Όμιλος ΤΙΤΑΝ: «Χατ Τρικ» η επένδυση 26 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο Καμαρίου Βοιωτίας

17:11 2/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Τη νέα επένδυση ύψους 26 εκατ. ευρώ του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι Βοιωτίας παρουσίασε ο Άγγελος Καλογεράκος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, η οποία αφορά την έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (calciner), μια τεχνολογία αιχμής που στόχο έχει την αύξηση αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας του Τιτάνα, ενώ παράλληλα προωθεί τη προστασία του

περιβάλλοντος.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου TITAN, η επένδυση αυτή αποτελεί το «χατ τρικ» του Τιτάνα, καθώς έχει τα εξής οφέλη:

Για την οικονομία: Βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά του ομίλου, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.Για την κοινωνία: Απορροφά ετησίως 200.000 τόνους επεξεργασμένων υπολειμμάτων ανακύκλωσης, μειώνοντας αντίστοιχα την ανάγκη ταφής και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίλυση χρόνιου αυτού προβλήματος.Για το περιβάλλον: Μειώνει κατά περίπου 150.000 τόνους του ανθρακικού αποτυπώματος.

Επιπλέον, η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 220 νέες θέσεις εργασίας κατά την ολοκλήρωση του έργου, ενώ οι επιδόσεις του εργοστασίου θα βελτιωθούν και αυτές σημαντικά. Εκτός από τη μείωση του ετήσιου αποτυπώματος CO2 κατά 150.000 τόνους, το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας θα εξοικονομεί 100.000 τόνους ορυκτών καυσίμων ετησίως και θα παράγει 180.000 τόνους εναλλακτικών καυσίμων.

Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται πλήρως με το όραμα του ομίλου ΤΙΤΑΝ, που είναι, μέχρι το 2030, το Καμάρι να είναι ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και πλήρως ψηφιοποιημένη λειτουργία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Marcel Cobuz, ανέφερε: «Ως Όμιλος ΤΙΤΑΝ, είμαστε στην πρώτη γραμμή των δράσεων με στόχο το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, επιταχύνοντας διαρκώς την πράσινη μετάβασή μας. Ο σχετικός οδικός μας χάρτης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και περιλαμβάνει περισσότερες από 100 πρωτοβουλίες που καλύπτουν όλες τις γεωγραφίες και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του Τιτάνα, καθώς και σημαντικές επενδύσεις».

Η αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού που θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση του έργου για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS». Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους €234 εκατ. από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.

Η Κυβέρνηση στηρίζει την πράσινη μετάβαση

Στην παρουσίαση έδωσαν το παρών και μέλη της Κυβέρνησης, και συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, φανερά συγκινημένος με την πρωτοβουλία του Ομίλου, τόνισε πως η μείωση του αποτυπώματος CO2 αποτελεί μονόδρομο, και για αυτό η Κυβέρνηση στηρίζει την πράσινη μετάβαση. Επιπλέον, αποκάλυψε μια νέα κυβερνητική απόφαση, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα στηρίξει τη λειτουργική δαπάνη των προσπαθειών για τη σύλληψη και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Με τη σειρά του, ο Κώστας Σκρέκας σχολίασε πόσο θετικό αντίκτυπο θα έχει αυτή η επένδυση, καθώς αντικαθιστά τα εισαγόμενα καύσιμα με τα εγχώρια. Μιλώντας για τη σημασία του κλάδου της βιομηχανίας για την ελληνική οικονομία, τόνισε πως μπορεί να αντέξει και σε περιόδους κρίσης, σε αντίθεση με άλλους κλάδους που μπορεί να έχουν μια μεταβλητότητα και μια ευαισθησία. Ακόμα, δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι τουλάχιστον κατά 30% υψηλότερα αμειβόμενες.

Για να είναι πετυχημένος ο κλάδος της βιομηχανίας, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε δύο βασικούς τομείς που παίζουν σημαντικό ρόλο, και που η Κυβέρνηση στηρίζει ενεργά: την επένδυση στην καινοτομία και την προετοιμασία για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αναφερόμενος στον Αναπτυξιακό Νόμο, τόνισε δύο κριτήρια εισαγωγής στο πρόγραμμα που έχουν τεθεί, ώστε να παρακινήσουν τους επενδυτές προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρώτον, οι επενδυτές παρακινούνται να διαθέσουν το 10% της επιχορήγησης στην έρευνα για την καινοτομία, μέσω Ινστιτούτων Έρευνας, και δεύτερον, η αίτησή τους πρέπει να έχει αναφορές στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Keywords
Αναζητήσεις
omilos-titan-chat-trik-i-ependysi-26-ekat-evro-sto-ergostasio-kamariou-voiotias.htm
Τυχαία Θέματα