Μεγάλη απόκλιση στην αγορά ομολόγων ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ευρώπη

15:13 5/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ με εκείνη του αντίστοιχου της Γερμανίας (το οποίο λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για μεγάλο μέρος της Ευρώπης) σημειώνει σημαντική απόκλιση, ενώ όπως φαίνεται μόνο ένας «εκτροχιασμός» της Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ).

Όπως σημειώνει ανάλυση του Bloomberg,

στις αρχές των συναλλαγών στη συνεδρίαση της 3ης Απριλίου, αυτή η διαφορά είχε αυξηθεί στις 200 μονάδες βάσης υπέρ των ΗΠΑ, ένα επίπεδο το οποίο έχει σημειωθεί μόλις τρεις φορές από τις αρχές του 2020. Παράλληλα, όπως φαίνεται σε σχετικό διάγραμμα, είναι πλέον πολύ πάνω από τα χαμηλά της τελευταίας τριετίας, δηλαδή τις 90 μονάδες βάσης και λίγο χαμηλότερα από το υψηλό των 214 μονάδων βάσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι συνολικά τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν ισχυρότερα από τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών, ενώ επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είναι χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

«Η διεύρυνση αποτυπώνει την κυριαρχία του αμερικανικού οικονομικού εξαιρετισμού έναντι της ευρωπαϊκής οικονομικής στασιμότητας, η οποία φαίνεται πιο "χτυπητά" από την αντίθεση μεταξύ της αύξησης 4% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και της ύφεσης στη Γερμανία. Μαζί με αυτό έρχεται βέβαια και μια απόκλιση στους ρυθμούς πληθωρισμού, με τις αυξήσεις των τιμών στις ΗΠΑ να αποδεικνύονται πιο επίμονες απ΄ό,τι στην Ευρώπη, σε εκείνο που πολλοί θεωρούν ως το "τελευταίο μίλι" στη μάχη των κεντρικών τραπεζών ενάντια στον πληθωρισμό».

Επισημαίνεται πως «σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν σε περιφερειακό επίπεδο στην Ευρώπη και στον κύριο εμπορικό εταίρο της, την Κίνα, είναι απίθανο η πιο έντονη ανάπτυξη των ΗΠΑ να δώσει στην Ευρώπη μεγάλη ώθηση. Είναι ακόμη λιγότερο πιθανό η νωθρότητα της Ευρώπης να παρασύρει προς τα κάτω την οικονομία των ΗΠΑ. Μόνο ένα μεγάλο εξωγενές σοκ κάποιου είδους το οποίο θα εκτροχίαζε τις ΗΠΑ, όπως ένα νέο λάθος νομισματικής πολιτικής από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) ή μια γεωπολιτικής αιτίας άνοδος των τιμών του πετρελαίου μέχρι, ας πούμε, τα 100 δολάρια το βαρέλι ή και υψηλότερα, θα είχε ως αποτέλεσμα τον τύπο σύγκλισης ο οποίος θα οδηγούσε τη διαφορά απόδοσης (spread) των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας να μειωθεί στις 100 μονάδες βάσης ή λιγότερο»

Keywords
Αναζητήσεις
megali-apoklisi-stin-agora-omologon-anamesa-se-ipa--evropi.htm
Τυχαία Θέματα