Σε καλό δρόμο η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα…

09:01 1/10/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές της στον τομέα των δεξιοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας, σε υποδομές συνδεσιμότητας, ιδίως Gigabit κάλυψη, στον τομέα της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, ιδίως με την ταχεία εφαρμογή των μέτρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και των  προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα» και «Ψηφιακός μετασχηματισμός», αλλά και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Επισημάνσεις που προκύπτουν με βάση την πρώτη έκθεση για την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή

Κοινότητα και η οποία παρέχει ολοκληρωμένη επισκόπηση της προόδου ως προς την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού προκειμένου να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο ψηφιακά κυρίαρχη, ανθεκτική και ανταγωνιστική.

Όπως τονίζεται, ως προς την ανάγκη επέκτασης της δεξαμενής ψηφιακών ταλέντων των ειδικών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η Ελλάδα θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσοχή για να αντιμετωπίσει το σημερινό χάσμα και να διασφαλίσει πως η οικονομία επωφελείται από έναν ψηφιακά εξειδικευμένο πληθυσμό. Είναι, επίσης, κρίσιμο ότι η χώρα μας μπορεί να προβλέψει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ταιριάζει με τις εν γένει ανάγκες της αγοράς εργασίας και προβλέπουν αλλαγές στις δεξιότητες.

Σε ότι αφορά στις υποδομές συνδεσιμότητας, η χώρα μας θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών για να διασφαλίζει τη συνοχή στην επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας. 

Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές της στον τομέα της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, ιδίως με την ταχεία εφαρμογή των μέτρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και των προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα» και «Ψηφιακός μετασχηματισμός». Μάλιστα, στην έκθεση τονίζεται πως θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις προσπάθειες για την υποστήριξη της ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των big data, της τεχνητής νοημοσύνης, και δη σε ότι αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, κοινοποιώντας στην Επιτροπή ένα σύστημα eID βάσει του κανονισμού eIDAS. Οι δε σημαντικές επενδύσεις που προβλέπονται στο RRF για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να υλοποιηθούν στο ακέραιο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην συνέχιση του ρυθμού διασφάλισης ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν στο άμεσο μέλλον. Στα αρχεία ηλεκτρονικής υγείας, το εύρος των δεδομένων θα πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί η ισότιμη πρόσβαση προς ομάδες μειονοτήτων. Η δε επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής θα πρέπει να βοηθήσει στην παροχή ίσης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης έχει κατευθύνει και προϋπολογίσει ποσό της τάξεως των 7,1 δισ. ευρώ (23,3%) για τον εν γένει ψηφιακό μετασχηματισμό, εκ των οποίων τα 6,8 δισ. ευρώ αναμένεται να συμβάλουν στους στόχους επίτευξης του προγράμματος της «Ψηφιακής Δεκαετίας 2030». Μάλιστα, η πρώτη πληρωμή που εκταμιεύτηκε αφορούσε 15 ορόσημα και στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου πληροφορικής για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και των μέτρων για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων σε ψηφιοποίηση. Η δεύτερη πληρωμή αφορούσε 28 ορόσημα και στόχους, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ενός συστήματος υποστήριξης για την ψηφιοποίηση των ΜμΕ.

Περαιτέρω, τα ορόσημα και οι στόχοι περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής της δια βίου μάθησης, αναβάθμιση των δεξιοτήτων και εκ νέου δεξιοτήτων των ανθρώπων σε ψηφιακές δεξιότητες και δημιουργία και αναβάθμιση υποδομές ερευνητικών κέντρων σε όλη τη χώρα.

Keywords
Αναζητήσεις
se-kalo-dromo-i-psifiopoiisi-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα