Φόβοι για «τραμπάλα» στην τιμή του φυσικού αερίου το 2024

16:08 27/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η ζήτηση για το φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% παγκοσμίως το 2024, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για «μπρος – πίσω» σχετικά με τη ζήτηση αλλά και την τιμή καθώς ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, τα χτυπήματα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτουν αρκετά ερωτηματικά για την αύξηση της ζήτησης.

Όπως επισημαίνεται σε έκθεση του ΙΕΑ, οι προβλέψεις είναι θετικές για τη ζήτηση του φυσικού αερίου, αλλά ο αστάθμητος

παράγοντας των γεωπολιτικών αναταραχών, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να «γυρίσει» το κλίμα αισιοδοξίας, αλλά και την τιμή που θεωρητικά σταθεροποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Κατάρ, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρουν το LNG τους μέσω του Στενού του Ορμούζ στη Μέση Ανατολή και «κατά συνέπεια, οποιαδήποτε διακοπή σε αυτή τη διαδρομή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές LNG».

Ο Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφαλείας του ΙΕΑ, Keisuke Sadamori, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αύξηση της ζήτησης του φυσικού αερίου, αλλά διατήρησε τις επιφυλάξεις του.

«Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου εισέρχεται σε μια νέα περίοδο καθώς ο κόσμος σταδιακά αναδύεται από μια ενεργειακή κρίση που είχε βαθιές επιπτώσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και στη ζήτηση. Αναμένουμε να δούμε σταθερή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου φέτος καθώς οι τιμές έχουν πέσει σε σχετικά διαχειρίσιμα επίπεδα. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία μπορεί να καλυφθεί αυτή η νέα ζήτηση θα είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα καθώς οι προμήθειες είναι περιορισμένες και σημαντική νέα χωρητικότητα LNG θα κυκλοφορήσει μόνο μετά το 2024».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η αστάθεια στις αγορές ενέργειας θα είναι «η νέα κανονικότητα» για το 2024, καθώς τα χτυπήματα των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλούν μεγάλα προβλήματα.

Keywords
Αναζητήσεις
fovoi-gia-trabala-stin-timi-tou-fysikou-aeriou-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα