών μπορούν να γίνουν ψηφιακά, ενώ καταγράφηκε αύξηση 30% των συμμετοχών στο ebanking.

Ο Θ. Τζούρος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πτώση των τιμών της ενέργειας με την παράλληλη αύξηση των επιτοκίων που πλήττουν την κερδοφορία των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

«Αυτό που με ανησυχεί είναι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα πολλές χώρες είχαν αρνητικές τιμές ενέργειας. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πίεση και μικρότερες τιμές στις ΑΠΕ. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε διασυνδέσεις προς την Ευρώπη». Προέβλεψε επίσης ότι η ζήτηση για PPA θα είναι χαμηλότερη από την προσφορά.

Keywords
Αναζητήσεις
sta-skaria-i-dimiourgia-tis-protis-psifiakis-trapezas-kai-tou-embedded-banking.htm
Τυχαία Θέματα