Οι τρεις πυλώνες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας

15:10 20/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι η ακρίβεια αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο όλων των χωρών στην Ευρώπη και υπογράμμισε τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ανακουφίσει τα νοικοκυριά.

Ερωτηθείς σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega, για το Πάσχα και για το έκτακτο επίδομα

που δεν θα δοθεί φέτος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο Π. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έταξε ποτέ θαυματουργές λύσεις, αλλά προσπαθεί να καταπολεμήσει το πρόβλημα με στοχευμένες κινήσεις.

«Κατ’ αρχάς να πούμε ότι όποιος δεν παραδέχεται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί κάθε νοικοκυριό, κάθε πολίτη και ειδικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι εκτός πραγματικότητας. Και οι πρώτοι που το βλέπουμε είμαστε εμείς, που έχουμε και την υποχρέωση να το επιλύσουμε ή τέλος πάντων να μειώσουμε τις συνέπειες. Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Δεν είμαστε αυτοί που θα πούμε ότι με ένα κουμπί θα εξαφανιστεί η ακρίβεια, γιατί όσοι το έχουν πει αυτό δεν το έχουν βρει το κουμπί, γιατί θα το είχαν εφαρμόσει και οι υπόλοιπες χώρες.

Κινούμαστε σε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη, η κυριότερη, είναι οι μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα. Κατώτατος μισθός, που πήγε από τα 650 στο 830 ευρώ. Ο μέσος μισθός που έχει αυξηθεί κατά 20%. Αυτές οι αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, στους συνταξιούχους -για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας- έχουμε καταφέρει να είναι πάνω από τον μέσο όρο σωρευτικά και του πληθωρισμού συνολικά, που για την Ελλάδα είναι 15% τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι ο πιο επίμονος, ο πιο δύσκολος δείκτης».

Παράλληλα, επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά για την αισχροκέρδεια, ενώ στάθηκε στο ότι οι παραπλανητικές εκπτώσεις προϋπήρχαν της μεγάλης ακρίβειας.

«Η δεύτερη στόχευσή μας, ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι. Μόνο χθες 1,5 εκ. ευρώ πρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις. Οι έλεγχοι οι οποίοι συνεχίζονται, εντείνονται και θα συνεχιστούν όχι μόνο όσο θα υπάρχει εισαγόμενος πληθωρισμός, εισαγόμενη ακρίβεια, γιατί οι παραπλανητικές εκπτώσεις και όλα αυτά δεν γεννήθηκαν μόνο με την ακρίβεια».

Αναφερόμενος στις στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, έκανε λόγο για εξορθολογισμό στις τιμές των σούπερ μάρκετ και έδωσε έμφαση στο επίδομα μητρότητας που δίνει στις νέες μητέρες βοήθεια στα πρώτα της βήματα.

«Και η τρίτη κατηγορία είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Πάντοτε, προφανώς, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. ‘Αλλα έχουμε κάνει πολλές και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και δεν είναι μόνο το «καλάθι του νοικοκυριού». Δεν είναι μόνο οι τελευταίες τέσσερις παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, που φαίνεται ότι αποδίδουν. Παράδειγμα ο εξορθολογισμός των τιμών στα σουπερμάρκετ, οι καθαρές τιμές πάνω στις οποίες γίνονται εκπτώσεις οδήγησαν σε μείωση 15-17% στα ίδια προϊόντα. Αντιστοίχως, η ίδια μείωση περίπου, είναι και στο βρεφικό γάλα.

Αλλά, ξέρετε κάτι; Στοχευμένες παρεμβάσεις είναι και σε κατηγορίες πολιτών. Ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα μητρότητας – κάναμε και μια συζήτηση πριν στο διάλειμμα – για αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες. Να πούμε με απλά λόγια τι συνέβη στην Ελλάδα για αυτές τις γυναίκες που ήταν σαν μητέρες δεύτερης κατηγορίας. Μέχρι πρότινος έπαιρναν ένα εφάπαξ επίδομα, μια φορά δηλαδή, λες και είναι λιγότερο σημαντική μια μητέρα δικηγόρος, μηχανικός, λογίστρια, αγρότισσα.

Τώρα παίρνουν 830 ευρώ το μήνα και αναδρομικά για εννέα μήνες, συν το επίδομα γέννας που ισχύει για όλες τις μητέρες, το οποίο για ένα παιδί είναι 2.400 ευρώ. Δηλαδή, μια νέα μητέρα – όχι ότι αυτό λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά πλέον από ένα επίδομα εφάπαξ 600-700 ευρώ- παίρνει συνολικά πάνω από 10.000 ευρώ για τα πρώτα της βήματα, για να στηριχτεί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Το βιώνουν όλοι οι νέοι γονείς και ειδικά αυτοί που δεν έχουν κάποια εισοδήματα παραπάνω ή δεν έχουν μια σταθερή δουλειά. Στηρίζεται και ο πατέρας. Θέλω να πω, αυτά είναι πολλά παραδείγματα».

Keywords
Αναζητήσεις
oi-treis-pylones-tis-kyvernisis-gia-tin-katapolemisi-tis-akriveias.htm
Τυχαία Θέματα