Η Σαουδική Αραβία κυνηγά τα Μουντιάλ του 2030 και 2034 – Ο ρόλος της Ελλάδας

21:11 23/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει Μουντιάλ με την Αίγυπτο και την Ελλάδα είναι πολύ δυνατή, καθώς οι χώρες εκπροσωπούν 3 διαφορετικές ηπείρους. Παρόλα αυτά τον μεγαλύτερο ρόλο στην διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης έχουν οι «δημόσιες σχέσεις» δηλαδή η με κάθε τρόπο εξασφάλιση των απαιτούμενων ψήφων. Όπου η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πείσει τις ευρωπαϊκές

ομοσπονδίες σε σχέση με το δίδυμο Πορτογαλία-Ισπανία (συμμετέχει και το Μαρόκο), που έχουν υποδομές και καλό PR. Στην περίπτωση της τριάδας με Αίγυπτο και Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία θα χρηματοδοτήσει τα γήπεδα όλων των χωρών και η Ελλάδα θα δώσει έναν «ευρωπαϊκό αέρα» εξωραΐζωντας την εικόνα των άλλων δύο χωρών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Βέβαια ακόμα δεν έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση.

To σίγουρο είναι πως ο MBS έχει δώσει την εντολή η Σαουδική Αραβία να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, στοχεύοντας είτε στο 2030 ή στο 2034. Οπότε οι υποτελείς του Bin Salman θα κάνουν το παν για να ευχαριστήσουν τον οξύθυμο ηγέτη τους.

«Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να βγει στο γήπεδο και είμαστε σε φάση συντονισμού με τις άλλες συνομοσπονδίες και τη FIFA για να φιλοξενήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 ή του 2034. Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε με όλους όσο το δυνατόν περισσότερο. Θέλουμε να παρουσιάσουμε την υποψηφιότητα και έχουμε τουλάχιστον 90% πιθανότητες να κερδίσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ασιατικής συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC) Σαλμάν μπεν Ιμπραήμ αλ Χαλίφα, όπως αναφέρει η γαλλική ιστοσελίδα RMC Sport.

«Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα ικανή να φιλοξενήσει ένα τέτοιο τουρνουά, αλλά πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη στιγμή, το 2030 ή το 2034», πρόσθεσε ο νούμερο ένα της AFC.

«Εάν το ποσοστό επιτυχίας μας στη διοργάνωση του τουρνουά είναι καλύτερο το 2034, θα το εξετάσουμε και εάν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές το 2030, γιατί όχι; Όμως το θέμα δεν αφορά μόνο την Ασιατική Συνομοσπονδία. Έχουμε 47 ψήφους, ενώ χρειάζονται περισσότερες από 110 ψήφοι για να πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, πρέπει να έχουμε τη στήριξη άλλων ηπείρων», συμπλήρωσε.

Για την επόμενη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα ανατεθεί, δεδομένου ότι το 2026 θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά, υπάρχει η τριάδα των χωρών που αποτελούν το Μαρόκο, η Ισπανία και η Πορτογαλία και ο «όμιλος» που αποτελείται από τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής, με Αργεντινή, Χιλή, Παραγουάη και Ουρουγουάη, ενώ «για την ίδια διοργάνωση, στο τραπέζι υπήρχε και υποψηφιότητα από την ίδια τη Σαουδική Αραβία, μαζί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει επισημοποιηθεί», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το Politico ο Mohammad Bin Salman ή MBS έθεσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό το ζήτημα της ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η πρόταση άρχισε να συντάσσεται αλλά ακόμα δεν έχει κατατεθεί ακόμα.

Η Σαουδική Αραβία, τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και περισσότερο το επίκεντρο του ποδοσφαίρου, με εθνικές διοργανώσεις όπως το ισπανικό και το ιταλικό Σούπερ Καπ να «μεταναστεύουν» στην καυτή έρημο της χώρας της Μέσης Ανατολής ελκυόμενες από προσοδοφόρα συμβόλαια συνεργασίας.

Εκτός από το ποδόσφαιρο, η χώρα της Σαουδικής Αραβίας φιλοξενεί επίσης ένα Grand Prix της Formula 1, το Dakar, το Γύρο της ποδηλασίας στη Σαουδική Αραβία και το 2029 θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εκτεταμένο sportwashing (ξέπλυμα της δημόσιας εικόνας μέσω του αθλητισμού) σε μια χώρα με πολύ αυστηρά ήθη και έθιμα, όπου πολύ εύκολα μπορεί κανείς να χάσει το κεφάλι του. Η Σαρία, ο θρηκευτικός νόμος δηλαδή, είναι σε ισχύ και ακόμα πιο τρομακτικός είναι ο Πρωθυπουργός και Διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που στον ελεύθερό του χρόνο σκοτώνει αντιφρονούντες και δημοσιογράφους όπως τον Τζαμάλ Κασόγκι στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτός βέβαια ήταν εχθρός του. Όπως και ο Jeff Bezos. Οι φίλοι του έχουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς έχει μανία καταδίωξης και βλέπει συνομωσίες παντού. 

Στην οικογένειά του και την επιχειρηματική ελίτ της χώρας ο MBS προτίμησε μετά από μια εκδήλωση στο Ριάντ να τους κλειδώσει όλους στο Ritz-Carlton για  εβδομάδες (κάποια ακόμα ξενοδοχεία όπως Marriott είχαν επίσης επιταχθεί για να στεγάσουν τους φυλακισμένους της ελίτ της χώρας). Τους βασάνισε όλους. Απελέυθερώθηκαν όταν συμφώνησαν να παραδώσουν όλα τα  περιουσιακά τους στοιχεία στον πρίγκιπα. Ο διάδοχος του θρόνου έγινε πλουσιότερος κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Βέβαια τα ξαδέρφια του -σπουδασμένα στο εξωτερικό ενώ αυτός στο Ριάντ- τον κορόιδευαν από μικρό γιατί ήταν «γιος Βεδουίνας». 

*Το κομμάτι της επιθυμίας της Σαουδικής Αραβίας να αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο προέρχεται από το ΑΠΕ ΜΠΕ. Οι πηγές που παρατίθενται και το πολύ, πάρα πολύ σύντομο βιογραφικό του Mohammed Bin Salman προστέθηκε από τον συντάκτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα