ΗΠΑ: Πώς βλέπουν την εκλογή Μελόνι – Το «άγχος» του Λευκού Οίκου

08:10 28/9/2022 - Πηγή: Emea.gr

Ο «σεισμός» στην Ιταλία μετά τη νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές προκάλεσε δονήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές ακόμη και στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Politico.

Η άνοδος της Ιταλίδας ακροδεξιάς πολιτικού, Τζόρτζια Μελόνι, στην εξουσία ταρακούνησε την Ευρώπη, ενισχύοντας τους φόβους για μια νέα ακροδεξιά στροφή στην ήπειρο. Η «γηραιά» ήπειρος αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο, καθώς αυτή παλεύει με τις οικονομικές δυσκολίες, την

ώρα που ένας λυσσαλέος πόλεμος εκτυλίσσεται στην ανατολική της πλευρά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εκλογή της Μελόνι αντιμετωπίστηκε με βαθιά, αν και σιωπηλή, ανησυχία από την αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Ελπίζουν στα καλύτερα, φοβούνται τα χειρότερα

Ο Λευκός Οίκος προτίμησε σε αρχικό στάδιο να κρύψει την ανησυχία του, δηλώνοντας ότι η νίκη της Μελόνι ήταν η βούληση του ιταλικού λαού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ιταλία θα παραμείνει σταθερός εταίρος της Δύσης.

«Είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, όπως γνωρίζετε, εταίρος της G7 και μέλος της ΕΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ, στην ενημέρωση της Δευτέρας(26/9), «οπότε θα συνεργαστούμε με τη νέα ιταλική κυβέρνηση σε όλο το φάσμα των κοινών παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την επιθετικότητα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Ζαν-Ζαν-Πιερ δεν έκανε ούτε μία αναφορά στο όνομα της Μελόνι.

Η νίκη της Ιταλίδας πολιτικού, η πρώτη για την ακροδεξιά της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιβεβαίωσε για τον Λευκό Οίκο αυτό που είχε εδώ και αρκετό καιρό αντιληφθεί ως μια ανησυχητική τάση για την ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία είδε επίσης νίκες της ακροδεξιάς στη Σουηδία και την Ουγγαρία. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την G-7, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να υποστηρίξει την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR.

Keywords
Τυχαία Θέματα