Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Τρίτο συνεχόμενο έτος πωλήσεων ρεκόρ ύψους 2.547 εκ. ευρώ

11:46 13/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το 2023 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, επιτυγχάνοντας αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, ενισχύοντας παράλληλα τα οικονομικά του μεγέθη και τη ρευστότητά του. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, με μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος, παρά τις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις στις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Όμιλος κατάφερε να αποκαταστήσει τα επίπεδα κερδοφορίας του χάρη στην αυξημένη ζήτηση σε όλες τις περιοχές, την προσαρμογή

των τιμών -η οποία συνέβαλε στην αντιστάθμιση των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων- και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν σημαντικά, παρά το γεγονός ότι ο Όμιλος διατήρησε τις επενδυτικές δαπάνες σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του έτους, ευθυγραμμισμένος με τους στόχους της «Πράσινης ανάπτυξης και στρατηγικής κατεύθυνσης 2026», εστιάζοντας στη διάθεση κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη, τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αποδοτικότερη λειτουργία logistics.

Οι πωλήσεις του Ομίλου το 2023 διαμορφώθηκαν σε €2.547,0 εκ., καταγράφοντας αύξηση 11,6% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 63,1% και διαμορφώθηκαν σε €540,3 εκ. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €268,7 εκ. έναντι €109,7 εκ. το 2022, παρά τις συναλλαγματικές ζημιές στην Αίγυπτο και την Τουρκία και την αυξημένη φορολογία. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν σε €3,6/μετοχή έναντι 1,45/μετοχή το 2022. Η απόδοση μέσων απασχολούμενων κεφαλαίων (ROACE) επίσης αυξήθηκε σε 16,9% έναντι 7,0% το 2022.

Η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου σε όλες τις κύριες αγορές δραστηριοποίησης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων. Η ισχύς του Ομίλου ΤΙΤΑΝ επιβεβαιώθηκε εκ νέου από τις στρατηγικές επιλογές δραστηριοποίησης σε περιοχές αγορών με ισχυρά θεμελιώδη, που κατέγραψαν καλές αποδόσεις παρά τους κύκλους της οικονομίας. Το 2023 οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 2% σε 17,5 εκ. τόνους, ενώ οι συνολικές εξαγωγές τσιμέντου προς τρίτους σημείωσαν ελαφρά κάμψη, καθώς το 2023 το μεγαλύτερο μέρος διοχετεύθηκε στους σταθμούς εισαγωγών του Ομίλου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος ενισχύθηκαν χάρη στην υψηλότερη ζήτηση και κατέγραψαν αύξηση 5% έναντι του προηγούμενου έτους, ανερχόμενες σε 5,9 εκ. κυβικά μέτρα. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών επίσης κινήθηκαν ανοδικά και αυξήθηκαν κατά 4% σε 19,9 εκ. τόνους, χάρη στη υψηλά επίπεδα ζήτησης στην Ελλάδα.

Επενδύσεις και Χρηματοδότηση

Ο Όμιλος συνεχίζοντας τη μακροπρόθεσμη στρατηγική επενδύσεών του και το 2023 προέβη σε σημαντικές επενδυτικές δαπάνες με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη, οι οποίες υλοποιήθηκαν μέσα από σειρά έργων σε όλες τις αγορές του Ομίλου, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Περισσότερες από τις μισές επενδυτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2023 αφορούσαν τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού επενδυτικού προγράμματος 2021-2023, ύψους 300 εκ. δολαρίων. Οι συνολικές επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €224,0 εκ., έναντι €241,9 εκ. το 2022, ενώ προτεραιότητα δόθηκε σε επενδύσεις με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων, τη βελτίωση του κόστους, τη μετάβαση σε χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών, τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και σε έργα logistics.

Αυξημένα ποσά διατέθηκαν, επίσης, σε ψηφιακές τεχνολογίες, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί βελτίωση της παραγωγικής αποδοτικότητας, ενώ παράλληλα τα επενδυτικά έργα αύξησης της αποθηκευτικής χωρητικότητας βελτίωσαν τις δυνατότητες διακίνησης και συνέβαλαν στην αποσυμφόρηση των δικτύων διανομής του Ομίλου. Στη διάρκεια του έτους ο Όμιλος προέβη στην υλοποίηση ορισμένων σημαντικών επενδυτικών έργων, ένα εκ των οποίων αφορούσε την κατασκευή προασβεστοποιητή στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι, συνολικού ύψους
€26 εκ., συμβάλλοντας στην αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Στις ΗΠΑ, δύο νέες μεγάλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν στους σταθμούς εισαγωγής του Ομίλου στην Τάμπα (Φλόριντα) και στο Νόρφολκ (Βιρτζίνια). Η επένδυση των περίπου 70 εκ. δολαρίων αφορά αποθηκευτικές εγκαταστάσεις άνω των 130.000 τόνων, συνολικά. Ο Όμιλος επίσης ολοκλήρωσε δύο επενδύσεις στο πλαίσιο της «Πράσινης ανάπτυξης και στρατηγικής κατεύθυνσης 2026», προκειμένου να διευρύνει τα συμπληρωματικά τσιμεντοειδή υλικά που διαθέτει. Στις αρχές του 2023, ο Όμιλος απέκτησε σημαντικό ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία «Περλίτες Αιγαίου» στο Γυαλί του Ν.Α. Αιγαίου, ενώ στα τέλη του έτους απέκτησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στο ορυχείο ποζολάνης του Vezirhan, στον Ανατολικό Μαρμαρά της Τουρκίας, ενισχύοντας τις προσπάθειες να εξασφαλίσει αποθέματα ποζολάνης για δική του χρήση αλλά και για εμπορία.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €292,5 εκ. στα τέλη του έτους, χάρη στα αυξημένα κέρδη EBITDA. και την βελτιωμένη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης, παρά τις υψηλές αναπτυξιακές επενδυτικές δαπάνες και την υψηλότερη φορολογία λόγω των αυξημένων κερδών.

Τον Δεκέμβριο 2023 εκδόθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης νέο ομολογιακό δάνειο συνολικής αξίας €150 εκ. με ετήσιο επιτόκιο 4,25% και διάρκεια πεντέμισι ετών, επεκτείνοντας τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου και μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης. Στα τέλη του 2023, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε €659,9 εκ., καταγράφοντας σημαντική μείωση ύψους €137,4 εκ., έναντι του τέλους του 2022. Η μείωση των επιπέδων δανεισμού συνέβαλε στην ταχεία μείωση του δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDA σε 1,2x (από 2,4x το 2022), καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας. Η έκθεση του επιτοκιακού κινδύνου του Ομίλου είναι χαμηλή, καθώς περίπου το 90% του δανεισμού είναι σε σταθερά επιτόκια, ενώ η επόμενη σημαντική ημερομηνία λήξης ομολόγων για τον Όμιλο είναι τον Νοέμβριο 2024 και αφορά το ποσό των €350 εκ. Η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ομίλου επίσης βελτιώθηκε στη διάρκεια του έτους και τον Σεπτέμβριο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την TCI σε «ΒΒ με θετική προοπτική», από «σταθερή προοπτική» και το καλοκαίρι του 2023, η Fitch έδωσε στην TCI και τα ομόλογα της Titan Global Finance -θυγατρικής της TCI- μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «ΒΒ+».

Οι μετοχές

Στη διάρκεια του 2023 ο Όμιλος ενίσχυσε τις αποδόσεις προς τους μετόχους υλοποιώντας δύο νέα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Τον Φεβρουάριο 2023 ο Όμιλος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα που ξεκίνησε στα μέσα του 2022, αξίας €10 εκ., ενώ τον Νοέμβριο 2023 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάρτιο 2023, επίσης αξίας €10 εκ. Επιπλέον, τον Νοέμβριο 2023 ξεκίνησε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, αξίας €20 εκ. Συνολικά, στη διάρκεια του 2023 αγοράσθηκαν 891.849 μετοχές έναντι €14,9 εκ., οι οποίες τηρούνται στην κατοχή του Ομίλου ως ίδιες μετοχές. Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 η TITAN Cement International κατείχε συνολικά 3.881.995 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,96% επί των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου.

Πέραν των προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών, η εταιρία ανταμείβει τους μετόχους διανέμοντας κέρδη είτε με τη μορφή μερίσματος είτε με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου. Για το 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 9η Μαΐου 2024, διανομή μερίσματος ύψους €0,85 ανά μετοχή, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 42% έναντι του περσινού μερίσματος.

Οι καλές επιδόσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη 

Η Ελλάδα πέτυχε πολύ καλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του έτους, ολοκληρώνοντάς τη χρονιά με ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο. Οι παράγοντες που ενίσχυσαν τον κατασκευαστικό κλάδο ήταν ποικίλοι και γεωγραφικά διαφοροποιημένοι, από τη κατασκευή νέων κατοικιών, τα μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών, την αξιοποίηση νέων εκτάσεων γης και τις επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές που εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλη άνθηση. Ο Όμιλος κατάφερε να ωφεληθεί από την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς χάρη στην παρουσία του στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων μονάδων κοντά στα σημεία κατασκευής έργων, καθώς και μέσω επενδύσεων στην επέκταση της αποθηκευτικής του δυναμικότητας και στον στόλο οχημάτων μεταφοράς και αντλιών σκυροδέματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τσιμέντο του Ομίλου με μεγαλύτερο ποσοστό ποζολάνης καλύπτει πλέον περίπου το 80% της ελληνικής αγοράς, ενώ αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι πωλήσεις προς τρίτους από τη πρόσφατη συμμετοχή του Ομίλου σε εταιρεία που δραστηριοποιείται σε ποζολάνη και περλίτες στο Γυαλί του ΝΑ Αιγαίου. Σημαντικά ποσοστά αύξησης κατέγραψαν οι πωλήσεις όλων των προϊόντων, ενώ η καθετοποίηση του Ομίλου στη χώρα συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων νέων προϊόντων με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους καθώς και στη αύξηση του κλάδου των κονιαμάτων. Επωφελούμενοι από την ισχυρή τοπική μας παρουσία, προχωρήσαμε πρόσφατα (Ιανουάριος’24) στην απόκτηση λατομείου στην Αττική, με αποθέματα που ξεπερνούν τους 40 εκ. τόνους, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση της περιοχής. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την τρίτη στρατηγική μας ενέργεια μέσα στον τελευταίο χρόνο για την επέκταση των αποθεμάτων μας, που περιλαμβάνουν επίσης τις ευρύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Πελοποννήσου.

Οι εξαγωγές τσιμέντου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον κυριότερο προορισμό εξαγωγών της Ελλάδας, και τους σταθμούς μας στην Ευρώπη να καταγράφουν επίσης καλά αποτελέσματα. Βελτίωση της κερδοφορίας σημειώθηκε επίσης χάρη στις υψηλότερες διεθνείς τιμές εξαγωγών τσιμέντου, σε όλες τις αγορές προς τις οποίες εξάγουν τα εργοστάσιά μας στην Ελλάδα. Οι ειδικές καθαρές εκπομπές CO2 μειώθηκαν το 2023, ενώ ο προασβεστοποιητής στο εργοστάσιο του Καμαρίου, ο οποίος λειτουργεί από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα αυξήσει περαιτέρω τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2.
Ο κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη το 2023 παρουσίασε αύξηση 22% και διαμορφώθηκε σε
€407,8 εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε €64,7 εκ. έναντι €31,8 εκ. το 2022.

Τι γίνεται στις ΗΠΑ

Ο γεωγραφικός τομέας των ΗΠΑ έκλεισε το έτος με υψηλές επιδόσεις επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για τα ισχυρά χαρακτηριστικά αυτής της δυναμικής αγοράς. Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες, οι αυξημένες εξαγωγές και η αναβίωση των παραγωγικών επενδύσεων στήριξαν την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ και η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση. Ο κατασκευαστικός κλάδος ωφελήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο από τις αυξημένες κρατικές δαπάνες, ενώ η δραστηριότητα στον κλάδο των κατοικιών κατά τη διάρκεια του έτους παρουσιάστηκε μειωμένη. Αντιθέτως, τα δημόσια έργα υποδομών ωφελήθηκαν από την αύξηση των κονδυλίων που θεσπίστηκαν μέσω των νόμων για την ενίσχυση της τεχνολογίας (“CHIPS”) και τη συγκράτηση του πληθωρισμού (“IRA”), ενώ η αγορά ιδιωτικών εμπορικών ακινήτων παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επιδόσεις στις δύο κύριες περιοχές δραστηριότητας του Ομίλου στις ΗΠΑ, τη Φλόριντα και τις Μεσοατλαντικές πολιτείες, σημείωσαν βελτίωση για ένα ακόμη έτος. Η Φλόριντα επωφελήθηκε από την αυξανόμενη εσωτερική μετανάστευση, αντανακλώντας επιλογές τόσο κατοικίας όσο και εργασίας, και έχει γίνει έδρα για ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας. Η Φλόριντα εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ με ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο και ισχυρή αύξηση των μισθών. H ανάπτυξη των μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών, των επενδύσεων στον κλάδο φιλοξενίας, των υποδομών για κτίρια γραφείων και των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης συνέχισαν να σημειώνουν αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον, η πολιτεία έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό για τον τεχνολογικό κλάδο, καθώς πολλές εταιρείες μετακινούνται από τη Δυτική Ακτή προς τη Φλόριντα. Στις περιοχές των Μεσοατλαντικών πολιτειών ο κατασκευαστικός κλάδος επέδειξε έντονη δραστηριότητα σε πολλούς χώρους, περιλαμβανομένων των υποδομών, των υπηρεσιών χρηματοοικονομικού χώρου και της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτοί οι κλάδοι λειτούργησαν ως πόλος έλξης για εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντας στην άνοδο της αγοράς κατοικίας. Παράλληλα, τα μεγάλης έκτασης έργα υποδομών, τα οποία έχουν ενισχυθεί από τη σημαντική χρηματοδότηση που διατέθηκε βάσει του Νόμου περί Επενδύσεων σε Υποδομές και Δημιουργίας Θέσεων Εργασίας (IIJA) για την αναβάθμιση των μεταφορικών υποδομών χάρη στην αύξηση του πληθυσμού, έχουν θετική επίδραση στην περιοχή.

Ο Όμιλος αντεπεξήλθε με επιτυχία στις ποικίλες τάσεις των αγορών, αξιοποιώντας τα προϊόντα που διαθέτει και τις θέσεις του στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, με αποτέλεσμα να καταγράψει αυξημένες πωλήσεις σε όλα τα τρίμηνα του 2023, με ετήσια αύξηση 16,6% (σε $). Οι τιμές παρέμειναν ισχυρές, με αυξήσεις τιμών στα περισσότερα προϊόντα της Titan America μετά τις προσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι πωλήσεις τσιμέντου αυξήθηκαν για ακόμα ένα έτος τόσο στην Φλόριντα όσο και στις Μεσοατλαντικές πολιτείες. Η αύξηση των περιθωρίων κέρδους ωφελήθηκε επίσης από τη βελτίωση της αποδοτικότητας, χάρη στις εκτεταμένες επενδυτικές δαπάνες και την εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας στη διαδικασία παραγωγής. Οι επενδύσεις εστίασαν επίσης σε πρόσθετες υποδομές logistics, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την αποσυμφόρηση των δικτύων διανομής. Παρά την επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης του κόστους, αυτά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στις πρώτες ύλες, το εργατικό κόστος και τις μεταφορές, αντικατοπτρίζοντας τις πληθωριστικές τάσεις της αμερικανικής οικονομίας. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την Titan America στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου επενδύσεων. Η επέκταση του σταθμού εισαγωγών στην Τάμπα ολοκληρώθηκε ενώ σημαντική πρόοδο σημείωσε ο εκσυγχρονισμός του σταθμού στο Νόρφολκ, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Συνολικά, οι πωλήσεις της Titan America αυξήθηκαν σημαντικά κατά 16,6% και ανήλθαν σε $1,6 δισ., ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2023 διαμορφώθηκαν σε $319 εκ., καταγράφοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 67% έναντι του 2022. Σε ευρώ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% σε €1.477 εκ., ενώ τα κέρδηEBITDA ανήλθαν σε €296 εκ., έναντι €185 εκ. το 2022.

Έρευνα και καινοτομία

Το 2023, ο Όμιλος ξεκίνησε μια πρωτοβουλία επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital initiative) ύψους $40 εκ.που αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας στο οικοσύστημα των κατασκευών και την πρόσβαση σε πράσινες τεχνολογίες μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, προβήκαμε σε στρατηγική επένδυση στη Zacua Ventures, ένα διεθνές ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται σε αρχικού σταδίου νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο τη βιώσιμη κατασκευή και το οικιστικό περιβάλλον και αυξήσαμε την υπάρχουσα επένδυσή μας στη Rondo Energy, μια νεοφυή επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ που πρωτοπορεί στις βιομηχανικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας μέσω θερμότητας με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Επεκτείναμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό μας επενδύοντας στην κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία επαναχρησιμοποίησης άνθρακα της Carbon Upcycling, η οποία επιτρέπει τη μόνιμη αποθήκευση του δεσμευμένου άνθρακα σε βιομηχανικά υποπροϊόντα και ορυκτά, μετατρέποντάς τα σε υψηλής ποιότητας υλικά για χρήση στο τσιμέντο και το σκυρόδεμα ενώ ενισχύσαμε τη Natrx, μια εταιρία που εξειδικεύεται σε υψηλής απόδοσης λύσεις που βασίζονται στη φύση για την ανθεκτικότητα και την προστασία των ακτών.
Επιπλέον, πρόσφατα ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Orcan Energy AG για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες διεύρυνσης και τα οφέλη μιας νέας σπονδυλωτής τεχνολογίας, η οποία μπορεί να μετατρέπει μεγάλες ποσότητες απορριπτόμενης θερμότητας σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Επισκόπηση επιδόσεων ESG

Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξακολουθεί να είναι η κύρια προτεραιότητα του Ομίλου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Το 2023 ο Όμιλος μείωσε κατά 11kg τις «καθαρές» εκπομπές σε 607,7 kg CO₂ ανά τόνο τσιμεντοειδούς προϊόντος, σε σχέση με τα επίπεδα του 2022. Αυτή η μείωση κατέστη δυνατή χάρη στη μέγιστη μέχρι στιγμής αύξηση χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (19,6%) και την ιστορικά χαμηλή περιεκτικότητα των προϊόντων τσιμέντου σε κλίνκερ (76,9%). Τα πράσινα προϊόντα που προσφέρουμε στους πελάτες μας αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,4% της συνολικής παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου. Σημαντικό ορόσημο το 2023 ήταν η επιλογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του «IFESTOS», ενός πρωτοποριακού έργου δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, για την επιχορήγηση ύψους €234 εκ. στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ. Ο ΤΙΤΑΝ εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στην έρευνα και την ανάπτυξη για τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα (CCUS) μέσα από διεθνείς συνεργασίες. Μέσα από τη συμμετοχή μας στο ερευνητικό πρόγραμμα «HERCCULES»,, θέλουμε να καταδείξουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, τις δυνατότητες ολόκληρης της αλυσίδας αξίας CCUS στη Νότια Ευρώπη, θέτοντας τις βάσεις για μεγαλύτερης κλίμακας εφαρμογές στην περιοχή.

Εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη

Ο Δείκτης Συχνότητας Ατυχημάτων που οδήγησαν σε Απώλεια Χρόνου Εργασίας (LTIFR) μειώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, συγκεκριμένα σε 0,35 και 0,58 ανά 1.000.000 ώρες εργασίας (LTI) για τους εργαζομένους του Ομίλου και τους συνεργαζόμενους εργολάβους αντίστοιχα. Ο ΤΙΤΑΝ υπέγραψε τις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Women's Empowerment Principles - WEPs), επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του να εξασφαλίζει έναν χώρο εργασίας στον οποίο όλοι μπορούν να εξελιχθούν και να πετύχουν. Έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος ESG που είχαμε θέσει για το 2025, σύμφωνα με τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο από γυναίκες. Επιπλέον, το ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις αυξήθηκε σε 20,8% το 2023, καταγράφοντας αύξηση 26% έναντι του έτους αναφοράς (2020).

Υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα

Αναγνωρίζοντας ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εξοικονόμηση των πόρων, πετύχαμε το 85,7% της συνολικής παραγωγής κλίνκερ του Ομίλου να καλύπτεται πλέον με πιστοποίηση ISO 50001 ή με ενεργειακούς ελέγχους, υπερβαίνοντας ήδη τον στόχο του 85% που είχαμε θέσει για το 2025. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, ο Όμιλος εργάστηκε σταθερά για τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε χώρους ταφής. Ως αποτέλεσμα, 55% της συνολικής παραγωγής κλίνκερ του Ομίλου καλύπτεται πλέον με πιστοποίηση «μηδενικών αποβλήτων προς ταφή» ξεπερνώντας το στόχο του 50% που είχαμε θέσει για το 2025.Η εκτροπή των επιστροφών σκυροδέματος από χώρους ταφής αυξήθηκε και ξεπέρασε το 85% τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας στο 87,5% το 2023, με περισσότερους από 171.220 τόνους επιστροφών σκυροδέματος να χρησιμοποιούνται από τις επιχειρηματικές μονάδες του Ομίλου. Η κατανάλωση νερού στα εργοστάσια τσιμέντου και στις μονάδες άλεσης του Ομίλου καθώς και στα συνδεδεμένα λατομεία μειώθηκε περαιτέρω κατά 7% και έφτασε σε 222,7 l/t τσιμεντοειδούς προϊόντος.

Καλή διακυβέρνηση, διαφάνεια και επιχειρηματική ηθική

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο ΤΙΤΑΝ αναγνωρίστηκε, ως μία από τις εταιρίες που ηγούνται διεθνώς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας την ανώτατη βαθμολογία «Α» από τον έγκυρο, μη κερδοσκοπικό παγκόσμιο περιβαλλοντικό οργανισμό CDP. Επιπλέον, έλαβε την υψηλή βαθμολογία «Α-» στην ασφάλεια των υδάτων και συνεπώς αναδεικνύεται ως μία εκ των τριών εταιριών στον κλάδο που κατατάσσονται στην κορυφή και στις δύο κατηγορίες. Επίσης, στην εταιρική βαθμολόγηση ISS ESG ο Όμιλος αξιολογήθηκε ως εταιρία με πολύ υψηλό επίπεδο (Prime status), ενώ διατήρησε τη βαθμολογία «ΑΑ» από την MSCI για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Επιπρόσθετα, ο ΤΙΤΑΝ έλαβε το ασημένιο σήμα από την EcoVadis και υψηλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις της S&P Global και της Moody’s Analytics, κατοχυρώνοντας τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων εταιριών του κλάδου.

Προοπτικές

Η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας σε όλη τη διάρκεια του 2023 δοκιμάστηκε, καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε με βραδύτερους του αναμενομένου ρυθμούς εν μέσω αυστηρών νομισματικών πολιτικών. Αν και μειώθηκαν οι πιθανότητες μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης, οι αυστηρές νομισματικές συνθήκες φαίνεται να παρατείνονται λόγω του συνεχούς πληθωρισμού.
Στις ΗΠΑ, η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί, χάρη στον συνδυασμό αυξημένων έργων υποδομών και εμπορικής δραστηριότητας. Η ανοδική τάση προέρχεται από την αύξηση μεγάλης κλίμακας έργων υποδομών, τα οποία αντισταθμίζουν τη μερική μείωση στον τομέα των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων, οι οποίοι επηρεάζονται περισσότερο από τα υψηλά επιτόκια. Η πτώση όμως σε αυτούς τους τομείς εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για σύντομο διάστημα, λόγω της έντονης ζήτησης για κατοικίες στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Παρά τις δυσκολίες για την πρόσληψη εξειδικευμένων εργαζομένων, οι προοπτικές των τιμών τόσο για το τσιμέντο όσο και για τα αδρανή υλικά παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, ιδίως λόγω της περιορισμένης προσφοράς έναντι ισχυρής ζήτησης. Η ισχυρή αμερικάνικη οικονομία, σε συνδυασμό με την υγιή δημοσιονομική κατάσταση των πολιτειών στις περιοχές μας, την αύξηση του πληθυσμού, την έντονη ζήτηση για νέες κατοικίες και την αναμενόμενη αύξηση των χρηματοδοτήσεων για υποδομές, αναμένεται να επιδράσουν θετικά στη ζήτηση για τα προϊόντα μας τα επόμενα χρόνια. Οι δραστηριότητες μας και η παρουσία μας είναι ενδυναμωμένες, με την προσθήκη δύο νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στους σταθμούς εισαγωγής μας στην Φλόριντα και την Βιρτζίνια, εξασφαλίζοντας τη συνεχή μας ανάπτυξη στην χώρα.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά το 2024, ωφελούμενη από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την ενισχυμένη οικονομία. Καθώς η υλοποίησή του Σχεδίου προχωρά, οι επενδυτικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν αμείωτες. Ο κατασκευαστικός κλάδος εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται σε ανοδική πορεία, με την υλοποίηση πολλών μεγάλης κλίμακας έργων υποδομών, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου, ο νέος αερολιμένας στο Καστέλι της Κρήτης και ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα του νησιού, ο ανισόπεδος κόμβος στη Θεσσαλονίκη καθώς και αρκετά άλλα έργα υποδομών και ανάπτυξης ακινήτων σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να ενισχύει τις δυνατότητές του για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών της αναπτυσσόμενης ελληνικής αγοράς, διευρύνοντας τα προϊόντα που διαθέτει και αξιοποιώντας τα άνω των 150 εκ. τόνων αποθέματα αδρανών υλικών, ποζολάνης και περλίτη που έχει πρόσφατα αποκτήσει. Επιπλέον, η επέκταση του δικτύου διανομής σκυροδέματος αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία σε μία αναπτυσσόμενη, σε οικιστικά, εμπορικά και τουριστικά έργα, χώρα.
Οι αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη επέδειξαν ανθεκτικότητα, παρά το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και τις γεωπολιτικές εντάσεις ανά τον κόσμο. Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με ηπιότερους ρυθμούς, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, ενώ η αύξηση των μισθών και τα εμβάσματα μεταναστών ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα. Παράλληλα τα σημαντικά κρατικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας ενισχύουν τα μεγάλα κρατικά έργα υποδομών. Οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ ενδέχεται επίσης να επισπεύσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Ωστόσο, μια επιβράδυνση σε χώρες της ΕΕ που είναι εμπορικοί εταίροι ενδέχεται να επιβαρύνει το κλίμα, και περιορίσει την πραγματική ανάπτυξη. Με αυτά τα δεδομένα, ο Όμιλος επενδύει στην περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας του και της κερδοφορίας του στην περιοχή, με επενδύσεις βελτιστοποίησης στα εργοστάσια της Β. Μακεδονίας και του Κοσόβου, αυξάνοντας την επεξεργασία εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών στην Βουλγαρία και στην Αλβανία, με τη δημιουργία νέου λιμενικού αποθηκευτικού χώρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αγοράς του Μαυροβουνίου και νέων κινητών μονάδων σκυροδέματος στη Βουλγαρία και τη Β. Μακεδονία.
Η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν να διαχειριστούν μακροοικονομικές δυσκολίες στο άμεσο μέλλον. Στην Τουρκία, η κεντρική τράπεζα έδειξε τις προθέσεις της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό με την επάνοδο σε πιο κλασική οικονομική πολιτική. Αντισταθμιστικά λειτουργούν τα δυνατά στοιχεία της οικονομίας της χώρας, όπως είναι το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ο δυναμικός ιδιωτικός τομέας και η πιο διαφοροποιημένη οικονομία. Ο Όμιλος αναμένει σταθερότητα στην αγορά και θα συνεχίσει να επενδύει στην ενεργειακή αποδοτικότητα, προωθώντας παράλληλα τις πωλήσεις ανάμεικτων τσιμέντων με την εισαγωγή νέων προϊόντων. Στην Αίγυπτο, σημειώθηκαν πολύ σημαντικές εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά, η ADQ, ένα επενδυτικό όχημα του Άμπου Ντάμπι, ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους $35 δισ. σε ένα νέο μεγάλης κλίμακας έργο ανάπτυξης ακινήτων δυτικά της Αλεξάνδρειας, με μεγάλο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων να έχει ήδη εισρεύσει στην Αίγυπτο. Παράλληλα, το δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ αυξήθηκε στα $8 δισ., ενώ ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια και επέτρεψε την υποτίμηση της λίρας και την ελεύθερη διακύμανσή της, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται αρχικά στα 49 EGP/USD (από την προηγούμενη ισοτιμία των 31 EGP/USD). Αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό για την αιγυπτιακή οικονομία, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας ουσιαστικά δεν αποτελεί πλέον ανησυχία και η αγορά θα λειτουργεί πλέον πιο ελεύθερα και το διεθνές εμπόριο θα αποδεσμευτεί. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν σαφώς πιο αισιόδοξες προοπτικές για την αιγυπτιακή αγορά.
Το 2024, ο Όμιλος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων που έχει θέσει για το 2026 με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη, αξιοποιώντας το αποκεντρωμένο λειτουργικό του μοντέλο και την γρήγορη υλοποίηση αποφάσεων. Οι προοπτικές μας για το 2024 είναι θετικές χάρη στους αναμενόμενους βελτιωμένους όγκους πωλήσεων και τιμών και στις δύο βασικές αγορές μας, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 90% των πωλήσεων του Ομίλου, αλλά και χάρη στην ολοκλήρωση των επενδυτικών έργων, τα οποία εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους. Στόχος μας είναι η επίτευξη λύσεων αιχμής για την εξυπηρέτηση των εξελισσόμενων αναγκών των πελατών μας. Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, φροντίζουμε οι δραστηριότητες και οι εφοδιαστικές αλυσίδες μας να έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, συνεχίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό για ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και προσφέρουμε σε όλους τους συμ-μετόχους μας βιώσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

Keywords
τιταν, τιταν, ευρω, ετος, ομιλος, ρεκορ, ebitda, logistics, αιγυπτος, ηπα, ελλαδα, καμάρι, καλοκαιρι, fitch, titan, global, finance, νέα, μαΐου, συμμετοχή, εταιρεία, θεσσαλονικη, αεπ, capital, initiative, energy, carbon, βασεις, iso, iss, status, msci, analytics, προσφορες, υγιή, κρητη, βιωσιμότητα, τραπεζες, ΔΝΤ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, φορολογια 2013, αξιολογηση, αποτελεσματα, ημερομήνια, δυνατα, χωρες, αεπ, αλβανια, βουλγαρια, εδρα, ηπα, ισοτιμια, οικονομια, ομολογα, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, capital, iso, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αξιζει, αμπου νταμπι, απωλεια, αττικη, βαθμολογια, βαθμολογιες, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, γεγονος, γινει, γινεται, γυαλι, δανειο, δευτερο, διαστημα, δικη, δυναμικο, διπλωμα, δυτικη, δοθηκε, εκθεση, ελξης, εβδομαδα, ενεργεια, εργα, εξυπηρετηση, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, ετων, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, υγιή, ισχυς, κινηση, κυκλος, κυρια, κλιμα, κομβος, κτιρια, λειτουργια, ληξη, μαΐου, μακεδονια, μειωση, μορφη, καμάρι, οικος, ορυκτα, ουσιαστικα, οχηματων, οχημα, περιβαλλον, πιθανοτητες, πιστοποιηση, πληθωρισμος, πολιτεια, προγραμματα, πωλησεις, ροες, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, ταση, τμημα, τουρκια, τριτη, τσιμεντο, υλοποιηση, υψηλη, φυση, φορολογια, ψηφιακο, ωρες, αγορες, analytics, ασφαλεια, carbon, κυβικα, δικαιωματα, ebitda, εφαρμογη, εξαγωγες, εκπομπες, energy, εθνικο, finance, global, χωρα, ιδιαιτερα, iss, logistics, msci, ουδετερο, σημα, titan, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα, υλικα, ξεκινησε
Αναζητήσεις
omilos-titan-trito-synechomeno-etos-poliseon-rekor-ypsous-2547-ek-evro.htm
Τυχαία Θέματα