Η Πειραιώς και το τσουνάμι, οι ταύροι απέδρασαν στα ΕΛΠΕ, το ΔΣ της Entersoft και η πορεία προς ανατολάς για τη Eurobank

08:27 1/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με ένα ρητό οι αγορές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά. Με τη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η αγορά άλλαξε πίστα. Στριμώχτηκαν επενδυτικοί κολοσσοί για να πάρουν ένα καλό μερίδιο. Οι δύσπιστοι έτριβαν τα μάτια τους με την υπερκάλυψη.

Μετά η μετοχή πήρε στα γρήγορα τον ανήφορο δημιουργώντας απόσταση  ασφαλείας από την τιμή εισόδου. Ακολούθησε η διάθεση μετοχών της Helleniq Energy και μία μεγάλη εισαγωγή ρεκόρ, αυτή του ΔΑΑ.

Μεγάλος συνωστισμός παντού και δεν υπήρξε ενεργός κωδικός στην αγορά ο οποίος δεν συμμετείχε.

Και τώρα έρχεται η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς. Με μεγάλη προετοιμασία από τη διοίκηση της Τράπεζας και το CEO Χρήστο Μεγάλου που δημιούργησαν μία σύγχρονη υγιή τράπεζα σε χρόνο ρεκόρ και σχεδίασαν ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο, που οι επενδυτές αγοράζουν. Με μεγάλη προετοιμασία επίσης από το ΤΧΣ και από τη διοίκηση της Τράπεζας, που δεν άφησαν πέτρα να μη γυρίσουν, ώστε να πετύχει το placement. Και θα πετύχει.

Πολύ κουβέντα γίνεται για το discount. Πολύ το speculation που λένε. Δηλαδή αν ισχύουν αυτές οι τιμές που κυκλοφορούν μέρες, τότε γιατί η μετοχή τα αγνόησε όλα και πήγε εκεί που πήγε; Ποιος θα προλάβει να πάρει από όλους αυτούς που ήθελαν και να πουλήσουν λέει, ακριβότερα, για να μπουν φθηνότερα στη διάθεση- τρομάρα τους; Και τελικά ποιος είχε δανειστεί στην επίσημη repo market αυξάνοντας από προχθές τις ανοιχτές θέσεις σε 10.000 από 6.500 μπας και σταματήσει το τσουνάμι των αγορών με τα βοτσαλάκια και τα κουβαδάκια; Ο maker;

Εδώ που έφθασε η μετοχή δαγκώνονται όσοι ξένοι δεν αγόρασαν από τον Ιανουάριο. Κάποιοι την είχαν ξαναπάθει γιατί δεν είχαν μπει στην αύξηση κεφαλαίου και τώρα τραβάνε για άλλη μία φορά τα μαλλιά τους.

Η Helleniq Energy είναι σαν τον τύπο που τον πλησιάζει το ευγενικό κορίτσι και του κάνει τη βαθυστόχαστη ερώτηση: «Μήπως είστε ταύρος»; Εκείνος απαντάει: «Μόνον έναν βλέπεις κοπέλα μου»; Ολόκληρο κοπάδι ξέφυγε και γκρεμίζει πολιτείες και οι άλλοι κοιτάνε τα κοκκινάδια στους ταλαντωτές και ζητάνε παραφλού για την υπερθέρμανση του RSI, να σταματήσει το όχημα πάραυτα, να ανέβουν κι αυτοί. Δεν είναι ψυγείο ρε παιδιά. Έτσι είναι η αγορά των ταύρων. Δεκαεπτά- δεκαοκτώ χρόνια έχετε να δείτε, χαρείτε το λιγάκι.

 Στα σοβαρά όμως, η εταιρία αποφάσισε να δώσει μεγάλο μέρισμα συνολικά 0,90 ευρώ ανά μετοχή, που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Έχει ήδη διανείμει προμέρισμα 0,30 ευρώ. Η εταιρία έφερε συγκρίσιμα EBITDA 1,24 δισ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 606 εκατ. ευρώ κι έχει στόχο το 1 γιγαβάτ από ΑΠΕ έως το 2025. Στο τέλος του χρόνου θα ληφθούν οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων είπε ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης. Πάντως τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη 478 εκατ. ευρώ, επηρεάστηκαν από την πτώση τιμών του αργού η οποία επέδρασε αρνητικά στην αποτίμηση των αποθεμάτων.

Στις 400.000 μετοχές INTRALOT που αγόρασε προχθές ο Σωκράτης Κόκκαλης, προσθέστε άλλες 420.000 χθες. Αγοράστηκαν έναντι 514.143,97 ευρώ.

Ωραία μαρκετίστικη και σύγχρονη παρουσίαση η Entersoft, με απουσία των καθαρών κερδών.Για να καταλάβουν και οι ξένοι μέτοχοι που είναι αρκετοί και προφανώς γι αυτό υποχρεώθηκε να τους ρωτάει αν πουλάνε η διοίκηση του κ. Κοτζαμανίδη. Αλλά δεν έχει τους μετόχους με το μέρος της η διοίκηση;

Το 42,53% τουλάχιστον των Ελλήνων ιδιωτών μετόχων είναι και μέλη στο ΔΣ. Και πιθανά αντιπροσωπεύονται και τα funds. Τα funds με ποσοστό άνω του 5% όπως τo SQUAD – GROWTH με 5% είναι στην εταιρία από το 2020. Το BARCA του  Ryan Floyd και το AXXION με 7,22% και 6,83% αντίστοιχα είναι από το 2021. Οι εξαγορές πάντως αυξάνουν την αξία της καλής εταιρίας και θα ανεβάσουν την αποτίμηση, η οποία είναι ήδη κάπως απαιτητική στα 220 εκατ. ευρώ. Είναι και καλή άμυνα  έναντι εξαγοράς, σε περίπτωση που δεν τη θέλουν κάποιοι. Αλλά δε μιλάμε για εξαγορά, αλλά για αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η οποία διαψεύστηκε από τη διοίκηση. Είναι άλλο να πάρεις μερίδιο κι άλλο να ελέγχεις μία εταιρία.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, έκανε καλή αρχή για τη θεμελίωση μακροχρόνιων σχέσεων της Επιχείρισης στη Ρουμανία. Έστειλε πολύ σοβαρό μήνυμα και δε μιλάμε μόνο για τη συνάντηση με το Ρουμάνο πρωθυπουργό Marcel Ciolacu, αλλά και τα όσα επικοινώνησε στη συνέχεια μιλώντας στο συνέδριο ZF Power Summit 2024. Ο κ. Στάσσης κάθησε κι εξήγησε με λεπτομέρειες πως θα επενδυθούν σε ΑΠΕ που δεν ρυπαίνουν, κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ στη χώρα για τη δημιουργία 1,5 γιγαβάτ. Εξήγησε τη σημασία και για τις δύο χώρες των επενδύσεων αυτών και απάντησε σε απορίες. Στο μεταξύ στο ταμπλό η μετοχή επανήλθε πάνω από τα 12 ευρώ. Η ΔΕΗ βγήκε κερδισμένη χθες κι έχει δημιουργήσει σκαλοπάτι για τη συνέχεια.

Τη ματιάσανε την Εβροφάρμα;

Να κλείσουμε με τη Eurobank. Η αγορά άργησε αλλά θα καταλάβει σιγά-σιγά. Η τράπεζα έχει αξιοποιήσει τη ρευστότητά της για να φέρνει κέρδη από την ανάπτυξη σε Κύπρο και Βουλγαρία. Έκανε το πρώτο βήμα για την Ινδία. Κινείται ήδη στη Μέση Ανατολή.

Keywords
Αναζητήσεις
i-peiraios-kai-to-tsounami-oi-tavroi-apedrasan-sta-elpe-to-ds-tis-entersoft-kai-i-poreia-pros-anatolas-gia-ti-eurobank.htm
Τυχαία Θέματα