Ο προβληματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η αύξηση των αναποφάσιστων και η ΝΔ

06:46 14/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στα βασικά συμπεράσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, εκτός από τις αναμενόμενες απώλειες της «γαλάζιας» παράταξης, καταγράφεται η αποδοκιμασία των πολιτών και προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν επωφελούνται από την πτώση των ποσοστών της κυβερνώσας παράταξης, αλλά αντίθετα καταγράφουν μικρές απώλειες.

Αυτό συμβαίνει, διότι οι πολίτες, στην πλειονότητά τους,

φαίνεται να επιρρίπτουν ευθύνες για την μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν επί δεκαετίες τον τόπο.

Γι’ αυτό τον λόγο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που βγαίνουν σε κανάλια και ραδιόφωνα, κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το τραγικό δυστύχημα.

Όπως έχει επισημάνει η στήλη μας, αυτή είναι και η εντολή του Αλέξη Τσίπρα προς τα στελέχη του «να μην προκαλέσουν σε καμία περίπτωση την κοινή γνώμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη, γίνονται συνεχείς συσκέψεις, προκειμένου να «χαραχθεί» εκ νέου η πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι την προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται από τα κομματικά επιτελεία και για την τακτική που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Επομένως, οι πρώτες κάλπες θα λειτουργήσουν ως γνώμονας για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και τον σχηματισμό πολιτικών συμμαχιών.

Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να διαχειριστούν το γεγονός πως δεν καταγράφουν κάποια «κέρδη» στην όλη υπόθεση.

Η όποια ενίσχυση, στις δημοσκοπήσεις, αφορά μικρότερα κόμματα, γεγονός που εκλαμβάνεται και ως «ψήφος αποδοκιμασίας» των πολιτών στους τρεις «μεγάλους» της πολιτικής σκηνής της χώρας μας.

Αυτό που επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, είναι ότι επιβάλλεται αυτές τις δύσκολες ώρες, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να φανούν αντάξια των περιστάσεων, καθώς δεν θέλει και πολύ οι πολίτες να στραφούν για ακόμη μια φορά σε ακραία κόμματα, δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης στη χώρα.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δείξουν προς τα πού θα κινηθούν οι πολίτες του κεντρώου χώρου και οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Πάντως, η πλειονότητα των πολιτών, εξακολουθεί να θεωρεί πως μια σταθερή κυβέρνηση θα φέρει περαιτέρω ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου και καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία της χώρας μας.

Επιβάλλεται όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί…

Keywords
Τυχαία Θέματα