Νέες προειδοποιήσεις για την έξαρση κορωνοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μιλά για τη νέα κορύφωση νέου «κύματος» του Covid-19 η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου και αναμένεται να κρατά τη δυναμική της έως το τέλος Ιανουαρίου, αν και δεν δείχνει ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας. 

Για το διάστημα 18 έως 24 Δεκεμβρίου, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ,

έδειξε ότι 1.496 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον αριθμό εισαγωγών για τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Οι διασωληνώσεις παρουσίασαν μικρή μείωση, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση, φτάνοντας τους 62

Ο καθηγητής εκτιμά  πως οι λόγοι, που συνέβαλλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, αφορούν τις αυξημένες συναναστροφές ενόψει των εορτών, αλλά και η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. 

Όπως αναφέρει ο Γκ. Μαγιορκίνης, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.

Επιπλέον, σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά  κινείται ο εμβολιασμός, κάτω από 200.000, κάτι το οποίο βρίσκουν αρκετά ανησυχητικό οι επιστήμονες.

Παράλληλα, τονίζει να προσέχουν ιδιαίτερα οι ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, λέγοντας ότι, «πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και αν εμφανίζουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και να ζητήσουν αντιική θεραπεία», ταυτόχρονα συστήνει τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους.

Επίσης εξηγεί ότι, οι ευάλωτοι πληθυσμοί (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν οξυγόνο, και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας.

Επισημαίνεται ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα εξής μέτρα πρόληψης: 

-Η χρήση μάσκας

-Το πλύσιμο χεριών

-Απομόνωση (Αν εκδηλωθούν συμπτώματα, μείνετε σπίτι για 5 μέρε­ς)

-Αντιική θεραπεία.

Keywords
Αναζητήσεις
nees-proeidopoiiseis-gia-tin-exarsi-koronoiou.htm
Τυχαία Θέματα