Με νέο senior ομόλογο η Eurobank αντλεί 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,875%

16:46 23/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Συνολικά 650 εκατ. ευρώ άντλησε την Τρίτη η Eurobank, με επιτόκιο 4,875% ( απόδοση 5%), με νέο επταετές ομόλογο senior που εξέδωσε και για το οποίο προσφέρθηκαν 1,475 δισ. ευρώ έναντι κεφαλαίων 500-750 εκατ. ευρώ που σχεδίαζε αρχικά να αντλήσει η τράπεζα.

Τελικά η Eurobank άντλησε 650 εκατ. ευρώ ενώ μείωσε και το επιτόκιο από την αρχική τιμολόγηση σε

5,25% Το νέο επταετές ομόλογο έχει δικαίωμα ανάκλησης με την παρέλευση έξι ετών και είναι η δεύτερη έκδοση φέτος μετά την έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, με το οποίο είχε αυξήσει κατά 70 μονάδες βάσης το δείκτη MREL (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities).

Η τράπεζα κινείται για να δημιουργήσει κεφάλαια που θα αντιστοιχούν σε δείκτη MREL 25,6% βάσει των εποπτικών απαιτήσεων για τον επόμενο χρόνο και σε τον τελικό δείκτη 27,82% έως το 2026.

Η τελευταία έκδοση ήρθε αμέσως μετά την τελευταία αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s που αξιολόγησε θετικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα με τα τελευταία στοιχεία που απέστειλε η τράπεζα στις εποπτικές αρχές της ΕΚΤ, για το μέρισμα των κερδών του 2023. Η Eurobank έχει βάλει ψηλά τον πήχη για φέτος και εκτιμάται ότι έχει κλειδώσει το μέρισμα στους μετόχους, με τη μεταφορά ποσού 410 εκατ. ευρώ στην μητρική Eurobank Holdings που το μεγαλύτερο μέρος του αφορά στο μέρισμα, ήδη από το Δεκέμβριο 2023.

Παράλληλα, δημιουργεί κεφάλαια με στόχο και τη δημόσια πρόταση για την Ελληνική Tράπεζα Κύπρου πιθανότατα στο τέλος της χρονιάς. Με την εξαγορά και την ενοποίηση μεγεθών της Ελληνικής έρχονται και τα οφέλη από αυτή την κίνηση, αφού βελτιώνεται η ποιότητα των κεφαλαίων της τράπεζας, κατεβάζοντας το ποσοστό για τους αναβαλλόμενους φόρους, με συνυπολογισμό των κεφαλαίων της Ελληνικής Τράπεζας.

Το ομόλογο είναι λήξεως 30 Απριλίου 2031, με δικαίωμα ανάκλησης έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή στην εξαετία. Διαχειριστές της έκδοσης είναι οι Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, Indesa Sanpaolo, Santander και Societe Generale.

Keywords
Αναζητήσεις
me-neo-senior-omologo-i-eurobank-antlei-650-ekat-evro-me-epitokio-4875.htm
Τυχαία Θέματα