Πληθαίνουν οι δηλώσεις για «μπάσιμο» των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία

15:27 16/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ολοένα και περισσότερο «ανοίγουν» τα σενάρια που θέλουν τις ελληνικές επιχειρήσεις παρούσες στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Εφραίμογλου, τόνισε ότι στα άμεσα σχέδια τους είναι η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Ουκρανία το 2024 και η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θα αποτυπώσει και επίσημα το πλαίσιο και τους πυλώνες της συνεργασίας

με το αντίστοιχο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της χθεσινής, 6ης Συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας – Ουκρανίας η Σ. Εφραίμογλου αναφέρθηκε στην μελλοντική προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων το ενδιαφέρον είναι υψηλό».

Παράλληλα, στάθηκε στο ότι οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μπορούν να αναπτυχθούν, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι το 2022 σημειώθηκε άνοδος στις εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ουκρανία, αλλά στις εισαγωγές από την Ουκρανία.

«Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες, για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Είναι σημαντικό ότι ξεκινάμε από ένα καλό επίπεδο.

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ουκρανίας είναι διαχρονικά πλεονασματικό για τη χώρα μας, με κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα τα ορυκτέλαια και τα φρούτα. Ακόμα και στη διάρκεια του 2022 σημειώθηκε άνοδος τόσο των ελληνικών εξαγωγών όσο και των εισαγωγών μας από την Ουκρανία».

Η Σ. Εφραίμογλου τόνισε ότι για να είναι αποτελεσματική η κίνηση ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, θα πρέπει να γίνει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια.

«Το μέγεθος και το εύρος της προσπάθειας να αποκατασταθούν κρίσιμες υποδομές και να αναγεννηθεί ο παραγωγικός ιστός της Ουκρανίας είναι τέτοια που επιβάλλουν την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης στρατηγικής επενδύσεων και συμπράξεων.

Οι κατασκευές, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια, η υγεία και οι νέες τεχνολογίες είναι τομείς, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιάννης Ζαβός, είχε δηλώσει πως η Τράπεζα είτε να συμμετέχει σε σχήματα παροχής τεχνικής βοήθειας σε τοπικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς, είτε να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν σε δραστηριότητες στην Ουκρανία.

Keywords
Αναζητήσεις
plithainoun-oi-diloseis-gia-basimo-ton-ellinikon-epicheiriseon-stin-oukrania.htm
Τυχαία Θέματα