Νίκος Δένδιας – Εντυπωσιακή συγκέντρωση στη Γλυφάδα: «Θα παραδώσουμε μεγαλύτερη Ελλάδα»

Πάνω από 4.000  πολίτες κατέκλυσαν χθες το Golf της Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ανταποκρινόμενοι στο προσωπικό κάλεσμα του Υπουργού Εξωτερικών «για να ανταλλάξουμε ευχές», όπως έλεγε χαρακτηριστικά η σχετική πρόσκληση, η οποία συνοδευόταν από το σύνθημα «Νίκος Δένδιας -Μπορεί».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, φανερά συγκινημένος αλλά και προδήλως ικανοποιημένος για την πραγματική αποτύπωση του τεράστιου «γκελ» στην κοινωνία, αυτή τη φορά πέρα από δημοσκοπήσεις

και πρωτιές στη δημοφιλία μεταξύ των Υπουργών και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Μάλιστα έφτασε στον κατάμεστο χώρο της εκδήλωσης κατευθείαν από το αεροδρόμιο και την πτήση της επιστροφής από ένα ακόμα ταξίδι στο εξωτερικό, αυτή τη φορά με αφορμή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και έσφιξε το χέρι ανθρώπων κάθε ηλικίας, οι οποίοι έδραξαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν από κοντά και να του εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους.

Ο προσωπικός και άμεσος χαρακτήρας της σχέσης Δένδια- πολιτών, όπως όλα δείχνουν, θα αποτυπωθεί και στην προσεχή κάλπη, δημιουργώντας ένα ακόμα ρεκόρ στα πολλά που έχει να επιδείξει ο Κερκυραίος πολιτικός, με τα περισσότερα χιλιόμετρα πτήσης και τις περισσότερες υπογραφές Συμφωνιών στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Οι 300 Συμφωνίες που υπεγράφησαν τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αριθμός ρεκόρ στη νεότερη ιστορία της χώρας, πολλές εκ των οποίων στρατηγικού χαρακτήρα με χώρες καταλύτες στις εξελίξεις, όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ένα δείγμα της δουλειάς που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μεγαλώσει, όπως τόνισε και ο κ. Δένδιας, προδήλως αναφερόμενος στις Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

«Θα παραδώσουμε μεγαλύτερη Ελλάδα από ό,τι την παραλάβαμε»

Ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι «τα 3,5 τελευταία χρόνια η χώρα είχε τη μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία που είχε ποτέ στην ιστορία της. Ξέρετε ότι είχαμε φτάσει σε κακές στιγμές με την Τουρκία πολλές φορές, αλλά όχι για τόσο μακρά περίοδο. Ακόμη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν είχε γίνει η εισβολή στην Κύπρο και ο «Αττίλας 2» το 1974, μετά από 1,5 μήνα μιλούσε με τον Ετσεβίτ και τον Ντεμιρέλ. Το ’96, το ’87, σε όλες τις κρίσεις με την Τουρκία, μετά από μικρό χρονικό διάστημα μιλούσαμε μαζί τους. Αυτή τη φορά έχουμε 3,5 χρόνια διαρκή κρίση. Αλλά νομίζω τα έχουμε καταφέρει μια χαρά και έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Θέλω να σας πω επίσης ότι οι σχέσεις μας, θα τα πάρω με τη σειρά, με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτερες παρά ποτέ. Έχουμε βάλει την Αλεξανδρούπολη στον παγκόσμιο χάρτη και θέλω να σας πω και κάτι άλλο για τους μεγαλύτερους. Θυμάστε πάλι ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πάλευε για το 7 προς 10. Για κάθε 10 οπλικά συστήματα στην Τουρκία να δίνονται 7 στην Ελλάδα. Τώρα η αναλογία είναι 10 – 0. Εκτός από τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράψαμε και αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, εκτός από τα Rafale και εκτός από τις φρεγάτες. Η αμυντική συμφωνία δεν υπογράφηκε μόνο επειδή πήραμε τα οπλικά συστήματα. Η Ελλάδα έχει ξαναπάρει οπλικά συστήματα από τη Γαλλία, είχαμε πάρει τα Mirage F1 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα Mirage 2000 επί Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει αμυντική συμφωνία με τη μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από αυτό, έχουμε ανοίξει τους ορίζοντές μας, έχουμε αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα, έχουμε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, έχουμε μια σειρά σχέσεις που η χώρα δεν είχε ποτέ. Σχέσεις πέρα από τον ορίζοντα. Και επίσης, έχω να σας πω κάτι για το οποίο είμαι βαθιά περήφανος. Όταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδώσει στον ελληνικό λαό την εντολή που παρέλαβε, θα έχει μια μοναδική προνομία: να είναι η μόνη Κυβέρνηση μετά το 1947 που θα παραδώσει την Ελλάδα μεγαλύτερη από ό,τι την παρέλαβε. Υπογράψαμε τη συμφωνία με τους Ιταλούς μετά από 50 χρόνια και τη συμφωνία με τους Αιγύπτιους μετά από 35 χρόνια. Και αυτό έγινε επί των ημερών μας, με τη βοήθειά σας και με τη στήριξή σας. Όλα αυτά τα 3,5 χρόνια – καθόμασταν προχθές επειδή θα σας έβλεπα και πρέπει να σας δώσω λογαριασμό – και μετράγαμε. Έχω διανύσει σε πτήσεις πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Έχω πάει σε 71 χώρες. Από αυτές, σε 15 οι Υπουργοί Εξωτερικών τους δεν είχαν συναντήσει ποτέ Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, σε όλη μας την ιστορία, τα 200 χρόνια!».

Keywords
Τυχαία Θέματα