Η αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας «ρίχνει» χώρες της ΝΑ Ευρώπης

17:56 14/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η σημαντική αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2023, άφησε το «αποτύπωμα» της στις οικονομίες χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το ΑΕΠ της Ρουμανίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξηση, ενώ η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη σε Ουγγαρία

και Πολωνία, δείγμα του πόσο «εξαρτημένες» είναι οι οικονομίες των συγκεκριμένων χωρών από τη γερμανική οικονομία. 

Ο Juraj Kotian, οικονομολόγος της Erste Group Bank AG, τράπεζα που δραστηριοποιείται σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη ανέφερε ότι βλέπει τα πράγματα να βελτιώνονται για το 2024. «Βλέπουμε την ιδιωτική κατανάλωση να ανακτά τη δυναμική της, καθώς η αύξηση των πραγματικών μισθών, η πτώση του πληθωρισμού και η νομισματική χαλάρωση αναμένεται να στηρίξουν τις υψηλότερες δαπάνες των νοικοκυριών».

Η επιβράδυνση της Γερμανίας έπληξε περισσότερο την Ουγγαρία το 2024. Η οικονομία κατέγραψε τέσσερα τρίμηνα συρρίκνωσης, καθώς η ΕΕ έκοψε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, Μάρτον Νάγκι, δήλωσε ότι η πτώση της οικονομίας προκλήθηκε από την αδυναμία της Γερμανίας, καθώς και από τα υψηλά επιτόκια που πίεσαν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Keywords
Αναζητήσεις
i-apodynamosi-tis-germanikis-oikonomias-richnei-chores-tis-na-evropis.htm
Τυχαία Θέματα