Η επόμενη μέρα των funds στην Ελλάδα

07:51 24/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έχει πραγματοποιήσει «άλματα» τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας έχουν μειωθεί δραματικά παγκοσμίως, οι ελληνικές Startups έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, καθώς έχουν καταφέρει να «σηκώσουν» κεφάλαια άνω των 140 εκατ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Global Startup Ecosystem Index 2023 του StartupBlink, το ελληνικό Startup οικοσύστημα

βρίσκεται ανάμεσα στα 50 κορυφαία παγκοσμίως. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είναι εφικτό χωρίς τη στήριξη που έχουν λάβει οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις από τα εγχώρια venture capitals. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Startups είχαν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στο λεγόμενο smart money, καθώς τα VCs τις έχουν βοηθήσει όχι μόνο προσφέροντάς τους κεφάλαια, αλλά κυρίως καθοδήγηση.

Ασφαλώς στο σημείο αυτό δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στο EquiFund, το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των VCs στη χώρα μας. Το EquiFund, λοιπόν, αποτελεί μια πρωτοβουλία του ελληνικού κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και δημιουργήθηκε με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της εξέλιξης του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιείται η διοχέτευση κεφαλαίων από το EquiFund σε ενδιάμεσους χρηματοοικονομικούς φορείς, δηλαδή σε επιλεγμένες από το ΕΤαΕ ομάδες διαχείρισης (Fund partners), με την κατάλληλη τεχνογνωσία, οι οποίες στη συνέχεια προβαίνουν, με επαγγελματικό και ανεξάρτητο τρόπο, στην επιλογή των επιχειρηματικών σχημάτων και ιδεών που θα χρηματοδοτήσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2022 προκύπτει ότι 129 επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί από την πρωτοβουλία και έχουν λάβει κεφάλαια σποράς, εκκίνησης ή ανάπτυξης που αντιστοιχούν στις κεφαλαιακές ανάγκες τους ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η κάθε επιχείρηση. Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στις επιχειρήσεις αυτές έχει φτάσει τα 248 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, διαχειριστές σε μερικά από τα μεγαλύτερα funds στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία συμμετέχουν στο EquiFund, μιλούν αποκλειστικά στο Startupper για τα πρώτα τους βήματα, τους λόγους που τους κάνουν να πουν το «ναι» σε μια επένδυση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις τάσεις που πιστεύουν ότι θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, αλλά και για τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα στο Startupper.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
i-epomeni-mera-ton-funds-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα