Μεγάλη δυναμική στο ΧΑ και νέα υψηλά παρά τις πωλήσεις από τη Jumbo

21:33 9/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη δυναμική επιδεικνύει το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) που «αρνήθηκε» επί δύο μήνες να πάει πάνω από τις 1.440 μονάδες και τώρα αναμετράται με αντιστάσεις και ξεπερνά τα εμπόδια σημειώνοντας νέα υψηλά 13 ετών. Τα νέα υψηλά ήρθαν με τη βοήθεια των τραπεζών, των ενεργειακών και βιομηχανικών blue

chips και των περισσότερων μετοχών στο ταμπλό.

Η συνεδρίαση συνοδεύτηκε από μεγάλο τζίρο και πακέτα που ξεπερνούσαν το 50% της αξίας των συναλλαγών, ειδικά δε στη Jumbo. Η μεγάλη πτώση της μετοχής λόγω του discount με το οποίο πουλήθηκαν περισσότερες μετοχές από όσες ανέμενε αρχικά η αγορά, συν το γεγονός ότι ο τίτλος με μεγάλη διασπορά βαραίνει πολύ στους δείκτες και περισσότερο από ότι στο Γενικό Δείκτη στο δείκτη FTSE, διαμόρφωσε πλασματική εικόνα, μικρής διόρθωσης αρχικά.

Βεβαίως, μία αναμενόμενη μικρή διόρθωση λόγω ιστορικών υψηλών είδαμε και στην Εθνική Τράπεζα, όπου επίσης έγιναν πολλά πακέτα.

Ο τζίρος έφθασε συνολικά, τα 284,28 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 152,58 εκατ. ευρώ, από τα οποία ξεχώρισαν τα πακέτα της Jumbo, συνολικής αξίας άνω των 110 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγάλα και τα πακέτα σε Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς που βοήθησαν τις μετοχές να κάνουν και πάλι πολύ μεγάλο τζίρο, αν και οι δύο τράπεζες είναι μόνιμα μεταξύ των τριών πρώτων μετοχών σε αξία συναλλαγών εδώ και πολύ καιρό.

Στην Εθνική Τράπεζα, ήταν αξίας άνω των 22 εκατ. ευρώ. Τα πακέτα στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, στην Alpha Bank 2,35 εκατ. ευρώ και στην Epsilon Net προσέγγισαν τα 10,5 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνιστές της ανόδου του Γενικού Δείκτη όμως, ήταν η Eurobank, Alpha Bank, ΤΙΤΑΝ (με μεγάλη είδηση για είσοδο της θυγατρικής του σε αγορά των ΗΠΑ αμέσως μετά τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου) και ΔΕΗ, όλες στις 10 μετοχές με το μεγαλύτερο τζίρο. Τις ακολούθησαν αμέσως μετά, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ συνέβαλαν στην άνοδο επίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, CENERGY και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης πέρασε ελαφρώς σε αρνητικό έδαφος μετά τις 11:20 έμεινε στα χαμηλά στις 1.467 μονάδες μέχρι τις 14:30 και ακολούθησε σταδιακή άνοδος, με ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Alpha και Eurobank και τα άλλα blue chips.

Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 1.477.22 μονάδες στα υψηλά της ημέρας. Ο FTSE έκλεισε οριακά θετικά με άνοδο 0,08% στις 3.585 μονάδες, λόγω βάρους της Jumbo, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM έκλεισε με ισχνή άνοδο 0,06% στις 2.371 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 1.279.27 μονάδες. Συνολικά 58 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και 53 μετοχές με πτώση.

Keywords
Αναζητήσεις
megali-dynamiki-sto-cha-kai-nea-ypsila-para-tis-poliseis-apo-ti-jumbo.htm
Τυχαία Θέματα