Σλοβενία: Κατασκευάζει χώρο διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων το 2023

09:20 17/1/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Υπηρεσία Ραδιενεργών Αποβλήτων της Σλοβενίας (ARAO) σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή ενός χώρου διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων χαμηλής και μεσαίας στάθμης αξίας 94 εκατομμυρίων ευρώ (102 εκατομμύρια δολάρια) το 2023, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η τοποθεσία, που θα βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Κρσκο, αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί δοκιμαστικά το 2026 και η έκδοση οικοδομικής άδειας αναμένεται σύντομα, ανέφερε το Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων STA, επικαλούμενο πηγές από το πρακτορείο.

Η πρώτη

φάση της κατασκευής θα περιλαμβάνει δρόμους πρόσβασης, ηλεκτρική ενέργεια και άλλες συνδέσεις, όπως επίσης και την έναρξη υπηρεσίας περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Η κατασκευή χωματερών και οι εξωτερικές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν σε δεύτερη φάση, ενώ η τρίτη και τελευταία φάση θα αποτελείται από την κατασκευή και την παράδοση ανυψωτικού σκελετού και εν γένει εξοπλισμού, ανέφερε το STA.

Ήδη έχει επιλεγεί ο ανάδοχος της πρώτης φάσης και σε λίγους μήνες θα δημοσιευτούν οι προσφορές για τη δεύτερη και τρίτη φάση.

Η τοποθεσία θα χρησιμοποιηθεί για τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων από τον πυρηνικό σταθμό Krsko και θα έχει χωρητικότητα 990 κοντέινερ, ανέφερε η STA.

Keywords
Τυχαία Θέματα