Κυρ. Μητσοτάκης για Ε65: Ένας δρόμος τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας

12:50 23/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο 26ο χιλιόμετρο του Ε65, όπου έγινε η τελετή εγκαινίων για την παράδοση του συνολικού τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του σύγχρονου Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.

Σε ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε κοντά στο τούνελ της Όρθρυος ενημερώθηκε από τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα χαρακτηριστικά του έργου, όπως επίσης και για το χρονοδιάγραμμα

κατασκευής του τελευταίου τμήματος από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία οδό μήκους 46 χλμ.

Ειδικότερα, δίδονται από το απόγευμα στην κυκλοφορία τα δύο τελευταία τμήματα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και έτσι η Κεντρική Ελλάδα αποκτά έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο 136 χλμ, που καθιστά πιο εύκολη την κυκλοφορία και την μετακίνηση προς το Καρπενήσι, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Μετέωρα και την Λίμνη Πλαστήρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σήμερα είναι πράγματι μία σπουδαία μέρα για τη Στερεά Ελλάδα, για τη Θεσσαλία, για τη Δυτική Μακεδονία, για την Ήπειρο καθώς παραδίδουμε στην κυκλοφορία το τμήμα ενός πολύ σημαντικού δρόμου». Επεσήμανε ότι πλέον θα απαιτούνται δυόμισι ώρες για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Καρδίτσα, τρεις για να πάει στα Τρίκαλα και ότι ο νέος δρόμος θα προσφέρει μια μεγάλη διευκόλυνση για περιοχές που έχουν σκληρά δοκιμαστεί.

«Ένας δρόμος τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας, ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα, δοκιμάστηκε μέσα στην οικονομική κρίση, το νότιο τμήμα αντιμετώπιζε πολύ σημαντικά προβλήματα ενώ το βόρειο βρισκόταν σε χρηματοδοτικό κενό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι καταλυτική ήταν η επιμονή της κυβέρνησης και μια σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση και του βόρειου τμήματος που επίκειται.

Παράλληλα, πρόσθεσε στη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση του έργου και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι τα έργα αυτά, αυτό και πολλά άλλα, δεν θα είχαν ποτέ πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρηματοδοτική υποστήριξη της ΕΕ. Η ΝΔ είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, διεκδικώντας χρηματοδοτικούς πόρους και μεταφράζοντας αυτή τη σχέση μας με την ευρωπαϊκή οικογένεια σε απτά έργα προς όφελος κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», τόνισε στη συνέχεια.

Πρόσθεσε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου και τη συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία του. Υπογράμμισε ακριβώς ότι το βόρειο τμήμα θα ολοκληρωθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπρόσθετα, θέλησε να τονίσει ότι «το 2019 είχαμε δεσμευτεί όταν οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Σήμερα τα εργοτάξια πια δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε έτοιμα έργα προς όφελος όλων των τοπικών κοινωνιών αλλά φυσικά ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων είναι μία διαρκής διαδικασία η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Κλείνουμε σιγά-σιγά τις εκκρεμότητές μας με το παρελθόν ως προς την ολοκλήρωση μεγάλων αυτοκινητοδρόμων εθνικής εμβέλειας. Ο δρόμος Πάτρας – Πύργου βαίνει κι αυτός προς ολοκλήρωση και η μεγάλη εκκρεμότητα του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης έχει πια δρομολογηθεί».

«Ανυπομονώ να διατρέξω, όπως είμαι σίγουρος όλες και όλοι, για πρώτη φορά αυτόν το δρόμο, να αιφνιδιαστούμε ευχάριστα από την ταχύτητα με την οποία θα φθάνουμε στον προορισμό μας αλλά και από το πόσο εντυπωσιακά είναι αυτά τα μεγάλα έργα υποδομής».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό σε λίγο καιρό ο δρόμος αυτός θα έχει γίνει συνήθεια, θα έχουμε ξεχάσει τις στροφές του Δομοκού και θα τον θεωρούμε δεδομένο «αλλά πρέπει απλά να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και για όλα αυτά τα έργα που σήμερα τα εκτιμούμε και σε λίγο θα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας χρειάστηκαν πολλή προσπάθεια και πολλή δουλειά για να τα φέρουμε τελικά προς ολοκλήρωση».

Χρ. Σταϊκούρας: Έργο που αναβαθμίζει το οδικό δίκτυο και την οδική ασφάλεια

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε με τη σειρά του ότι: «Παραδίδουμε σήμερα ένα άρτιο τεχνικά έργο που κατασκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ, έργο που αναβαθμίζει το οδικό δίκτυο, την οδική ασφάλεια και διευκολύνει τις μετακινήσεις, στην ενδοχώρα με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες».

Ν. Ταχιάος: Το έργο παραδίδεται δύο μήνες και δύο μέρες πριν από τη συμβατική του προθεσμία

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα υποδομών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε: «Σύντομα θα μπορεί να ξεκινάει κανείς από την Αθήνα και να φθάνει σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτες».

Τόνισε δε ότι «η μεγάλη επιτυχία που πρέπει να καταγράψουμε είναι ότι το έργο αυτό παραδίδεται δύο μήνες και δύο μέρες πριν από τη συμβατική του προθεσμία».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ο ελληνικός κατασκευαστικός τομέας έχει να επιδείξει μεγάλες στιγμές και αυτή είναι μία μεγάλη στιγμή».

Τέλος, υπογράμμισε πως πολλές από τις περιοχές από τις οποίες περνάει ο Ε65 δοκιμάστηκαν πρόσφατα. «Ο δρόμος αυτός είναι μια θρυαλλίδα ανάπτυξης για τις περιοχές αυτές και οφείλουμε να στηρίξουμε τις περιοχές αυτές», κατέληξε.

Keywords
Αναζητήσεις
k-mitsotakis-gia-e65-enas-dromos-terastias-anaptyxiakis-simasias.htm
Τυχαία Θέματα