Πρωταγωνιστεί η Aegean στο χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνοντας ραγδαία αύξηση κερδών

19:37 5/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μια μετοχή που πρωταγωνίστησε στο χρηματιστήριο Αθηνών είναι της AEGEAN AIR, του Ευτύχη Βασιλάκη, που έκλεισε στα 11,40 ευρώ. Σε νέα της αναφορά η Eurobank Equities εξηγεί ότι η Aegean Airlines έχει ισχυρό ξεκίνημα

για το 2023 και πέτυχε αξιοσημείωτα θετικό EBITDA ύψους 19 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο, ένα τρίμηνο που συνδέεται με ζημιές, αξιοποιώντας την εξαιρετική αύξηση των εσόδων.

Η τιμή της μετοχής της Aegean έχει αυξηθεί πάνω από 40% από τα προ της πανδημίας επίπεδα, αξιοποιώντας τη βελτιωμένη δυναμική των κερδών, τις ισχυρές τάσεις της καλοκαιρινής ζήτησης και τις προοπτικές του τουρισμού. Παρά το ράλι των μονάδων, η αποτίμηση παραμένει ελκυστική σε 5,2 φορές σε όρους EV/EBITDA, καθώς τα κέρδη έχουν επίσης αυξηθεί παράλληλα. 

«Με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με έκπτωση άνω του 20% σε σχέση με τις καλύτερες στην κατηγορία της, έχοντας έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό και όντας σε καλή θέση για να επαναλάβει την καταβολή μερίσματος (€0,26 από τα κέρδη του 2023), υποστηρίζουμε ότι το προφίλ κινδύνου – απόδοσης παραμένει ελκυστικό.

Αποτιμούμε την Aegean εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή EV/EBITDAR 5,8 φορές για το 2023, σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο και λίγο υψηλότερα από την προηγούμενη παραδοχή μας (5,5 φορές), ώστε να αντανακλάται η καλύτερη ορατότητα των κερδών και τα χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στην Ελλάδα μετά τις εκλογές.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή-στόχος μας αυξάνεται στα €13,9 από €9 πριν», επισημαίνει η Eurobank Equities.

Υπολογίζοντας το ισχυρό α’ τρίμηνο και τις δυνατές ενδείξεις για την καλοκαιρινή περίοδο, η Eurobank Equities αυξάνει τις προβλέψεις της για τα φετινά έσοδα κατά 5%, κυρίως ως αποτέλεσμα των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως ναύλων. Παράλληλα, εξακολουθεί να προβλέπει άνοδο των συντελεστών πληρότητας, οι οποίοι θα προσγειωθούν κοντά στα επίπεδα του 2019.

Αν και οι προκλήσεις κόστους θα παραμείνουν, θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους καυσίμων και χαμηλότερη από την αναμενόμενη δαπάνη για συντήρηση. Συνολικά, έχει αυξήσει σημαντικά τα EBITDA του 2023 στα 355 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας αύξηση 29% σε ετήσια βάση.

«Ξεκινώντας από μια υψηλότερη βάση και λαμβάνοντας υπόψη τη μελλοντική λειτουργική μόχλευση, η οποία προωθείται από τον ανανεωμένο στόλο και τις μειωμένες τιμές των καυσίμων, προχωρήσαμε σε διψήφια αναβάθμιση (15% περίπου σε επίπεδο EBITDA) και για το 2024.

Υποστηρίζουμε τώρα ότι η Aegean μπορεί να διατηρήσει αύξηση εσόδων 6-7% περίπου με μόλις ελαφρώς χαμηλότερες αποδόσεις και μέσους ναύλους, προβλέποντας έτσι αύξηση στα EBITDA», επισημαίνει η Eurobank Equities.

Keywords
Αναζητήσεις
protagonistei-i-aegean-sto-chrimatistirio-athinon-simeionontas-ragdaia-afxisi-kerdon.htm
Τυχαία Θέματα