Σουηδία: Στο «χείλος» της ένταξης στο ΝΑΤΟ – Αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 28%

15:59 12/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η κυβέρνηση της Σουηδίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 28%, βάζοντάς την σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο στρατιωτικών δαπανών δηλαδή το 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει η συμμαχία του ΝΑΤΟ, την οποία η σκανδιναβική χώρα ετοιμάζεται να συμμετέχει.

Αναγκαιότητα των καιρών

«Βρισκόμαστε στην πιο σοβαρή κατάσταση πολιτικής ασφάλειας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που απαιτεί από τη Σουηδία να έχει

μια άμυνα που θα είναι έτοιμη να προστατεύσει το σουηδικό έδαφος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Pål Jonson, σύμφωνα με το AP.

Αποκαλύπτοντας ένα νομοσχέδιο για την άμυνα για το 2024, η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Σουηδίας είπε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν συνολικά κατά 27 δισεκατομμύρια κορώνες (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Από αυτό το ποσό, περίπου 700 εκατομμύρια κορώνες (63 εκατομμύρια δολάρια) θα δαπανηθούν για τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Jonson είπε ότι η Σουηδία πρέπει να προσαρμόσει την ετοιμότητά της και τις στρατιωτικές της ασκήσεις για να προετοιμαστεί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει επίσης να συνεχίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Keywords
Αναζητήσεις
souidia-sto-cheilos-tis-entaxis-sto-nato--afxanei-tis-amyntikes-tis-dapanes-kata-28.htm
Τυχαία Θέματα