Κ. Μητσοτάκης για bullying: «Να σπάσουμε τη σιωπή» – Οι νέοι σχολικοί κανονισμοί

12:54 9/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, με συντονίστρια την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή. Εκεί, παρουσίασε την εθνική στρατηγική και την εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του bullying, καθώς και τους νέους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα,

η οποία θα δέχεται επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς για περιπτώσεις σχολικής βίας.

Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε το γεγονός πως το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι σε μεγάλη έξαρση. «Αυτό που μας προβληματίζει δεν είναι μόνο ο αριθμός των περιστατικών, είναι και η έντασή τους και κυρίως η βία, η πολύ μεγάλη ένταση με την οποία γίνονται προπηλακισμοί και βέβαια η βία δεν είναι μόνο σωματική, μπορεί να είναι ψυχολογική, μπορεί να είναι διαδικτυακή και βέβαια πίσω από το bullying κρύβεται τελικά η μη αποδοχή της διαφορετικότητας και αυτή είναι που πολύ συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος του bullying.

Ερχόμαστε λοιπόν με ένα συνολικό σχέδιο το οποίο πρώτα από όλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Απασχολεί όλους μας όχι μόνο την πολιτεία, απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί την εκκλησία, απασχολεί τους γονείς, τους συλλόγους των πολέων. Πρέπει λοιπόν πρώτα να το αναγνωρίσουμε και μετά να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο πίσω από το οποίο το πρώτο βήμα είναι να μπορεί κάποιος να μιλήσει και ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να μιλήσει; Μπορεί πρώτα από όλα να μιλήσει και πρέπει να μιλήσει ο ίδιος ο θήτης. Δεν είναι εύκολο το ξέρω πολύ καλά. Και εμείς θυμάμαι όταν μεγαλώναμε η ιδέα ότι θα πας να καρφώσεις, δεν ήταν εύκολα αποδεκτό μέσα στους κανόνες…

…Θέλω να ζητήσω από όλους και όλες να σπάσουμε τη σιωπή και αυτό δεν αφορά μόνο τα θύματα αλλά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδορείς για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει».

Δείτε το σποτ κατά του bullying που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγγελίες περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, η οποία θα δέχεται επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς για περιπτώσεις σχολικής βίας, είπε πως μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συστήματα αποτύπωσης και συστήματα διαχείρισης. Τη διαχείριση της πλατφόρμας αναλαμβάνει το εκάστοτε σχολείο, αλλά ανάλογα τη σοβαρότητα υπάρχει μια 4μελης επιτροπή ειδικών στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει και μια επιτροπή ειδικών και στο υπουργείο Παιδείας, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.

«Είναι μια πλατφόρμα καταγγελιών και από γονείς και από μαθητές με τους κωδικούς στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, περιλαμβάνει περιγραφές του είδους της κακοποίησης, αν είναι σωματική, διαδικτυακή, ψυχολογική κ.α. Μετά την υποβολή της αναφοράς υπάρχει παρακολούθηση του πόσο γρήγορα διαχειρίζεται κανείς το περιστατικό».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση σε αριθμό ψυχολόγων που ήδη έχουν αυξηθεί από τους 2.000 στους 4.000 ενώ περιέγραψε την επιμόρφωση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στους εκπαιδευτικούς.

Πρέπει να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα κοινωνικού συμβολαίου, αποδοχής και σεβασμού της κουλτούρας γι αυτό από τον Σεπτέμβριο εντάσσουμε δράσεις Ενεργού Πολίτη από τα Νηπιαγωγεία μέχρι την πρώτη Λυκείου, είπε ακόμα ο υπουργός Παιδείας. Ο στόχος, όπως είπε, αυτό να γίνεται μια ώρα την εβδομάδα καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Νέοι σχολικοί κανονισμοί από τον Σεπτέμβριο

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για νέους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και μάλιστα θα πρέπει να υπογραφεί από τους γονείς των μαθητών.

Όπως είπε:

Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών: Βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί πολύ. Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση η πορεία του μαθητή, οι απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στο myschoolΘα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον ΣεπτέμβριοΟι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Έως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευσηΘα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής της 5ημερης αποβολής. Θα μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντοςΑν κάποιος κάνει φθορά, ηθελημένο βανδαλισμό, το κόστος της θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.Κινητά τηλέφωνα

Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χρήση του πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying. Γι αυτό ορίζονται συνέπειες όπως ότι ο σύλλογος μπορεί να επιβάλει 5ημερη αποβολή για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας.

Αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα