Σουηδία: Καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά θεματικό πάρκο

13:23 16/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η πυρκαγιά στο υδάτινο πάρκο «Oceana» στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Το «Oceana» είναι μέρος του πολύ γνωστού θεματικού πάρκου Λίζεμπεργκ, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού με περίπου 3 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε μία από τις νεροτσουλήθρες και εξαπλώθηκε στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις κατακαίγοντας ολόκληρο το πάρκο. Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ο χώρος της πισίνας έχει έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Tο πάρκο βρισκόταν υπό κατασκευή και ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα

με δημοσιεύσεις του ξένου τύπου, 16 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για μικροτραυματισμούς, ένα άτομο προς το παρόν αγνοείται ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

Η πυροσβεστική κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν τις πόρτες, τα παράθυρα και τον εξαερισμό. Οι κοντινές εγκαταστάσεις ξενοδοχείων και γραφείων εκκενώθηκαν και οι δρόμοι που οδηγούσαν στην περιοχή αποκλείστηκαν καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες. Η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει ακόμη άγνωστη, αλλά οι αρχές τη διερευνούν ως εργατικό ατύχημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, όταν ξέσπασε η φωτιά κάποιος εργολάβος βρισκόταν εκεί και έκανε κάποιες εργασίες, γεγονός που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ως η ακριβής αιτία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου υπήρξε σημαντική αναζωπύρωση της φωτιάς αλλά πλέον βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η κατασκευή του πάρκου κόστισε 1,2 δισ. σουηδικές κορώνες (δηλαδή 10,6 εκατ. δολάρια). Η ακριβής έκταση του πάρκου που επλήγη δεν προσδιορίζεται ακριβώς, αλλά είναι σαφές ότι η πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, το κόστος των οποίων πιθανόν να υπερβαίνουν το κόστος κατασκευής του. Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν το υδάτινο πάρκο θα ξαναχτιστεί.

Keywords
Αναζητήσεις
souidia-katastrafike-oloscheros-apo-pyrkagia-thematiko-parko.htm
Τυχαία Θέματα