ΕΤΕ και Eurobank «στο τιμόνι» ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών

21:44 6/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η αγορά έχει εικόνα της επιτυχίας, αλλά ήταν σε φάση αναμονής για την εισαγωγή του ΔΑΑ («Ελευθέριος Βενιζέλος»), το κλίμα παρέμενε θετικό και ώθησε το Γενικό Δείκτη, σε υψηλά σχεδόν 13 ετών στις 1403,76 μονάδες, με άνοδο 0,56%.

Είναι το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 1.400 μονάδες του Γενικού Δείκτη, από το Μάιο του 2011. «Οδηγός» χθες οι Eurobank και η ΕΤΕ. Η πρώτη γιατί θα μπορεί

να έχει γερά κέρδη και φέτος που δικαιολογούν θετική αναθεώρηση προσδοκιών. Η δεύτερη γιατί έχει άφθονη ρευστότητα και θα δημιουργήσει σύντομα την αντίστοιχη εικόνα και την αιτία για αυτό.

Πλάι τους, όλες με ισχυρά story, οι ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos. Έτσι καθώς η ενδοσυνεδριακή διόρθωση αφύπνισε τους αγοραστές, οι τιμές άρχισαν και πάλι να ανηφορίζουν, με το ηθικό των επενδυτών να παραμένει υψηλό και χωρίς ακρότητες γενικά.

Οι μεγάλοι αγοραστές του εξωτερικού έχουν εντυπωσιαστεί από την εισαγωγή του ΔΑΑ, που αποκάλυψε μεγάλη αγοραστική δύναμη εγχωρίων επενδυτών κι αυτό ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ως διαφήμιση για την εισαγωγή διεθνών κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και την μεγάλη πρόοδο των βιομηχανικών, ενεργειακών και κατασκευαστικών blue chips.

Πολύ μεγάλες ήταν οι συναλλαγές και πάλι, με περίπου 177,83 εκατ. ευρώ συνολικά από τα οποία 48,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Πολύ μεγάλο ήταν το ένα από τα δύο πακέτα του ΟΠΑΠ το τελευταίο στη συνεδρίαση που ανέβασε τη μετοχή στην δεύτερη θέση της κατάταξης του συνολικού τζίρου, πίσω από τη Eurobank που επίσης ήταν δεύτερη σε αξία πακέτων.

Μεγάλα πακέτα παρατηρήθηκαν επίσης στην Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και την Πειραιώς. Την αγοράζουν την τελευταία πριν και από το placement. Η
στρατηγική των ξένων και μεγάλων Ελλήνων είναι οι αγορές στις διορθώσεις.

Μία στρατηγική με την οποία επιχειρούν να μπολιάσουν και τους Έλληνες μικροεπενδυτές οι επαγγελματίες της αγοράς, με σχετική επιτυχία τελικά, αν
αναλογιστούμε πόσο λιγότεροι είναι οι ενεργοί κωδικοί ακόμα και τι χαρακτηριστικά είχε κάποτε αυτή η αγορά, πριν 25 χρόνια. Συνεπώς δεν τα
καταφέρνουν μεν στο βαθμό που θα ήθελαν, αλλά πάντως επιτυγχάνουν.

Η αγορά εύλογα κάποια στιγμή θα διορθώσεις, αλλά το πότε και που δεν το ξέρει κανείς. Οι τράπεζες έχουν πάντα τη σκυτάλη, αλλά η αγορά έχει ποικιλία, με ζωηρές μετοχές καλών εταιριών σε όλους τους κλάδους και τις κεφαλαιοποιήσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 1.245,04 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,52% στις 3.427,98 μονάδες.

Ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε ημερήσια κέρδη 0,29% στις 2.351,3 μονάδες. Καλή ήταν η εικόνα στο ταμπλό με 58 ανοδικές μετοχές και 41 πτωτικές.

Keywords
Αναζητήσεις
ete-kai-eurobank-sto-timoni-anodou-tou-chrimatistiriou-athinon.htm
Τυχαία Θέματα