Πάνω από 220 δισ. έχει διαθέσει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης στις χώρες της ΕΕ

20:50 21/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Περισσότερα από 220 δισεκατομμύρια ευρώ έχει διαθέσει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μέρα της ίδρυσης του, τον Φεβρουάριο του 2021. Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF, ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» και« μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν για την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF – βασικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), ύψους 800 δισ. ευρώ. Ο Τζεντιλόνι δήλωσε

ότι τα σχέδια ανάκαμψης έχουν καταφέρει να περιορίσουν την απόκλιση στην ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών.

«Η κοινή επενδυτική ώθηση από το RRF υποστηρίζει την ανοδική οικονομική σύγκλιση στην ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εκταμιεύσεις από το RRF είχαν ισχυρότερα αποτελέσματα στα νότια και ανατολικά κράτη μέλη από ό,τι στα βόρεια και δυτικά με σχετικά υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ».

Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της ΕΕ για τον Μηχανισμό, ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι με βάση το οικονομικό μοντέλο προσομοίωσης της Επιτροπής, εκτιμάται ότι το NextGenerationEU έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το πραγματικό ΑΕΠ της ΕΕ έως και 1,4% το 2026, σε σύγκριση με ένα σενάριο χωρίς NGEU. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι το RRF έφερε μια νέα διάσταση στα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, καθώς η χρηματοδότηση των επενδύσεων εξαρτάται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, στάθηκε στο ότι ο Μηχανισμός έχει μεταμορφώσεις τις οικονομίες και τις κοινωνίες όλης της Ευρώπης και έχει δώσει σημαντικά διδάγματα στους αξιωματούχους και τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Από τότε που ιδρύθηκε, το RRF μεταμορφώνει τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη για να τις καταστήσει πιο βιώσιμες, να ενισχύσει τη συνολική μας ανθεκτικότητα και να προωθήσει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Αυτή η ενδιάμεση αξιολόγηση δείχνει ότι η καινοτόμος προσέγγισή της που βασίζεται στις επιδόσεις φέρνει πραγματικά αποτελέσματα επί τόπου, με αρκετή ευελιξία ώστε να προσαρμοστεί σε νέες προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός και τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Καθώς το RRF εισέρχεται στο δεύτερο μισό της ζωής του, υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν και ακούμε προσεκτικά τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την εφαρμογή του»

Keywords
Αναζητήσεις
pano-apo-220-dis-echei-diathesei-o-michanismos-anakampsis-stis-chores-tis-ee.htm
Τυχαία Θέματα