Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές – Αυστηρότερες οι ποινές

11:59 10/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου των ρευματοκλοπών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να αυστηροποιήσει περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο, καθώς το κόστος των κλοπών ρεύματος μεταφέρεται στον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, οι ρευματοκλοπές κοστίζουν περίπου 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό το οποίο επιβαρύνει τους καταναλωτές οι οποίοι είναι συνεπής στις πληρωμές των λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας,  το φαινόμενο των ρευματοκλοπών είναι μερικώς υπεύθυνο για το γεγονός ότι οι πρόσφατες μειώσεις στη χονδρεμπορική αγορά δεν μεταφράστηκαν

σε χαμηλότερα τιμολόγια για το μήνα Απρίλιο, με βάση τις ανακοινώσεις των παρόχων.

Το νέο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους ηλεκτρολόγους βοηθούν να γίνουν κλοπές ρεύματος. Συγκεκριμένα, όταν ο καταναλωτής επιλέγει κάποιον πάροχο, θα πρέπει να δίνει επικαιροποιημένη υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου-εγκαταστάτη, ο οποίος θα αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει καμία παραποίηση, καμία μετατροπή, καμία αλλοίωση, πάνω στην μετρητή. 

Όποιος ηλεκτρολόγος υπογράψει κάτι τέτοιο και φανεί μετά ότι γίνεται ρευματοκλοπή, χάνει την άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ παράλληλα αυστοροποιείται γενικά το πλαίσιο γύρω από τη λειτουργία των ηλεκτρολόγων ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ρευματοκλοπών. Ωστόσο στις νέες διατάξεις που προωθούνται δεν περιλαμβάνονται αυστηρές ποινές για τις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να πραγματοποιούν ρευματοκλοπές, όπως είχε εξαγγείλει στο παρελθόν η ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα