Γιατί το ΧΑ παραμένει ανθεκτικό και όταν η Wall Street είναι αβέβαιη

08:04 8/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η μακροχρόνια και μεσοχρόνια τάση στις διεθνείς αγορές και στη Νέα Υόρκη παραμένουν ανοδικές αλλά οι επενδυτές πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις υπερβολικές επιδιώξεις τους και να βρουν ελκυστικές μετοχές

Ανθεκτική στο μέτριο κλίμα των διεθνών αγορών έχει αποδειχθεί η ελληνική αγορά που έκλεισε με άνοδο και την Παρασκευή την καλή πρώτη εβδομάδα της χρονιάς και ατενίζει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τη συνέχεια. Στη Wall Street επικρατεί αβεβαιότητα και ο ενθουσιασμός έχει κοπάσει, αλά κατάφερε την Παρασκευή να κλείσει ανοδικά

μετά από μία κακή εβδομάδα όμως, που έσπασε κι ένα σερί με 9 εβδομάδες από διαδοχικά θετικά κλεισίματα, τα οποία δεν συνεχίστηκαν.

Η Wall Street υστερεί σε σενάριο του ΧΑ το οποίο ποντάρει στη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας και στα μεγάλα κεφάλαια που εισέρχονται στη χώρα για επενδύσεις και την φέρνουν πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα μίας σύγχρονης χώρας. Η αγορά επίσης βελτιώνεται με την είσοδο σοβαρών μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, με αγορά των αναβαθμισμένων ελληνικών ομολόγων και των κεφαλαίων που μπαίνουν σε επιχειρήσεις και τράπεζες και θα βοηθήσουν να βελτιωθούν και να μεγεθυνθούν.

Ωστόσο το ΧΑ δεν είναι Wall Street με τεράστιες διεθνείς εταιρείες και εύλογα επηρεάζεται ως ένα βαθμό από την αβεβαιότητα στο εξωτερικό. Οι επενδυτές της Wall Street ήταν υπερβολικοί στις εκτιμήσεις τους για τις μειώσεις επιτοκίων και είναι αλήθεια ότι ορισμένες μετοχές σημαντικών εταιριών χωρίς αύξηση των πωλήσεών τους και μικρότερα κόστη από τα επιτόκια, δεν μπορούν να σταθούν σε αυτά τα επίπεδα φέτος. Αλλά καθώς είναι μεγάλη αγορά, άλλες εταιρείες θα προκύψουν, ευκαιρίες θα γεννηθούν και η αγορά θα συνεχίσει.

Η Wall Street, θα δει μειώσεις επιτοκίων, αλλά όχι τόσες μεγάλες ή τόσες πολλές που θέλει. Ίσως μάλιστα αργήσουν λίγο παραπάνω. Θα προσαρμοστεί γιατί το σενάριο δεν έχει «καεί», απλά υπάρχει αβεβαιότητα. Οι δείκτες της και ειδικά ο δείκτης S&P 500 των 500 blue chips, έχει επιτύχει μεγάλη ανοδική διάσπαση στις αρχές Δεκεμβρίου και η μεσοχρόνια και βραχυχρόνια τάση είναι ανοδική.

Εκτιμάται ότι ακόμα κι αν δοκιμάσει τις βραχυχρόνιες στηρίξεις με διόρθωση, έχει τη δυνατότητα να τις επιβεβαιώσει. Επίσης η μακροχρόνια τάση τους, παραμένει ανοδική αφού η αγορά τους είναι στα ιστορικά υψηλά και η τάση αυτή δεν μεταβλήθηκε ούτε το 2020 μετά από μεγάλη πτώση με την πανδημία. Ακόμα και τότε γύρισαν ανοδικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν διακυμάνσεις και αναταράξεις.

Από την άλλη πλευρά το ΧΑ είναι πολύ δύσκολο να κινείται σε κόντρα κλίμα ανοδικά, αλλά απέδειξε ότι έχει σταθερότητα, υποχωρεί λιγότερο στις πτωτικές συνεδριάσεις, στις μέτριες συνεδριάσεις κινείται ανεξάρτητα ανοδικά και στις ανοδικές επιτυγχάνει μεγαλύτερα κέρδη. Έτσι το άθροισμα έχει προκύψει θετικό για το ΧΑ από τον Οκτώβριο του 2023 και τώρα την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς, μετά από διορθωτικό διάλειμμα τριών μηνών μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
giati-to-cha-paramenei-anthektiko-kai-otan-i-wall-street-einai-avevaii.htm
Τυχαία Θέματα