Ο «μετασχηματισμός» των επιχειρηματικών λειτουργιών μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης

18:43 29/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

H Ernst & Young Ελλάδας αναλύει τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Ανάμεσα σε άλλα, τονίζεται πως οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν μία ριζοσπαστική προσέγγιση και θα επενδύσουν τους απαραίτητους πόρους έγκαιρα, θα αντιμετωπίσουν αρχικά εμπόδια, αλλά μακροπρόθεσμα η κίνηση τους θα δικαιωθεί καθώς θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, θα ενισχύουν τη δημιουργικότητα και θα βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών.

Ο Λάζαρος Πολυμενάκος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών

Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην περιοχή ΕΜΕΙΑ, αναγνωρίζει ότι όσες επιχειρήσεις επενδύσουν στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), θα αντιμετωπίσουν κάποιες αναταράξεις, αλλά θα είναι κερδισμένες σε σχέση με όσους δεν το επιχειρήσουν, καθώς όποιες εταιρίες δεν «ασπαστούν» την GenAI αναμένεται να αναγκαστούν να επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά υπό πίεση.

«Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν μία ριζοσπαστική προσέγγιση και θα επενδύσουν τους απαραίτητους πόρους έγκαιρα, είναι βέβαιο ότι αρχικά θα αντιμετωπίσουν τεχνολογικά, ρυθμιστικά και άλλα εμπόδια, και διαταραχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Ωστόσο, τελικά, η επένδυσή τους θα αποδώσει, καθώς η GenAI είναι πραγματικά μετασχηματιστική. Αντίθετα, όσοι καθυστερήσουν, θα δουν το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη τους να μειώνονται, θα αντιμετωπίσουν φυγή ικανών εργαζόμενων προς τον ανταγωνισμό και, στο τέλος της ημέρας, θα αναγκαστούν να επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά υπό πίεση».

Στο πλαίσιο αυτό, παγκόσμια έρευνα της ΕΥ σημειώνει ότι το 10% των επιχειρήσεων που θα εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2025, θα δημιουργήσουν τουλάχιστον τριπλάσια αξία ως αποτέλεσμα της χρήσης της, σε σχέση με το 90% των επιχειρήσεων που δε θα την υιοθετήσουν. Γι’ αυτό, η EY προτείνει μια ισορροπημένη προσέγγιση, που επιτρέπει την υιοθέτηση της τεχνολογίας σε στάδια, σε καίριες λειτουργίες μιας επιχείρησης, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται η σωστή στρατηγική και η κατάλληλη διαχείριση της τεχνολογίας ΑΙ.

«Θα ευνοηθούν οι εργαζόμενοι»

Ο Λ. Πολυμενάκος επισημαίνει πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά θα «αναγκάσει» τις εταιρίες να βρουν την ισορροπία ως προς τη λειτουργία τους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη δε θα αντικαταστήσει τους εργαζόμενους, αλλά, αντίθετα, θα τους ενδυναμώσει. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική και τις λειτουργίες τους σε όλους τους τομείς, τοποθετώντας τους ανθρώπους και τις μηχανές, μαζί στο επίκεντρο». Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε, οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, θα ενισχύουν τη δημιουργικότητα και θα βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών, δημιουργώντας νέα αξία για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και την ευρύτερη κοινωνία, αλλά και χρηματοοικονομική αξία για τις ίδιες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η εκτίμηση πως η GenAI θα αντικαταστήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, μάλλον θα αποδειχθεί ως μύθος, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να αναμένεται να δουν, σε πρώτη φάση, μεγαλύτερες προοπτικές επαύξησης του ανθρώπινου δυναμικού τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ΓενΑΙ θα μετασχηματίσει το εργατικό δυναμικό, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να της αναθέσουν τη διεκπεραίωση επαναλαμβανόμενων διεργασιών «ρουτίνας», απελευθερώνοντας χρόνο για διεργασίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και αυξάνοντας την αποδοτικότητα.

Keywords
Αναζητήσεις
o-metaschimatismos-ton-epicheirimatikon-leitourgion-meso-tis-technitis-noimosynis.htm
Τυχαία Θέματα