Οικονόμου στο emea.gr: «Καλά σχεδιασμένες κινήσεις στον ενεργειακό τομέα, έτοιμοι στο μεταναστευτικό»

15:08 20/2/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την  σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, η παρουσία του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία της γειτονικής χώρας τα προηγούμενα

24ωρα.

Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς είναι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο κολοσσός της ExxonMobil διεξάγει έρευνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και στις προτεραιότητες των ΗΠΑ είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, το emea.gr ρώτησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, εάν υπάρχουν εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό STARTUPPER MAG ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας ακόμη και για δέκα χρόνια. Η Αμερικανική ExxonMobil που πραγματοποιεί έρευνες στην Κρήτη έχει επισημάνει ότι, εάν τα κοιτάσματα είναι μεγάλα θα προχωρήσει σε έρευνες Νότια και Νοτιοανατολικά του νησιού, δηλαδή σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία. Έχετε κάτι νεότερο πάνω σε αυτό το θέμα; Είναι ένα πιθανό σενάριο που θα ενισχύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

Ο κ. Οικονόμου στην απάντηση του άφησε όλα τα ενδεχόμενα «ανοικτά», γεγονός που ίσως σηματοδοτήσει πολύ σύντομα εξελίξεις σε μια θαλάσσια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής και κατά προέκταση γεωπολιτικής αξίας.

«Όλες οι κινήσεις της χώρας μας είναι μετρημένες και πολύ καλά σχεδιασμένες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό της χώρας μας και το επόμενο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι οποιεσδήποτε εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, το emea.gr ρώτησε τον κ. Οικονόμου για τις προετοιμασίες της χώρας μας αναφορικά με τα όσα ακούγονται και γράφονται για νέες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και την Συρία, λόγω του σεισμού.

«Η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση και είναι απόλυτα προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά, αυτό που προέχει τώρα είναι να βοηθήσουμε τους πληγέντες στις χώρες του και αυτό πράττει η διεθνής κοινότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης, σημείωσε ότι εάν παραστεί ανάγκη κάποιοι άνθρωποι να έρθουν στην Ευρώπη, αυτό θα γίνει συντεταγμένα και με συνεννόηση όλων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα