Γιατί τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν από τον Ιούνιο

08:20 11/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τα στοιχεία του πληθωρισμού να μην είναι καλά στις ΗΠΑ, το σενάριο για μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, παύει να είναι σίγουρο. Όμως αυτό δεν σημαίνει κιόλας, ότι δεν θα γίνει πράξη. Κι έχουν και εκλογές…

Αντίθετα στην Ευρώπη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι καλά και επιτρέπουν να ληφθεί η απόφαση. Αλλά το ερώτημα είναι αν θα κινηθεί η ΕΚΤ

πριν από τη Fed. Οι τραπεζίτες λένε ναι, δεν κοιτάζουμε τη Fed, αλλά αυτό θα έλεγαν έτσι κι αλλιώς. Θα το κάνουν; Μόνος ξεκάθαρος ως προς αυτό, ήταν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, που ζήτησε 4 μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο, μέχρι το τέλος του έτους. Πιο σταράτα, δεν θα μπορούσε να τα πει.

Όμως το σενάριο της μείωσης επιτοκίων, είναι οξυγόνο για τις αγορές και η μείωση καθαυτή, θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τα κέρδη των εταιριών. Με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης να βρίσκονται σε στασιμότητα και τον δομικό πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει, η πίεση στην ΕΚΤ να προχωρήσει, χωρίς να περιμένει τη Fed, έχει ήδη ξεκινήσει. Και η Λαγκάρντ, πρώτα από όλα είναι πολιτικός και άρα πρέπει να λάβει υπόψη της το συμφέρον των ανθρώπων.

Έχει πρακτική σκέψη και ξέρει ότι δεν υπάρχει το τέλειο, υπάρχει όμως το εφικτό. Υπάρχουν λύσεις για κάθε πρόβλημα στην πολιτική και σχεδόν καμία δεν είναι τέλεια, αλλά κάνουν τη δουλειά. Η τελειότητα είναι για τους καλλιτέχνες, οι πολιτικοί οφείλουν να δίνουν λύσεις.

Η απόφαση της μείωσης είναι πολιτική, αφορά τις μεγάλες και μικρές οικονομίες στην Ευρώπη και αν οι 4 μεγαλύτερες οικονομίες σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν ανάγκη να σταματήσει το πνίξιμο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μετά από δύο χρόνια αυξήσεων, τότε αυτό θα γίνει, ακόμα και με μικρή παρότρυνση.

Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ, έχουν έναν καλό τεχνοκράτη στον οποίο ο τύπος και οι ειδικοί της εξέδρας, που ο καθένας τους εκπροσωπεί άλλο λόμπι κι άλλα συμφέροντα, έχουν φερθεί με μεγάλη απρέπεια. Αυτό έχει κάνει ιδιαίτερα συγκρατημένο τον Τζερόμ Πάουελ, που ενδεχομένως να διστάζει να αποφασίσει για να μην κάνει λάθος και κατηγορηθεί μετά, ξανά, όπως έχει ήδη γίνει. Ο Πάουελ θα χρειαστεί μεγαλύτερη παρότρυνση και αντί γι αυτό εισπράττει αποθάρρυνση.

Δυστυχώς η συμπεριφορά της Wall Street δεν είναι σοβαρή. Ο κάθε μανιασμένος ταύρος που το πορτοφόλι του γέμισε περισσότερο από όσο συνήθως λόγω της μεγάλης ανόδου, έχει μία πιεστική άποψη. Απόμαχοι μάνατζερ των ομολόγων που έγιναν σύμβουλοι και δεν ρισκάρουν πια, έχουν γίνει τηλεπερσόνες των οικονομικών καναλιών και κάνουν κριτική για να εξυπηρετήσουν την άποψη του λόμπι και να εισπράξουν τηλεθέαση. Κάτι τέτοια κάνουν τον Πάουελ διστακτικό. Η ίδια η Wall Street σε αυτά τα επίπεδα τιμών, κάνει τη Fed να διστάζει…

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Στην Ευρώπη, θα πάμε σε μείωση επιτοκίων, πριν τις θερινές διακοπές του κάθε Γερμανού διοικητή ή αξιωματούχου, για να μπορέσουν και οι άλλοι Γερμανοί και όλοι οι Ευρωπαίοι, να κάνουν μερικές μέρες διακοπές με την ησυχία τους. Αν η ΕΚΤ έχει βιαστεί, μπορεί μετά από την μικρή πρώτη μείωση να κάνει μία παύση και να ξαναδεί το ζήτημα από Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, υπάρχει αυτή η ευχέρεια.

Οι αυξήσεις και μειώσεις επιτοκίων δεν είναι κουμπάκια που τα πατάς και σου δίνουν το ζητούμενο αποτέλεσμα. Περνάει πρώτα ένα διάστημα. Είναι όπως ένα μεγάλο και αργό βαπόρι, που κάνει μανούβρα. Έχει στρίψει, αλλά ακόμα η αδράνεια το σπρώχνει μπροστά, εκεί που πήγαινε πριν.

Γι αυτό, ότι κι αν λένε οι τραπεζίτες, γνωρίζουν ότι με μία δύο μειώσεις επιτοκίων, πάλι η επίπτωση των αυξήσεων θα βαραίνει για ένα μικρότερο διάστημα και θα έρθει έστω και με τις πρώτες μειώσεις σε λειτουργία, το νούμερο που επιδιώκουν και επιβεβαιώνει την κίνηση.

Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να δούμε και τη Fed να μειώνει τα επιτόκια. Πιο γρήγορα από ότι περίμενε χθες η Wall Street. Οι αγορές είναι πολύ γρήγορες. Βιάζονται. Οι επιπτώσεις των κινήσεων στα επιτόκια είναι πιο αργές. Ο αργός δεν μπορεί να πάει γρήγορα. Ο γρήγορος πρέπει να πάει πιο αργά…

Και χθες οι μισές αγορές της Ευρώπης έκλεισαν ανοδικά, όχι πτωτικά. Μαζί τους και το ΧΑ. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Keywords
Αναζητήσεις
giati-ta-epitokia-boroun-na-meiothoun-apo-ton-iounio.htm
Τυχαία Θέματα