Μακεδονικός Χαλβάς: Συνώνυμο της Καθαράς Δευτέρας και της γεύσης

18:01 25/2/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας γεμίζει κάθε χρόνο με τραγανιστή λαγάνα, λαχταριστό χταπόδι και αρωματικό χαλβά, ο οποίος αποτελεί παράδοση και πλέον, πέρα από την κλασική γεύση, κυκλοφορεί και σε διαφορετικές παραλλαγές.

Και φέτος την Καθαρά Δευτέρα, ο Μακεδονικός Χαλβάς θα αρωματίσει κάθε ελληνικό σπίτι και θα επαναφέρει

τις προ πανδημίας εποχές, όποτε μαζευόταν όλη η οικογένεια μπροστά από το γιορτινό τραπέζι. Εκτός όμως από τη μοναδική γεύση, ο μακεδονικός χαλβάς έχει μία ξεχωριστή ιστορία, η οποία ξεκινά το μακρινό 1924 στη Θεσσαλονίκη, από την ομώνυμη προσφυγική οικογένεια Χαΐτογλου. Πρόκειται για μια αμιγώς ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας σουσαμιού στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμιο πρότυπο παραγωγικής δυναμικότητας και τεχνογνωσίας στον χώρο αυτό.

Η πορεία της επιχείρησης εντυπωσιάζει, εάν αναλογιστεί κανείς πως ξεκίνησε σε μια δύσκολη συγκυρία για το ελληνικό κράτος. Η διορατικότητα, ωστόσο και η ικανότητα των ιδρυτών της, τη μετέτρεψαν σε μια άκρως επιτυχημένη και πρωτοποριακή επιχείρηση, συνυφασμένη με την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια.

Πώς ξεκίνησε η δημιουργία ενός κολοσσού
Ιδρύθηκε το 1924. Οκτώ χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε μια σημαντική, για τα δεδομένα της εποχής, βιομηχανική εγκατάσταση στην οδό Δάμωνος, μεταξύ του παλαιού και του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. Η πρώτη συσκευασία του Μακεδονικού Χαλβά κυκλοφόρησε το 1950, σε λιθογραφημένο κουτί, πρωτοποριακή κίνηση για τον χώρο της συσκευασίας στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην επιλογή του τόπου μετεγκατάστασης της εταιρείας, το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε ιδανικός, καθώς η εταιρεία στεγάζεται εκεί από το 1962 μέχρι και σήμερα, καταλαμβάνοντας έκταση 180 στρεμμάτων.

Το 1974 αποτέλεσε μια σημαντική χρονιά για τον Μακεδονικό Χαλβά, καθώς τότε ήταν η πρώτη φορά που «ταξίδεψε» στις αγορές του εξωτερικού. Το 1985, η επιχείρηση μετατράπηκε στη σημερινή ανώνυμη βιομηχανική και εμπορική εταιρεία με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ», που αποτελεί τη συνέχεια της «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ Ο.Ε.». Το 1994, στην 70ή της επέτειο, η εταιρεία θέτει σε λειτουργία την καινούργια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλβά, η οποία καλύπτει 12.000 τ.μ. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία δωρίζει στην Κοινότητα Καλοχωρίου έναν πρότυπο βρεφονηπιακό σταθμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής όπου φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της. Επίσης τη χρονιά εκείνη συνδέει τα εργοστάσια παραγωγής της με το δίκτυο φυσικού αερίου και συγκαταλέγεται έτσι ανάμεσα στις 3 πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα, που μετατρέπει τις εγκαταστάσεις της.

Ένα νέο προϊόν, ο χαλβάς με επικάλυψη σοκολάτας εμφανίζεται στην αγορά το 1997 από την «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ», το 2002 τίθεται σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας πουράκι και δύο χρόνια αργότερα ξεκινά η λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας σησαμιού και η παραγωγή Παρθένου Σησαμελαίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το 2007, ολοκληρώνεται η παραγωγική εγκατάσταση της νέας μονάδας επεξεργασίας σησαμιού και το 2008 ολοκληρώνεται εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένης μονάδας παστερίωσης ταχινιού. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία βραβεύεται από τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών για τη συνεισφορά της στην απασχόληση το έτος 2007. Τέλος, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς η εταιρεία αποσπά και μια πολύ σημαντική διάκριση, για το Παρθένο Σησαμέλαιο. Το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης & Ποιότητας, που είναι σημαντικός και ανεξάρτητος φορέας, αποτελούμενος από σεφ και γευσιγνώστες και έχει ως κεντρικό του στόχο την εκτίμηση, την πιστοποίηση και την προώθηση ανώτερων ποιοτικά και γευστικά τροφίμων και ποτών διεθνώς, βράβευσε το Παρθένο Σησαμέλαιο με το Superior Taste Award 2008 σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Μια σημαντική πρωτοβουλία από τον «Μακεδονικό Χαλβά»
Εκτός όμως από τη μοναδική γεύση, η εταιρεία πρωταγωνιστεί και στη βιωσιμότητα, κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα φέτος, με σημαντικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό γύρω από τις βιώσιμες πρακτικές και την ανακύκλωση. Πιο συγκεκριμένα, ο «Μακεδονικός Χαλβάς», υπό την Αιγίδα των δήμων Περιστερίου και Θεσσαλονίκης, συμβάλλει στην καθαριότητα των χώρων όπου παραδοσιακά γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα, όπως είναι το Ποικίλο Όρος στην Αττική και το δάσος Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, τοποθετώντας τη μέρα εκείνη σε κεντρικά σημεία στις συγκεκριμένες περιοχές, κάδους για την ανακύκλωση γυαλιού, αλουμίνιου, πλαστικού και χαρτιού. Ταυτόχρονα, στους επισκέπτες θα μοιράζονται τσάντες πολλαπλών χρήσεων -ώστε ο καθένας να φροντίσει για την περισυλλογή των απορριμμάτων του- καθώς και χαρταετοί από ανακυκλώσιμα υλικά. Όλα τα υλικά που θα συγκεντρωθούν στους κάδους ανακύκλωσης τη συγκεκριμένη ημέρα, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ανακυκλωμένων χαρταετών που θα μοιραστούν την επόμενη χρονιά στο κοινό.

Οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα defterakathara.gr για να λάβουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς και οι ίδιοι μπορούν να συμβάλλουν ώστε να γιορτάσουν την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας με «πράσινο» και βιώσιμο τρόπο, καθώς και για να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να συμμετέχουν σε σχετικό διαγωνισμό με έπαθλο απολαυστικά προϊόντα.

Είναι δεδομένο πως η «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ» για περισσότερα από 90 χρόνια, απευθύνεται στους καταναλωτές της με τον ίδιο σεβασμό και αγάπη, αναπτύσσοντας μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης που περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα της, παλαιότερα και νεότερα, ενώ πλέον αποδεικνύει έμπρακτα και την αγάπη της για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα