Η ΕΕ αναζητά το ενεργειακό «άνοιγμα» στην Αφρική

15:22 24/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι με τον ύπατο εκπρόσωπο της EΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας στις Βρυξέλλες, ο Βάρχελι τόνισε ότι η Αίγυπτος αποτελεί αξιόπιστη πηγή ενέργειας. Παράλληλα, ανέφερε πως η ΕΕ θέλει να κάνει παρόμοια ανοίγματα στην ευρύτερη περιοχή.

«Το μέλλον της συνεργασίας μας με την Αίγυπτο

στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος είναι, θα έλεγα, ίσως με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και για τους δύο μας, διότι η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Και για το λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας ότι η σημασία της απόφασης που πήραμε να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, ουσιαστικά το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Και αυτό το καθεστώς θα πρέπει να δημιουργήσει μια επιχειρηματική ευκαιρία και επίσης πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης για το έργο αυτό. Θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι το πρώτο, αν θέλετε, ένα σχέδιο, για περαιτέρω έργα όπως αυτό με την Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχουμε με την Τυνησία σε επενδύσεις αυτού του είδους, με τη Γεωργία, αλλά το δυναμικό που έχει η Αίγυπτος ως πιθανός προμηθευτής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολο να συγκριθεί. Έτσι, μας ενδιαφέρει πολύ όχι μόνο να υλοποιήσουμε αυτό το έργο αλλά και να εργαστούμε σε νέα παρόμοια έργα»..

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο  Δημήτρης Κοπελούζος, πρόεδρος του ελληνικού Ομίλου Κοπελούζου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ Ελ-Σίσι, παρουσία του Πρωθυπουργού, Dr. Mostafa Madbouly και του Υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Dr. Mohamed Shaker, προκειμένου να συζητήσουν για την ηλεκτρική διασύνδεση ΕλλάδαςΑιγύπτου.

Όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή πλευρά, ο πρόεδρος της χώρας ενημερώθηκε για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη, ιδίως με την επιτυχή ένταξη του έργου στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον Ελ-Σίσι δόθηκε η επισκόπηση των σχεδίων του ομίλου Κοπελούζου για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Αίγυπτο. Παράλληλα, του έγινε παρουσίαση των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ενίσχυση των κοινών εργασιών μεταξύ της Αιγύπτου και του ομίλου για την υλοποίηση ενός έργου παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 9,5 γιγαβάτ, το οποίο θα στηρίξει σημαντικά την αιγυπτιακή οικονομία και θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στην Αίγυπτο και την Ευρώπη.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ee-anazita-to-energeiako-anoigma-stin-afriki.htm
Τυχαία Θέματα