Πρωϊνό Σχόλιο: Το ΧΑ προηγήθηκε στη διόρθωση, θα βρει πρώτο και τη στήριξη

08:37 5/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Υπάρχουν αγοραστές στο ΧΑ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σπεύσουν να σκουπίσουν την προσφορά στα ψηλά για να ικανοποιήσουν τους πωλητές. Το είδαμε αυτό στο ταμπλό για άλλη μία φορά και μαζί και τις πωλήσεις γιατί υπάρχουν ακόμα κέρδη και κάποιοι ρευστοποιούν. Υπήρχαν υπόλοιπα σε θέσεις που μειώνονταν χθες.

Οι έχοντες τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις όπως και οι πιο έμπειροι εκμεταλλεύτηκαν το θετικό κλίμα του Μαρτίου, όπου η δημόσια

προσφορά της Πειραιώς και η προσδοκία της ιδιωτικοποίησης μαζί με την εισαγωγή νέων επενδυτών κεφαλαίων από το εξωτερικό ενίσχυσε το ηθικό και δημιούργησε θετικό κλίμα. Αλλά στο τέλος του μήνα, η προσδοκία αυτή ευοδώθηκε αλλά δεν έχει αντικατασταθεί από μία άλλη.

Δεν είμαστε πια στο Μάρτιο και το κλίμα δεν είναι το ίδιο. Ο Απρίλιος δεν ξεκίνησε καλά και η αγορά έχει μπει σε αμφιβολία. Η προσδοκία για την ελληνική αγορά σε αυτή τη φάση είναι ίδια με αυτή που έχουν όλες οι αγορές στον κόσμο. Τα επιτόκια είναι ακριβά και καθώς ανέβηκαν πολύ γρήγορα και πολύ ψηλά, οι επιπτώσεις από την αύξησή τους άργησαν να γίνουν αντιληπτές στο σύνολό τους.

Αλλά οι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν συνεχώς αύξηση κερδών από τις εταιρείες με τις οικονομίες να χάνουν στροφές. Οι Κεντρικές Τράπεζες το βλέπουν, αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα τις μειώσεις επιτοκίων. Ενώ θα ήθελαν να επιδράσουν κι άλλο στην ανάπτυξη, βλέπουν τις εστίες που αναζωπυρώνουν προβλήματα, με πολέμους και εντάσεις, που ακριβαίνουν ξανά το αργό πετρέλαιο και δυσκολεύουν τον εφοδιασμό των οικονομιών.

Θα πρέπει να πάμε τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο έτσι, με την προσδοκία των μειώσεων, χωρίς να είμαστε σίγουροι. Οι Αμερικανοί στο μεταξύ ζουν με την αγωνία κάθε φορά που βγαίνει ένα καλό νέο για την οικονομία τους. Θα ζήσουν με αυτό τώρα ή θα διορθώσουν οι αγορές;

Χθες πράγματι διόρθωσαν. Δεν μπορούν ούτε αυτοί να ανεβαίνουν μονίμως, θα υπάρξουν και διορθώσεις. Οι αγορές έχουν ανοδικές ημέρες και καθοδικές. Η βραχυχρόνια τάση δοκιμάζεται σκληρά στο ΧΑ. Θα δοκιμασθεί και στη Wall Street όπως φαίνεται.

Το ΧΑ σημείωσε με το ζόρι άνοδο χθες χωρίς να πείθει απόλυτα. Σαν τις Κεντρικές Τράπεζες ήθελε και δεν ήθελε να δώσει. Οι αγορές ανέβαιναν αλλά αρνήθηκε να κερδίσει έδαφος το Μάρτιο, αψευδές δείγμα για το αλάφρωμα των θέσεων. Έχει προηγηθεί λοιπόν στη διόρθωση, μπορεί να βρει και πρώτο επίσης την ισχυρή στήριξη.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-to-cha-proigithike-sti-diorthosi-tha-vrei-proto-kai-ti-stirixi.htm
Τυχαία Θέματα